EL FANTÀSTIC MÓN DE L'SCART

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Molta recerca i algun descobriment interessant farien falta per esclarir l’autèntica veritat sobre l’SCART (Euroconnector de tota la vida) i poder estar segurs de quina classe de senyal emet: S-vídeo? RGB? Compost..?

                                     
Comencem pel principi:

 

L’SCART (Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) neix a França a finals dels 80, amb la clara intenció de crear un sistema estandarditzat i multipropòsit, que sigui alhora una connexió vàlida tant en l’àmbit professional com en el merament domèstic.


Un connector amb 21 pins capaç de proporcionar centenars de combinacions, com ara:

 

- Vídeo compost

- Vídeo compost + àudio

- Àudio

- S-vídeo

- S-vídeo + àudio

- RGB

- RGB + àudio

- Connexió de dades (Pins 10 – 12 i 21): aquest tipus de connexió és un misteri, però dono fe que existeix.

 

 

Adaptador SCART - vídeo compost (segur que tots el coneixeu)


Se suposava que, en un principi, tots els cables de connexió haurien d’anar marcats amb un color que definís la seva funció específica (així ho demostren les dades tècniques originals de l’invent), diferenciant, d’aquesta manera, cadascun dels senyals que utilitzaria el cablejat en qüestió, però a l’hora de la veritat els fabricants s’ho van passar, literalment, pel folre...


Se suposa que un cable de color NEGRE és FULL WIRED, és a dir, té 21 pins funcionals capaços de mostrar RGB i, per exemple, un cable de color BLANC només és COMPOSITE (només compost). I així amb cadascuna de les variants abans esmentades, cadascuna amb el seu color, ben definit i explicat a simple vista.


El problema ve donat pel senzill motiu que el 99% dels cables són de color negre i a més, per més INRI, les pròpies preses són també del mateix color en un alt percentatge. Com saber aleshores quin tipus de senyal estem connectant?


Molt senzill: descartant!

 

Esmentaré només les que ens toquen de més de prop:


- 21 pins són equivalents a l’RGB, que és la que ens interessa a nosaltres per aconseguir la millor qualitat d’imatge en consoles retro, sobretot en pantalles modernes.

 

- Els pins 17, 18, 19, 20 i 21 equivalen a un simple senyal de vídeo compost (el connector groc de la tota la vida).

 

- Els pins 1, 2, 3, 4, 6, 17, 18, 19, 20 i 21 serien el mateix senyal de vídeo compost més àudio estèreo.

 

 

(Diferències entre SCART RGB i SCART VÍDEO COMPOST en una tv HD. A dalt SCART RGB)


Vist i entès això, ens quedarem amb la següent apreciació: si el connector no posseeix tots els pins no és RGB (en un SCART amb vídeo compost sempre faltaran pins).


Ara que sabem diferenciar un cable euroconnector RGB d’un euroconnector COMPOST, haurem de centrar-nos en una altra variable encara més important: són tots els connectors SCART de la TV compatibles amb la senyal RGB?


NO! Per desgràcia no tots són compatibles, creant un problema més gran que el dels cables, perquè com hem vist abans diferenciar els cables és tasca senzilla (només cal observar els seus pins), però amb els connectors la cosa canvia bastant, ja que tots posseeixen 21 connectors d’entrada...


Maleït món de l’SCART!


I aquí la informació trobada és bastant confusa, perquè se suposa que els propis connectors de les TVs haurien d’anar amb algun color indicatiu, però de la mateixa manera que passa amb els cables, van passar olímpicament.


He trobat una constant (no sempre aplicable) a les TVs HD i que per norma respon al fet que el primer SCART (EXT1) sol ser plenament compatible amb les connexions de 21 pins (ja seria estrany que no fos així, però tots sabem que hi ha fabricants molt estúpids).


També, en alguns casos, trobem moltes TVs que marquen el primer SCART amb el color blau, però no obstant això, insisteixo, poden ser tots blaus, tots negres, o fins i tot no tenir capacitat RGB.


És per això mateix que des de ja us recomano que, abans de comprar una TV nova, demaneu al dependent que us atengui de donar un cop d’ull al manual de la mateixa, on de ben segur vindrà indicat si algun dels connectors (o tots) dona plena compatibilitat. Això és molt important si voleu connectar consoles antigues a la vostra televisió, doncs en connectar-les per RGB passareu de veure una pantalla borrosa amb colors difuminats a observar una definició molt decent, i un colorit sense ombres ni taques.


MOLT IMPORTANT!

 

 

I ara que ho tenim tot una mica més clar, convé donar uns consells addicionals:

 

- Comproveu que les vostres consoles (a teles HD) estiguin connectades per RGB en un connector RGB compatible, o només veureu la imatge amb qualitat de vídeo compost, ja que si connecteu un cable RGB a una presa de SCART capada, estareu fent el panoli...


- Proveu totes les preses que tingui la vostra tele i preneu com a referència la imatge de comparació a l’inici de l’article, on s’aprecia molt bé la distància de qualitat entre SCART RGB i SCART COMPOST.

 

- Quan connecteu la vostra consola amb cablejat RGB a una presa SCART no compatible, es poden donar dos casos: o bé que es vegi amb qualitat de compost tot i estar cablejada per RGB (comprovat per mi mateix amb una Megadrive per RGB), o que no veieu res amb gaire sentit (tipus línies que ballen o parpellegen), que va ser el que vaig veure en provar la connexió d’una MVS molt especial, en connectar-la per RGB a una presa SCART no compatible.

 

- Sobretot és especialment escandalós el primer cas, perquè podeu tenir connectada per RGB una consola a una presa RGB no compatible i no ser-ne conscients. Per tant, COMPROVEU-HO!


Algunes consoles com la Super Nintendo o la N64 necessiten cables RGB específics amb amplificadors de senyal per donar força i mostrar-se en condicions, motiu pel qual, si feu servir el cable RGB de la Game Cube en una d’elles (la presa és la mateixa en els tres casos), la imatge resulta fosca o pràcticament inexistent. També podeu intentar-ho amb un RGB estàndard i que soni la flauta, però no és habitual.


Això es deu en part al fet que a Europa aquests aparells sortien de fàbrica preparats per donar qualitat de COMPOST i voltatges a joc (si mireu l’esquema de l’SCART observareu que els voltatges d’RGB i COMPOSITE són diferents), i tot i ser capaços de donar RGB, no es va preparar la seva sortida per a tal finalitat... Bé, això últim és una suposició personal...

 

 

Una altra recomanació:


Estem farts de veure cables amb CONNECTORS DAURATS D’ALTA QUALITAT, però compte, l’important d’això no és que siguin de color daurat, sinó que estiguin banyats en or o en qualsevol altre material d’alta connectivitat; la qualitat d’un cable de 3 euros en comparació amb un de 24 euros pot ser sorprenent.


En el món de la música (dels instruments electrònics) hi ha una regla d’or: el cost del cablejat ha de ser del 30% dels equips adquirits, és a dir, que si compres una consola de 100 euros, gastar uns 25 o 30 euros en el seu cablejat no és una exageració.


Les connexions i el cablejat són més importants del que ens pensem.


I sempre, sempre, cables blindats (apantallats).


Anotació Extra:


Tan sols recalcar que si bé és més que important comprovar el connector que tinguem connectat a la TV, no menys important és saber amb exactitud quin tipus de cable hem comprat per a la nostra consola i quina qualitat té.


Com bé s’ha apuntat en el document, en tot allò que siguin senyals analògics la qualitat del cable és molt important, pel que res de comprar duros a quatre pessetes. Tingueu cap a l’hora de comprar, i encara que tot ens arribi de la Xina, no confieu en cables barats, provinents de basars o importats directament d’aquest país.


El blindatge d’un cable RGB és molt important, pel que això també ha de ser un factor a tenir en compte abans d’adquirir-lo.


A més a més, comentar-vos a mode d’advertiment que molts dels cables RGB barats que corren per aquí, a l’hora de la veritat, tot i tenir el seu connector complet de 21 pins, ser negres i fins i tot dir que són RGB, resulten ser simples AV.


Com sempre, a l’hora d’adquirir material amb garanties us recomano comprar-los en botigues o webs de confiança.


L'altre SCART: el japonès


I ara, per arrodonir i deixar les coses una mica més clares, m’agradaria fer esment a l’altre SCART... el que s’utilitza (o s’utilitzava) al Japó.


Sí senyors, existeix un altre SCART diferent (amb un altre nom) que, per posar-nos les coses encara més difícils, és exactament igual que el nostre SCART, però amb la brillant i alarmant propietat de tenir tots els pins canviats... Efectivament!


En el món de la xarxa se’l coneix com a RGB21, i com us comentava abans és idèntic a un euroconnector europeu RGB. Per tant, aneu amb molta cura si compreu alguna videoconsola d’importació i ve amb aquest connector, perquè un dels riscos als quals ens exposem, sense exagerar, és la possibilitat que se’ns espatlli la presa de connexió, la tele o la pròpia videoconsola...


Molt de compte doncs, amb aquests connectors.


Segons la Viquipèdia, aquestes són les consoles japoneses que oficialment suporten aquest RGB21:


List of genuine RGB-21 consoles and official cables

 

- Super Nintendo (SHVC-010)

- PlayStation, PS one, PlayStation 2, PlayStation 3 (SCPH-1050)

- Saturn (HSS-0109)

- Neo Geo, Neo Geo CD (FCG-9)


Si per algun motiu aconseguiu alguna d’aquestes consoles importada del Japó i ve amb un cable SCART no el connecteu, compreu un cable compatible o bé un adaptador SCART-RGB21.

 

 

I res més amics, ara mateix espero que estigueu pensant a córrer cap al televisor, revisar les preses del vostre SCART, i comprovar si la imatge horrible que vèieu fins ara era per culpa d’utilitzar el connector equivocat.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!