CONVERSOR MVS A AES

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Acaba d’aterrar a les meves mans un aparell certament lloable. Des de sempre he estat un defensor de que cada programari ha de córrer en el seu maquinari específic, i més si es tracta de col·lecció, però la veritat és que aquest convertidor MVS-AES m’ha deixat molt bon regust.


Tots sabem que NEO GEO AES i MVS són el mateix sistema però enfocat a dos camps diferents: sobretaula i ARCADE. L’única diferència real entre tots dos mons és, a part de la forma i grandària dels seus cartutxos, un únic xip que processa l’accés a les dades entre tots dos cartutxos. I com que els jocs són idèntics, i les ROMS i l’electrònica interna també són idèntiques, tampoc és forassenyat pensar en poder intercanviar programari.


MVS, en ser un sistema ARCADE obsolet (tot i el seu alt grau de col·leccionisme), és més accessible que AES, per la qual cosa és una bona manera de gaudir l’essència NEO GEO de manera original. També és cert que per poder jugar còmodament a casa necessitem un Supergun o una placa modificada, però tot i així continua sent molt més accessible que el sistema AES.


Aquest convertidor no és reversible, és a dir, només serveix per poder jugar a jocs MVS en una AES. Pot ser que no n’hi veieu la utilitat, ja que una AES en bon estat és bastant més cara que una placa MVS modificada, però per a tots aquells que som col·leccionistes i tenim la sort de posseir una AES, sí és una bona solució. Amb una sola màquina podem jugar els dos tipus de programari i aprofitar la gran diferència de preu entre tots dos mons.

 

 

Lògicament, no comprarem una AES per a jugar amb jocs MVS, perquè, no ens enganyem, el glamur de tots dos camps mai serà el mateix, i si tenim una NEO GEO AES fa gràcia posseir algun joc original. Però ben mirat és un extra molt recomanable per a aquells jocs inassolibles (que per desgràcia n’hi ha molts), o per aquells que ens provoquen curiositat però que no volem comprar en format AES.


El seu preu no és gens exagerat tractant-se de NEO GEO (ronda els 140 euros) i es veu un producte molt ben realitzat. Robust, seriós i ben acabat. 

 

 

Els primers models van patir diversos problemes de compatibilitat amb les UNIBIOS i amb algun tipus de joc específic, però aquesta segona revisió, la que s'està venent actualment, és totalment compatible amb UNIBIOS, així com amb el 99% del catàleg MVS.

Jo, com a purità que soc no aprovo l’ús d’UNIBIOS en una AES, conversions, X en 1, “Everdrives” i d’altres tonteries existents, però he de dir que aquest aparell m’ha sorprès simplement pel que és: un convertidor pin a pin de programari MVS-AES.


Per cert, i per aquells que no sàpiguen, això de pin a pin és una manera de parlar, i significa que amb aquest sistema no hi ha emulació, ni retallades, ni res d’aquest estil. Simplement un xip que processa el canvi d’ordres i res més. Un adaptador 100% NEO GEO.

 

NOVETATS

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

12.06.22

Nou contingut a reparació:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou apunt tècnic:

-Carregador portàtil de portàtils...

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

16.04.22

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!

05.03.22

Nou reportatge:

-Projecte Ce Trencada.

02.01.22

Nou contingut a Reparació:

-SEGA NAOMI.

26.10.21

Nou contingut a ARCADE:

-System Super 22.