LAYSTATION 3 SLIM

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

LA CONSOLA S’APAGA I SEMBLA NO REBRE CORRENT


Hi ha una avaria molt típica d'aquest model de Playstation 3 que es tradueix en què la consola s'apaga poc després d’entrar en funcionament, quedant totalment morta. És com si l’haguéssim desendollat, perquè no llueix ni tan sols el LED vermell d'Standby.


Aquesta avaria ve donada per un problema en la font d'alimentació que fa que la placa mare de la consola no rebi corrent i, en conseqüència, cregui que està desendollada.


Afortunadament per a nosaltres aquesta avaria és molt fàcil de solucionar, i tan sols haurem d'ajustar uns petits reguladors de tensió que hi ha a la placa d'alimentació.

 

PLAYSTATION 3 FAT

AVARIA DE LECTURA


Símptomes: la consola prolonga els temps de càrrega o, simplement, no llegeix res.


Per arreglar l'avaria hem de desmuntar la carcassa superior de la consola i quedar-nos amb el lector a la vista.


Si parem l’orella ens adonarem que quan fiquem el disc, la lent es desplaça en vertical per intentar llegir, i això produeix uns petits sorolls; però com que no llegeix res el disc no gira, i per tant no produeix cap soroll.


Canvi de lent de la PS3 FAT

 

 

Una vegada tinguem la nova lent al nostre poder, desmuntarem la consola fins a quedar-nos amb el grup lector a la vista. A continuació el desconnectarem de la placa mare i el girarem.


Per desmuntar-lo, només haurem de treure els cargols que es veuen a la següent fotografia.

Amb això ens sortirà la xapa metàl·lica que el cobreix. Aneu amb compte amb un cargol que subjecta un tros de xapa que serveix per assegurar el negatiu al lector, pel que faríem bé de marcar-lo amb alguna cosa per saber-ne la seva posició a l'hora del muntatge.

 

 

Ara ja podem treure-li l'armadura metàl·lica i tornar-lo a girar, i actuar ara per la part superior.


Per desmuntar aquesta tapa superior del lector, hem de treure els cargols marcats amb els punts vermells a la foto següent, i també treure el sensor del disc que va amb un altre cargol (marcat amb un cercle).


NOTA: aquesta és una part delicada de l'operació, ja que en teure la tapa del lector, veurem uns plàstics mòbils que tornen a la seva posició de repòs, i a l'hora de muntar-los de nou ens podem trobar amb un bon trencaclosques. Recomanat al 100% desmuntar el lector sense cap joc a dins, ja que sinó la cosa se’ns complicarà.

 

 

Una vegada desmuntada la tapa ja veurem el grup lector pròpiament dit.

 

 

Com podeu veure a les marques vermelles anteriors, per treure la lent només hem de treure el connector de la mateixa, més un parell de retenidors de la guia dreta. Aquests retenidors van amb un cargol per una banda i encaixats per l'altre.


Fixeu-vos bé com van abans de desmuntar-los.


A diferència de la PS2, aquí no hem de témer perquè se'ns desajusti la lent, ja que el lector porta els cargols d'ajust i no hem de tocar-los per a res.


Detall d'un retenidor.

 

 

I ja està, ara només hem de treure la guia dreta, retirar la lent i canviar-la. En el meu cas, la nova lent no portava la guia dentada de plàstic, però posar la de la lent vella és molt fàcil.


NOTA: si enlloc d'una lent nova voleu canviar tot el lector per el d'una altra consola, tingueu present que la plaqueta lectora (la placa electrònica que va sota el grup lector) va casada amb la consola, per la qual cosa també l’haureu de canviar per la de la consola avariada.


Coses a tenir en compte a l’hora de tornar a muntar:

 

1- Les potes de l'armadura van per sobre de les de la placa dissipadora.

 

 

2- La part esquerra de la xapa metàl·lica porta un ancoratge que es fica per sota de la plaqueta.

 

 

Canvi de lent PS3 Slim


De la mateixa manera que l'arquitectura interna de la consola, el lector de la Slim és una mica més compacte i senzill que el de la seva germana grassoneta, pel que canviar-ne la lent ja difereix bastant.


En aquesta ocasió no farà falta treure-li la part superior, el que ens estalviarà molta feina, i per tant atacarem el lector per la part de sota, treient-ne els cargols marcats a la foto següent:

 

 

Seguidament, i una vegada separada la carcassa metàl·lica, veurem la plaqueta lectora i tots els seus connectors, que passarem a desconnectar.


El que està marcat amb una “X” és el de dades general, i podem treure’l per la part superior. El punt vermell marca una grapeta de plàstic que ens subjecta la plaqueta amb el carro.

 

 

Una vegada tinguem la plaqueta treta, descargolarem els quatre cargols que fixen el carro.

 

 

Ara, amb el carro separat del lector, ens serà molt més fàcil treure la lent.


Per a això, haurem d'aixecar la molla marcada en groc i retirar la barra centradora de la lent; com en la majoria de lents, només treient aquesta barra ja ens sortirà, perquè per l'altra banda només hi va recolzada.

 

 

NOTA: MOLT IMPORTANT


Molt de compte amb el plàstic de la lent, ja que la uneix amb el motor que li dona moviment i no se subministra amb les lents noves, pel que si es trenca pot ser complicat de trobar.


En cas que se’ns trenqui, el d'un model de lent FAT ens podria servir, però no obstant això caldria una modificació bastant seriosa.


A la següent fotografia podeu veure un plàstic d'una lent Slim i el d'una FAT. Com podeu veure la diferència és majúscula, però amb l’ajuda d’una llima i d’un petit trepant es pot deixar molt igualada i fer que funcioni.


Diferències plàstic FAT - SLIM

 

 

Plàstic FAT adaptat a la SLIM

 

 

Hem de llimar-li les puntes perquè ens encaixi a la lent, i fer-li un forat nou (descentrat) per poder-lo fixar bé.

 

 

Aneu amb compte amb la part marcada a les fotografies anteriors: hem de llimar-la molt justa perquè el cos de la lent faci contacte amb l'interruptor de final de carrera, sinó aquest plàstic no ens deixarà arribar la lent, i aquesta no arribarà ni tan sols a llegir.


Plàstic no ajustat:

 

 

Plàstic ajustat:

 

 

Si no hem tingut l'infortuni de trencar el ditxós plàstic, l'única cosa que hem de fer és treure’l de la lent vella i ficar-lo a la nova.


Per tornar a col·locar la lent al carro, només hem de recolzar-la damunt de la guia esquerra i tornar a posar la barra centradora amb el seu retenidor de molla.


En tornar a muntar el lector, aneu amb compte amb els connectors.


AVARIA DE LECTURA DE BLURAY


Estigueu molt atents a aquest apartat perquè us pot arreglar la consola amb molt poc esforç.

Fins avui, totes les PS3 que m'havia trobat amb problemes de lectura, o bé es perdien en excés a l’hora de jugar o simplement ni tan sols reconeixien el disc (no donant ni el primer impuls de llegir).


El símptoma que us explicaré a continuació podria fer pensar en la lent, però no és així:


- La consola funciona correctament i llegeix a la perfecció els DVDs, ja siguin de vídeo o els mateixos jocs de PS2 (recordeu, parlem dels primers models de consola). Però a l’hora de ficar-hi un joc de PS3 (en Bluray) en canvi, no ens apareix en el menú de joc, tot i que la consola sí el reconeix i el fa girar a velocitat.

 

En aquesta ocasió, solucionarem el problema reiniciant la consola als ajustos de fàbrica.

Compte, perquè en fer això se'ns formatarà el disc dur, pel que si teniu guardades partides importants, el millor serà fer prèviament una còpia de seguretat en USB o XARXA.

 

 

Aquest problema pot ser degut a una fallada en alguna actualització, o simplement de resultes que la consola es quedi penjada, ja que en el meu cas l'actualització s'havia fet feia temps i va fallar sense més.


LLUM GROG, PARADA SOBTADA I ALTRES


Les primeres PS3, de la mateixa manera que passa amb les X-Box 360, estan mal construïdes.


No sé si va ser la pressa per treure el sistema o un mal estudi de la refrigeració de la consola, però a les PS3 FAT de primera fornada els afecta un problema que vulgarment es coneix com l'avaria del llum groc.

 

 

Aquesta avaria es caracteritza per una fallada en el funcionament de la consola, mostrat amb un breu parpelleig groc del LED de power.

 

La consola fa com si s'endollés, però tot seguit ens mostra el LED groc, desconnectant la màquina.

 

Per què passa això?


Doncs degut a l'alta temperatura que agafa la placa mare de la consola a l’hora de funcionar. Això fa que l'estany dels seus processadors (de mala qualitat) s'arribi a fondre, perdent les seves qualitats de connectivitat.


Una fallada gairebé idèntica a la de les primeres 360, però en aquest cas totalment incomprensible, ja que a diferència d’aquelles les PS3 estan molt ben refrigerades, i a més tenen un ventilador intern COLOSSAL.

 

 

El problema ve doncs, amb la inadequada gestió de la temperatura que fa la consola.


La PS3, tot i comptar amb un ventilador més que potent gradua la velocitat del mateix a través de la CPU, i crec que hi ha un desfasament entre la temperatura real i la que gestiona la consola.


Per solucionar aquesta avaria, hem de procedir de la mateixa manera que amb una 360, és a dir, desmuntant la consola completament i escalfant la seva placa mare fins a la temperatura de fusió de l'estany.


La reparació pot resultar fins i tot bastant fàcil, doncs el realment complicat és evitar que aquesta fallada es torni a repetir.


A continuació us adjuntem un breu manul de com fer un REBALLING d’estar per casa. os a seguir per intentar solucionar el problema.

 

EL TRUC DEL VENTILADOR


Una vegada fet el REBALLING i tinguem el bloc principal muntat, passarem a la modificació perquè la consola ens duri el màxim possible..


Com he dit al principi, el problema (segons el meu punt de vista) és que el ventilador no funciona a la velocitat que ha de funcionar.


L'ideal seria que funcionés a tota castanya (12 volts), perquè després de cinc hores seguides de prova la consola estava freda com si hagués estat apagada, i així d'aquesta manera evitaríem que l'estany es tornés a fondre. Ara bé, amb això ens sorgirà un problema addicional: el soroll...


Primer, observem el ventilador i els seus cables.

 

 

Tenim tres colors: marró, negre i gris.


El que farem és tallar aquests cables de la seva posició original deixant, això sí, un tros de cable al connector, per si alguna vegada volem deixar-la d'origen.


Dels tres cables provinents del ventilador, n’ajuntarem el marró i el gris.


Aquests dos cables junts seran el positiu, mentre que el negre serà el negatiu. Seguidament, podem soldar dos cables a aquests, i portar-los a la part superior de la placa mare, així com col·locar el bloc principal a la carcassa inferior.


Els tres restants del connector, els deixarem posats i encintats per evitar creuaments.

 

 

Ara, amb els dos cables a la part superior de la placa mare, és quan hem de tenir clar què volem fer.


La idea bàsica és connectar el ventilador sempre fixat a un voltatge òptim de funcionament i que, alhora, no molesti massa. Si el connectem a 12 volts, anirà perfecte de velocitat però farà molt de soroll.


Per les proves que he realitzat, un voltatge equilibrat pot ser d’uns 6 o 7 volts, ja que llença molt d’aire amb un soroll bastant acceptable.


Fent algunes proves de més de cinc hores la temperatura de la consola s’ha mantingut en llindars més que acceptables.


Si teniu força traça, fins i tot podeu connectar un potenciòmetre de 12 volts i així poder graduar la velocitat del ventilador al vostre gust.


Com no he trobat fàcilment cap punt de 6-7 volts a la part superior de la consola, i em vaig trobar que 5 volts no eren suficients pel ventilador, la solució que vaig adoptar va ser la de muntar un transistor que s'alimentés de 12 volts i en treiés 6 (7806C).

 

 

12 volts a la placa: la base de la font:

 

 

Per muntar-lo, com que a l’hora de funcionar irradia calor, podem adjuntar-li un tros de xapa dissipadora extra, i així no passarà la calor directament a la consola.


No obstant això, aquesta calor tampoc és alarmant, pel que si simplement el fixem en algun cargol de la consola n’hi haurà prou, això sí, amb una mica de pasta dissipadora a la part que contacti amb la xapa.

 

 

ESQUEMA DE CONNEXIÓ

 

 

- L'entrada de 12V la podem agafar del punt marcat anteriorment.


- El negatiu també el podem agafar del punt marcat anteriorment, o de qualsevol part metàl·lica de la consola.


- La sortida de 6V l'hem de portar al cable positiu (marró i gris) del ventilador.


- El cable negre del ventilador també el portarem a qualsevol punt de negatiu de la consola.

I ja està, amb aquesta modificació del ventilador, ens assegurem que la consola tingui aire suficient com per aguantar hores i hores de pallissa sense que la seva placa mare excedeixi de temperatura.


A més a més el soroll tampoc és exagerat, arribant a ser gairebé el mateix que el d’una X-Box 360 de primera generació.


Una altra opció, més que recomanable, pot ser derivar els cables del ventilador de tal manera que, a través d'un interruptor doble, puguem triar entre una velocitat normal (comandada per la consola) o una velocitat de 6-7 volts (manada pel transistor).

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!