SUPERGUN

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

A hores d’ara, segur que tots sabreu àmpliament el que és un Supergun, però per aquells que no ho sàpiguen aquí teniu una petita explicació.


Les plaques recreatives van ser dissenyades per funcionar dins d’un moble ARCADE, pel que a part de la lletja estètica de moltes d’elles, els seus creadors ni es van preocupar a afegir-los ports de comandament, de vídeo o d’altres; cada placa ho feia a la seva manera depenent dels mobles als que estaven destinades.


Va arribar un moment en què es va estandaritzar el tema, les plaques es van fer més versàtils amb els mobles de nova generació i es va obligar els fabricants a adjuntar-hi un connector comú anomenat JAMMA.


D’aquesta manera, amb tan sols un connector femella els mobles recreatius eren compatibles amb una gran quantitat de plaques.


Gairebé totes les plaques recreatives de la segona època daurada dels Arcades ja posseeixen aquest connector, i les que no el tenen passen a ser compatibles per mitjà d’un adaptador anomenat I/O.

 

 

El Supergun no és més que un adaptador mitjançant el qual podem connectar les plaques recreatives als televisors que acceptin RGB i així poder gaudir de la seva majestuositat a casa.

 

 

Generalitats bàsiques del sistema JAMMA:

 

- Alimentació mitjançant 5 i 12 V.

- Sortida de vídeo per RGB.

- Commutació d’ordres de comandament (joystik) mitjançant senyals per negatiu*.


* Els senyals per negatiu són puntejos de negatiu al pin específic per donar una ordre. Si voleu més informació podeu consultar el document pertinent, en aquesta mateixa secció.


De tota manera, tot i que el sistema JAMMA és estàndard quant a vídeo i alimentació, pot ser que depenent de les peculiaritats de cada placa les ordres difereixin. Al final del document us exposaré alguna dada interessant sobre aquest tema.


PER A QUÈ EM SERVEIX UN SUPERGUN?


Doncs bàsicament, per poder controlar qualsevol placa amb connector JAMMA i connectar-la a una televisió que accepti RGB.

 

TIPUS DE SUPERGUN


Com en tot, n’hi ha de més complexos que d’altres, i això es reflecteix en el seu preu.


Hi ha Superguns que porten potenciòmetres pels senyals RGB; n’hi ha amb ports de comandament DB9, DB15 o fins i tot n’hi ha que porten una espècie de regleta per connectar els cables dels stiks directament.


Cadascú ha de triar la que consideri la millor opció, però tingueu en compte que per poder gaudir al màxim de la majoria de plaques i poder jugar amb elles amb els comandaments de Neo Geo (el més semblant a l’ARCADE), és imprescindible que el connector de comandament sigui en format DB15.


Diferents tipus de SUPERGUN

 

 

PUC CREARME JO MATEIX UN SUPERGUN?


Doncs sí, sense cap problema, sempre que se sàpiga soldar amb estany i es tingui l’imprescindible connector JAMMA femella.


Com que aquest connector ja està en desús, segurament només el trobareu a botigues molt específiques, o també per Internet, ja sigui a Ebay, Wallapop, etc.


Per crear-nos un Supergun hem de tenir clares les seves parts més importants: l’entrada d’alimentació, la sortida de vídeo i l’entrada d’ordres.


La construcció serà més o menys complexa depenent del nostre grau de destresa, però l’important de debò és que hem de proporcionar al connector JAMMA (de la placa) tot allò necessari per funcionar.


A la majoria de plaques hi ha una nomenclatura marcada al propi connector que ens pot servir de referència. En cas de no ser-hi, us podeu guiar per aquestes fotografies:

 

Part superior de la placa

 

 

Part inferior de la placa

 

 

Seguidament us deixo l’esquema universal JAMMA, eina indispensable a conèixer per poder-nos construir el nostre Supergun.

 

 

NOTA: també és més que aconsellable que intenteu buscar el manual de la placa en qüestió per consultar-ne l’esquema específic.


El tema del vídeo acostuma a ser el que porta més de cap, ja que depenent de la TV a la que anem a connectar les nostres plaques (tub, LCD...) poden donar-se tota classe de bogeries gràfiques.


Aquestes errades gràfiques venen donades pel senyal d’RGB i el Sync. Si passem aquests senyals directament a la TV, moltes se saturen i no mostren imatge (només àudio); d’altres mostren els gràfics, però amb tota classe d’errors i falles de sincronisme.


Una altra cosa a tenir en compte és que la nostra imatge és en RGB, pel que les TVs només l’acceptaran en aquest canal.


Moltes TVs que tenen més d’una entrada d’euroconnector només accepten RGB per una d’elles, i a més a mes, per la mateixa entrada tenen diverses subfonts (vídeo1, vídeo2, AUX, RGB...) pel que abans de diagnosticar una errada de vídeo a la lleugera, hem d’adonar-nos que estem connectant la placa per l’entrada i font correctes.


A continuació us poso el valor de resistència que hem de fer servir per als dos tipus de televisors més usats. Si algun d’aquests valors de resistència no us funciona correctament, podeu provar valors superiors.


Senyals conflictius i els seus valors de resistència:


Senyal SYNC - Com que aquest senyal és el més conflictiu de tots (sobretot en TVs LCD o LED), el més recomanable és aplicar-hi un potenciòmetre de 10K, i així poder graduar les imatges a voluntat.


Senyals R,G,B - Resistència de 80-100 ohms.


Senyal 5 volts - Resistència de 100 ohms.


Referent a l’àudio, comentar que no totes les plaques el treuen en estèreo, pel que a moltes plaques el pin L no porta àudio sinó negatiu, amb el que provocaríem un encreuament en connectar-lo. En aquestes plaques haurem de simular un estèreo amb un doble mono.


EXEMPLE DE CONSTRUCCIÓ D’UN SUPERGUN


Com us he comentat anteriorment, hi ha moltes maneres de crear-nos un Supergun, i aquestes depenen de la nostra destresa i del grau de perfecció que vulguem.


A continuació us exposo una manera simple i eficaç de fer-ne un més que correcte per a la gran majoria de plaques.


El primer que hem de tenir és el material necessari per a la construcció:

 

- 1 capseta a mesura del connector JAMMA.

- 2 connectors DB15 mascle.

- 1 connector d’alimentació tipus PC mascle (MOLEX).

- 2 metres de cable de 7 fils.

- 1 clavilla de SCART mascle.

- 1 potenciòmetre de 10K.

- 1 resistència de 100 ohms .

- 3 resistències de 80 ohms.

- 1 micro polsador.

 

 

Per començar, modificarem la capseta on ficar-hi el connector JAMMA, el connector d’alimentació, els DB15 i el micro polsador. També hi farem un forat a la mida del cable de vídeo i per al micro interruptor (opcional).


Una vegada tinguem els forats realitzats, ja podrem anar fixant els components.

 

 

El següent pas serà cablejar el JAMMA, tot seguint l’esquema universal adjuntat anteriorment.


PAUTES A SEGUIR

 

- Al micro polsador, que ens farà la funció de commutar les opcions de la placa, li soldarem un cable provinent del pin número 15 del JAMMA i un de negatiu qualsevol.

 

- Per a l’alimentació i el negatiu, podem ajuntar els pins de totes dues cares del JAMMA, tal com es veu a la següent fotografia.

 

 

Ajuntarem els pins de dalt amb els de baix, i soldarem els cables a tots dos pins; d¡aquesta manera farem el conjunt més robust i ens assegurarem que donem senyal a banda i banda de la placa.


També haurem d’unir els negatius de tots dos costats del JAMMA.

 

 

Normalment, la pròpia placa ja ens uneix aquests pins, però és millor assegurar-lo.

 

- Al pin número 8 dels DB15 hi adjuntarem senyal de 5 volts, així d’aquesta manera farem compatible el Supergun amb els pads de la Neo Geo CD.

 

SUPERGUN acabat

 

CONSELLS PRÀCTICS


A continuació us explicaré alguna peculiaritat que conec sobre les plaques JAMMA més habituals.


NEO GEO MVS


Gairebé totes les plaques MVS treuen senyal d’àudio en mono a excepció d’algun model modern o d’alguna multi slot. Pels models més corrents d’un sol port de cartutxos, us aconsello simular un estèreo amb el senyal mono.


Per fer-ho agafarem els dos cables d’àudio de l’SCART del pin 10 del JAMMA.


El pin L d’aquestes plaques pot treure senyal de negatiu, pel que si l’agafem ens pot provocar un encreuament a l’àudio general.

 

Més informació.


HYPER NEO GEO 64


L’I/O d’aquestes plaques no comunica la part de dalt amb la part de sota del connector JAMMA, almenys al canal de 5 volts, pel que us aconsello que els senyals de 5V, 12V i negatiu els assegureu a totes dues parts del connector. Més informació.


ATOMISWAVE

Els pins 26 i d equivalen al botó 5 del comandament. Més informació.


CAPCOM CPS2


Aquestes plaques tenen un connector auxiliar del que agafen els senyals de D, E i F en els jocs de 6 ordres, pel que els Supergun’s comuns no funcionen correctament amb aquestes plaques. Més informació.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!