MGCD

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Segurament molts ja coneixereu aquest aparell, però en no ser oficial i anar destinat al sector ARCADE, pot ser que a alguns de vosaltres us soni a xinès.


Al declivi de l’era dels salons, els seus propietaris van apostar per abaratir costos al preu que fos, i oferien al públic qualsevol cosa amb la finalitat de facturar algun euro... En aquella època, en el terreny de sobretaula teníem les consoles de 32 Bits, la N64 i una jove Dreamcast que ja jugava en una altra lliga.


Va ser llavors quan diverses empreses dedicades al sector recreatiu es van treure de la màniga uns artefactes una miqueta peculiars.

 

Aquests aparells permetien col·locar una consola de sobretaula dins d’un moble ARCADE i controlar-ne el joc mitjançant monedes que, en la majoria dels casos, ens donaven un temps de joc depenent de la programació establerta.


Aquests aparells no eren més que adaptadors casolans que, mitjançant una electrònica destinada a passar els comandaments de la consola al format JAMMA, n’adaptaven la seva resolució de pantalla al monitor i en controlaven el temps de joc per cada moneda inserida.


Jo mateix vaig arribar a veure aquests aparells en diversos salons de la meva zona, per a PSX, Saturn i Dreamcast, concretament.


Evidentment, per a les consoles 32 Bits aquesta era una solució del tot barroera, ja que no ens enganyem, veure un Tekken 2 de PSX al costat de la versió ARCADE original o d’una MODEL 3 de SEGA era bastant patètic, i deixava entreveure la més que evident degradació del local.

 

 

Tot i això, la Dreamcast ja era una altra història... Encara que la seva germana gran, la NAOMI, la guanyava en tot, la consola de SEGA estava a l’alçada i realment podia oferir una experiència ARCADE a preu de sobretaula. Aquest motiu justificava, en part, l’aparició dels MGCD.


S’ha de dir que de plaquetes adaptadores a JAMMA n’existeixen multitud de formats: hi havia qui cablejava una consola des de zero per ficar-la dins d’una recreativa o qui es fabricava un adaptador mitjançant components electrònics de manera casolana.

 

 

El MGCD (Multi Game CD System), anomenat vulgarment com a Mega CD, és un aparell de producció asiàtic destinat a convertir els senyals d’una Dreamcast en format JAMMA.


D’aquests MGCD n’existeixen dues revisions: la A i la B.


El segon model avantatja el primer quant a compatibilitat amb la Memory Card i soluciona algunes incompatibilitats de l’original.


Avui dia, aquests aparells estan del tot obsolets en el terreny recreatiu, pel que són una bona opció a l’hora de connectar de manera fàcil una consola dins d’un moble ARCADE.


En aquest document ens centrarem en el model original de Dreamcast.


Primer cop d’ull general a un MGCD.

 

 

Com podeu apreciar, el MGCD no és més que una carcassa on situar la Dreamcast (al seu interior) i una placa electrònica que converteix els seus senyals a JAMMA.


En aquesta caixa hi ha la placa mare, els jumpers de programació, els cables necessaris per connectar la consola i un ventilador per dissipar la calor.


Imatge detallada de la placa mare del model A

 

 

Com funciona el MGCD?


La manera de funcionar d’un MGCD és molt simple. Tan sols hem de connectar la consola a la xarxa elèctrica (220 / 110 V depenent del model) i connectar el conjunt al connector JAMMA femella de la nostra recreativa.


El MGCD és compatible amb la majoria del catàleg de Dreamcast, fins i tot amb el programari no original, tot i que és possible que amb algun emulador pateixi errades gràfiques o problemes de comandaments. Per saber la llista de jocs compatibles podeu consultar el manual d’usuari que hi ha al final del document.

 

El MGCD és compatible tant amb la pistola i el volant original de Dreamcast com amb els perifèrics NAOMI, però s’ha de dir que la precisió és molt més gran amb els components ARCADE.

 

 

Per norma general, haurem de connectar els ports de comandament A i B de la consola, tot i que per a determinats jocs haurem de canviar a A i D.


El MGCD és compatible amb els modes de joc “Coin for time” o “Coin for credit”. Pot ser que alguns jocs només siguin compatibles amb un o altre mode.


Si juguem per temps, el recomanat és posar-hi 256 minuts i no preocupar-nos d’anar controlant el temps. Jugant d’aquesta manera tenim l’inconvenient que se’ns mostra el temps a la part inferior de la pantalla i això arriba a ser una mica molest.

 


ELS JUMPERS I LES SEVES FUNCIONS

 

 

Al frontal del MGCD hi ha dues fileres de jumpers que ens serveixen per programar diferents paràmetres dels jocs.


Els 8 primers jumpers, els de l’esquerra, ens serveixen per al xifratge dels jocs.


Al manual d’usuari podeu veure una llista de jocs compatibles i el xifratge necessari perquè ens funcionin (marcat com a 8 DIP Switch). Si no posem els jumpers a la mateixa posició que ens marca, pot ser que el joc no arrenqui o que ho faci amb errors.


Els 12 jumpers de la dreta ens serveixen per programar les opcions de joc (detallades també al manual de l’usuari).

 

Per triar els modes de joc comentats anteriorment (Coin for time o Coin for credit), ho farem commutant els 12 jumpers de la dreta.


Per jugar en manera Credit, hem d’accionar el jumper número 3 en OFF i el número 4 en ON.

 

Per jugar en manera Time, hem de tenir el jumper número 3 en posició ON. Per triar els intervals de temps ho farem amb els jumpers que van del 5 al 12.


J5 en ON – 1 minut

J6 en ON – 2 minuts

J7 en ON – 4 minuts

J8 en ON – 8 minuts

J9 en ON – 16 minuts

J10 en ON – 32 minuts

J11 en ON – 64 minuts

J12 en ON – 128 minuts

J5+J6+J7+J8+J9+J10+J11+J12 en ON – 256 minuts


Com connectar el MGCD?


El
MGCD té tres peculiaritats a l’hora de connectar-lo a la nostra recreativa:


1- El connector JAMMA està invertit.

 

 

Com es mostra en l’advertiment de la pròpia carcassa, el connector està invertit, és a dir, que hem de posar la nostra femella de manera que l’alimentació ens quedi al costat dret i els comandaments del JUGADOR 1 a la part inferior.


Per posar un exemple: si juguéssim amb un Supergun estàndard, hauríem de connectar-ho al revés.

 

 

MOLT DE COMPTE amb això perquè podríem carregar-nos la placa electrònica. Amb el MGCD en la posició de la següent foto, l’alimentació és a la dreta.

 

 

2- Una altra peculiaritat és que, encara que l’esquema del JAMMA sigui estàndard, els 4 últims pins de cada costat del connector, els equivalents a 27, 28 i e, f (que en qualsevol JAMMA són negatius), al MGCD són les funcions de botó 6 i botó 7 de tots dos jugadors.


Si aquests comandaments els puntegem a negatiu, el MGCD no ens arrencarà, pel que haurem d’adaptar la femella de la nostra recreativa.


Per fer-ho, haurem de tallar els cables que van als pins comentats anteriorment (27, 28 i e, f ) i cablejar-los directament a la botonera. Encara que juguem amb els comandaments de la Dreamcast, hem de tallar aquests ponts de negatiu del connector original de la nostra màquina.

 

 

3- La tercera i última peculiaritat és la connexió de les seves ordres de jugador.


Si us fixeu bé en la seva ubicació, poques plaques ARCADE van en aquest ordre pel que si volem totes les funcions haurem de, inevitablement, retocar el nostre connector original...


PINOUT JAMMA MGCD

 

 

RECOMANACIÓ

Com podeu apreciar a l’esquema, les diferències d’ordres amb un estàndard JAMMA són grans. Per no deixar el nostre connector original fet un drap amb cables tallats i girats, us aconsello adjuntar una nova femella de zero.


Per fer-ho només hem de seguir el l’esquema anterior i puntejar a l’original i, en el cas de la botonera, directament als propis micro polsadors.


I poc més amics, fins aquí el poc que sé d’aquest aparell, que com tot aparell no oficial té els seus avantatges i inconvenients.


Aquí us deixem el manual d’usuari del model MGCD-B. El model A funciona pràcticament igual, per la qual cosa el podem agafar com a referència per a tots dos models.

MGCD-B.pdf
Documento Adobe Acrobat 182.6 KB

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!