GP 2X

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

LA RETRO PORTÀTIL PERFECTA!

                    
L’any 2001, una empresa coreana desconeguda fins i tot per la seva pròpia mare (GamePark) va crear una consola que va deixar tothom perplex...


La GP32 va ser una consola portàtil de codi lliure amb la que es va donar total llibertat a la imaginació dels programadors i hackers de tot el planeta.


Milions de programadors espontanis no van trigar a nodrir-la de jocs, programes i utilitats. També es van crear desenes d’emuladors i se li van adaptar d’altres de coneguts, però a causa de la seva limitada potència, la màquina va quedar una mica curta i no tot el seu programari funcionava correctament.


Malgrat això es van aconseguir bogeries, com poder jugar als MODS de BOR, o l’emulació al 80-90 % de consoles retro com la Megadrive, la Game Boy o la Super Nintendo...

 

 

Quatre anys més tard, Game Park Holdings (una divisió de l’antiga Game park) va tornar a la càrrega amb una consola més potent, que va suposar un baló d’oxigen per a tots els programadors que es van veure limitats amb la seva antecessora.


Aquesta consola es diu GP2X i pot ser que sigui una de les millors consoles que existeixen quant a programari lliure es refereix.


Com que mai l’havia vist físicament, recentment me n’he comprat una, i després de la primera impressió, he de reconèixer que és MOLT completa.


Aquesta GP2X permet allò tan desitjat pels amants del retro: emular gairebé al 100% tots els jocs ARCADE de l’època daurada. Sistemes com NEO GEO, CPS i CPS2 s’emulen a la perfecció, mentre centenars d’altres més antics llueixen de meravella en un MAME a mesura.


Majoritàriament, en pensar en una consola amb base Linux i codi obert, un s’espanta pensant en el desgavell que suposarà el fet de ficar-hi programari al seu interior... I en canvi, he trobat aquesta GP2X molt còmoda i agradable a l’hora de carregar-la d’aplicacions.

Evidentment, i més si no s’ha provat abans la seva antecessora, les coses no sortiran a la primera, però tranquils perquè després de visitar quatre fòrums i descarregar el programari correcte, qualsevol pot programar en ella (programar en Copy/Paste, és clar).


Comencem per veure la consola en si i les seves peculiaritats:


VISTES GENERALS

 

 

Com haureu pogut veure, el seu gran encert és el port de targetes SD, davant de les obsoletes SmartMedia de la versió anterior.


També cal destacar, més com a fet anecdòtic que com a utilitat, que la seva pantalla és tàctil. Però a part d’això, té tot allò típic d’una consola de la seva espècie: port d’auriculars, mini USB, botons de pujar i baixar el volum (tan simples com pràctics)...


A la part negativa hi trobem la seva construcció. Bàsica, bàsica i bàsica... La seva idea s’assembla més a l’indispensable per jugar que a la idea d’un producte de molta qualitat.


A primer cop d’ull és una consola lletja, perquè els seus plàstics semblen pitjors del que realment són, i la seva creueta direccional és bastant incòmoda... Però a l’hora de fer-la servir, te n’adones que, per jugar, tampoc necessitem res més.


La consola posseeix un firmware (microprogramari en català) de sèrie que es pot canviar. A més, dins de l’SD hi podem instal·lar sistemes operatius i autoexecutables que ens transformen la consola en una altra màquina en qüestió de segons.


No us puc parlar però de gaires sistemes operatius (per dir-ho així); la meva consola venia amb el GMenu2X, i la veritat és que aquest va genial.

 

 

Una vegada a dins, hi ha un cercador de fitxers .gpe, els executables per la consola, amb el que supleix la gran mancança de la seva germana menor.


Amb la GP32, si no ficaves les coses on ho havies de fer, no arrencaven les aplicacions. En aquesta sí: només fent una cerca gpe (mitjançant una opció incorporada), ja et troba tots els fitxers d’arrencada, siguin on siguin.


Vull recalcar, per cert, que cada programa necessita un ordre de carpetes per funcionar, però tot i això, el programa font ja arrenca.


També és obvi que si un emulador et busca les ROMS a SD/emuladorX/*roms i tu les poses a SD/tiapepa/*roms, aquest no te les reconeixerà, però tot això ja està molt ben explicat a cada programa o utilitat que ens descarreguem.


Una web excel·lent per trobar programari és aquesta.


Sense haver tingut molt de temps de provar-la a fons, sí que he jugat una mica amb ella i, en escassament una setmana, ja he aconseguit fer funcionar tant emuladors ARCADE (com FBA2X, GneoGeo2X i Mame4all) com de consola (PicoDrive, DrMD, DrSenes, GPsp).


El que té de bo el tema, és que encara que sempre hi hagi la típica ROM corrupta o incompatible, funciona súper bé (gairebé m’atreviria a parlar d’una emulació perfecta) amb jocs de CPS, CPS2, NEO GEO, Megadrive, Snes, PCEngine, GBAdvance, NEO GEO pocket...

 

 

Vull deixar clar que mai m’han agradat els emuladors, però alhora he de reconèixer que com a sistema portàtil són molt útils, perquè el que li demano a un sistema portàtil és diversió ràpida i eficaç.


Tingueu present que no és un potent sistema 3D com pot ser una PSP o les seves successores, però com a plataforma 2D és del millor que he provat mai i, aquesta vegada sí, accessible a gairebé tots els nivells d’informàtica.


Llàstima la seva creueta direccional i un petit BUG dels primers models (aquesta ho és) que la fan una mica inestable amb algun emulador (sempre hi ha una ordre commutada)...

VÍDEO DE FUNCIONAMENT

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!