SD FLOPPY EMULATOR

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Dins del món dels col·leccionistes de videojocs, existeix un sector que sempre corre un alt risc alhora d’aconseguir nou material: els col·leccionistes de sistemes informàtics retro.


De tots és sabuda la fragilitat que caracteritza els sistemes d’emmagatzematge magnètics (els disquets de tota la vida), capaços de deteriorar-se amb molta més facilitat que d’altres sistemes.


Un disquet és realment fràgil i, almenys en el meu cas, és bastant habitual adquirir aquell joc somiat de fa 20 o 25 anys i que no funcioni... tot i ser nou.


L’SD Floppy Emulator ve a rescatar-nos d’aquesta terrible realitat, emulant la pròpia disquetera (fins i tot el so de lectura) i fent llegible (mitjançant el programari per a tal fi) les imatges dels jocs o programes que pul·lulen per Internet.

 

 

A la part posterior de l’aparell trobem tres obertures:

 

- Presa de corrent de 3 pins de 5V +/- 10 (format estandarditzat d’alimentació per a disqueteres).

 

- Selecció de jumpers per als diferents tipus de disquetera i fins i tot per emular-ne un parell alhora. 

 

- Presa de connexió de 34 pins per intercanviar les dades amb l’ordinador en qüestió.

 

 

A la part frontal i superior hi trobem els següents elements:


- Frontal: entrada per a targetes SD (fins a 2 gigues) o SDHC (fins a 32 gigues).


- Part superior: botons PREV i NEXT per navegar pels diferents arxius continguts a l’SD.


- Part superior: botó ENTER que ens serveix per, una vegada seleccionat l’arxiu, inserir-lo i, un cop inserit, per expulsar-lo.


És summament fàcil utilitzar programes que ocupen més d’un disquet, i funciona al 100%.

 

 

La seva pantalla és bastant útil, perquè ens serveix per saber en tot moment si l’aparell està llegint o escrivint, a més de ser la nostra guia a l’hora de navegar pels arxius i seleccionar-los.


L’SD Floppy Emulator funciona als PC, Atari ST, Amiga, Amstrad CPC, Thomson, MSX i ZX Spectrum.


Una vegada tinguem, l’aparell, haurem de descarregar-nos el programari HxC Floppy, amb el qual generarem un arxiu “config” que inserirem a l’arrel de l’SD que farem servir (en aquest “config” queden registrats, per exemple, el volum d’emulació del so de la disquetera).


Farem servir el mateix programari per, després de baixar-nos les imatges dels jocs o programes que ens interessin, seleccionar-les i passar-les a un format llegible per l’emulador (cada disquet ocuparà uns 2 M després de la conversió). És un programa molt senzill i cada imatge es transforma en menys d’un segon.


Una vegada ocupada l’SD, desconnectarem la disquetera del nostre ordinador, connectarem els seus cables a l’SD Floppy Emulator, i llestos per jugar!


Cal destacar que per als ordinadors AMIGA comptem amb l’opció (mitjançant la descàrrega prèvia de l’arxiu i el seu enregistrament a l’arrel de l’SD) de mostrar un menú en pantalla, des del qual podrem seleccionar l’arxiu a carregar i controlar l’emulació de les dues disqueteres sense haver d’utilitzar la botonera de l’aparell.


LA MEVA EXPERIÈNCIA (METALMAN)


Jo ho he provat amb dos AMIGA 600 i un AMIGA 500; en el cas d’aquest últim, el connector de 34 pins estava invertit, al contrari dels connectors de l’AMIGA 600, però en girar el cable a l’inrevés va ser suficient. Doncs bé, dit això, puc certificar que el seu ús és fabulós, sense cap error.


El programari HxC és molt senzill i intuïtiu, així com tota l’operació requerida per emmagatzemar a l’SD, essent elogiable el treball realitzat i la fabulosa funcionalitat que ens aporten tant aquest aparell com els seus programes.


La qualitat d’assemblatge i construcció és simplement superba, així com la resistència de la seva botonera i la qualitat de la seva pantalla.


Si esteu pensant en aconseguir-ne un, és obligatori buscar la REV.C (revisió c) o superior (en cas que existeixi), perquè des d’aquesta revisió l’aparell, a més de llegir també escriu a l'SD.

 

 

L’aparell el podeu trobar també en versió no encapsulada, sent una mica més barata però només recomanable si, mitjançant tuning, ho introduïu dins de l’ordinador.


L’SD Floppy Emulator és una mica car (uns 115 € amb caixa i 85 € sense ella, més els ports), però tenint en compte la seva meravellosa funcionalitat i el seu acabat professional, no crec que sigui un preu exagerat en absolut. Sobretot si tenim en compte que els nostres disquets, tard o d’hora, deixaran de funcionar i necessitarem una altra manera de gaudir dels seus jocs i els seus programes.


Vull aclarir que la única manera de poder jugar amb les roms d’AMIGA i d’altres ordinadors antics, passa per emular directament la disquetera, perquè una imatge de disc d’aquest sistema no es pot copiar des d’un PC directament en un disquet. Existeixen altres maneres de passar-les a l’ordinador en qüestió, però totes són molt més complicades i tenen requeriments extres.


LA MEVA OPINIÓ FINAL


Si teniu qualsevol dels sistemes compatibles no ho dubteu ni un instant, és una compra obligada.


Recomano de totes totes aconseguir-lo a Lotharek (tot i que existeixen centenars de versions diferents en altres botigues i a Ebay), per la seva gran feina, acabats, i sobretot per implementar de forma tan genial el seu programari.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!