CRAZY TAXI

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Hola companys. Em fa especial il·lusió ensenyar-vos aquesta reconstrucció per dos motius ben diferents. 

 

El primer degut a l'afecte que li tinc a Crazy Taxi, doncs des de que el vaig conèixer amb la Sega Dreamcast es va convertir en un dels meus jocs preferits. D’ell m’agrada tot: la música, el seu estil macarra, el frenètic desenvolupament, la realització tècnica... Un joc ARCADE perfecte des de qualsevol punt de vista.

 

 

El segon motiu pel qual aquesta reconstrucció és molt important per mi, és que és la primera vegada que veig amb detall un moble Naomi. Des de sempre m'ha fascinat aquest sistema, ja sigui pels jocs (la segona època daurada de SEGA), pel disseny del moble, el glamur del seu nom... A més, a l’hora de pensar en una màquina de cotxes sempre me la imagino amb un seient, però en aquesta reconstrucció he descobert els jocs de cotxes per jugar dempeus, i he de reconèixer que no estan gens malament...

 

 

Per començar amb el reportatge, us explicaré una petita anècdota que em fa gràcia compartir amb vosaltres, doncs és un exemple més de que no hem de deixar de perseguir els nostres somnis. I és que ja feia bastant de temps que buscava aquesta recreativa per diferents mitjans com ara Ebay, Wallapop o altres empreses del sector, però tot i haver-ne trobat diverses, mai l’havia pogut aconseguir per diverses raons. 

 

Però un dia, buscant per Wallapop, vaig trobar el següent:

 

 

La màquina anunciada era Eighteen Wheeler, però si us hi fixeu bé la del costat era una Crazy Taxi. Així que sense cap mena de vergonya, i sabent de la possibilitat d’una negativa, vaig preguntar al venedor si la màquina del costat estava en venda i... va resultar que sí! 

 

Així, d'aquesta manera tan peculiar, va començar el meu romanç personal amb Crazy Taxi.

La vaig aconseguir a un preu bastant acceptable i, després de veure-la funcionar, la vaig portar cap a casa. Ara bé, no va ser fins a veure-la amb deteniment quan em vaig adonar de la crua realitat... I és que per a molta gent, i més si és d’una empresa del sector, una recreativa no és més que una màquina de fer diners (el que tampoc puc criticar), i realment hi havia diversos detalls que ho corroboraven, doncs era una màquina que portava diversos anys tancada en un magatzem i la seva missió anterior havia estat la d'entretenir un grapat de turistes en algun hotel de Barcelona. Tot i això funcionava bé, i només vaig haver d'ajustar una miqueta els potenciòmetres de la base. Ara bé, la part estètica va ser la que s'havia endut la pitjor part..: adhesius arrencats o mig trencats, cremades de cigarret, marquesina frontal envellida, plàstics maltractats, base mal pintada...

 

Ja m'esperava haver-li de fer una neteja ben a fons, acció per altra banda més que recomanable a l’hora d’adquirir una recreativa, sigui la que sigui i en el format que sigui: cal desmuntar-la completament i netejar-la minuciosament, però els desperfectes estètics sempre s'acaben pagant. En el meu cas, com veureu més endavant, vaig haver de pintar tot el moble, així com els principals plàstics embellidors.

 

També comentar, abans d'entrar en matèria, que aquest moble és el primer que faig dels moderns, és a dir, metàl·lics. Naomi és un moble molt versàtil i ordenat en el que tot és metàl·lic o plàstic*, pel que ja ens podem oblidar dels vells mobles de fusta, una cosa que és d’agrair per tots aquells que no hi entenem gaire d’aquest material, i que fa la reconstrucció més agradable. A més, Naomi és un moble ARCADE molt ben dissenyat i fàcil de manipular on tot té el seu per què. Els cables passen ordenadament pels seus laterals i els components de la base estan molt ben distribuïts: TOT porta connectors i cap d'ells són intercanviables (o almenys els importants), i a més la seva sortida de vídeo ja és VGA pur. Sincerament, la Naomi no m'ha decebut en absolut i ha complert les meves expectatives al 100%. Un moble perfecte! 

 

* En el cas de la Crazy Taxi, el moble sí que porta un calaix de fusta on se situa l'altaveu frontal dels greus, però tota la resta és plàstic o metàl·lic.

 

 

A continuació separarem el reportatge en dues parts: el moble i la base de pedals.

 

El moble, com us acabo d’avançar, és genial: fàcil de desmuntar*, enginyat per mòduls o peces, i sempre amb uns connectors que ens faciliten el seu desmuntatge. Els connectors, tot i ser bastant intuïtius i no intercanviables, és aconsellable marcar-los, posant el mateix número o lletra als respectius mascles i femelles per estalviar possibles disgustos futurs. També comentar que Naomi separa molt bé els cables a 220V de tots els altres; malgrat que la seva secció ens pugui confondre, sempre són de color rosa i blau (almenys en aquest moble). 

 

* Per desmuntar aquests mobles ARCADE és necessari tenir un joc de tornavisos contratorx, que no són més que tornavisos TORX però amb un forat al centre.

 

 

Per altra banda, també podeu treure els cargols grossos del frontal o la coberta del monitor fent servir un tornavís pla que ens hi coincideixi així:

 

 

Per al posterior muntatge, i més si tots els cargols estan oxidats (com en el meu cas), el millor és substituir-los per uns de nous. Aneu amb COMPTE, ja que el seu pas de rosca és americà i no ens servirà la mètrica europea. No obstant això, en ferreteries serioses els podrem trobar amb cap allen o estrella.

 

 

Això dels cargols pot semblar una collonada, i de fet crec que no ho he comentat en cap altra reconstrucció ARCADE, però uns cargols nets i bonics donaran un millor aspecte a l’acabat final del projecte. De vegades sí que ens serà possible aprofitar els vells, polint-los-hi els caps perquè tornin a brillar, però si estan realment molt oxidats haurem de canviar-los per uns de nous.

 

Perquè us feu una idea de com estava el meu moble, vaig haver de canviar-li gairebé tots els cargols per uns d’inoxidables, deixant-me només en ells uns 120 euros... 

 

Dit això, i continuant amb el document, us explicaré que una vegada separades les peces plàstiques de les metàl·liques vaig haver de pintar tots els ferros, bé per estar bruts o oxidats.

 

 

Per restaurar les parts metàl·liques no cal fer res més que rascar-les amb paper de vidre ben fi, i pintar-les amb un esprai negre del bo. El que més problemes em va portar va ser el moble en si, ja que a la seva part inferior hi té una part blanca i una de negra, pel que vaig haver de rascar i pintar aquesta part sense desmuntar-la, ja que els seus cargols estaven completament soldats... Com ja us he comentat, aquesta màquina s'havia repintat amb pinzell diverses vegades, pel que el gruix de pintura era considerable. 

 

Per tant, en aquest cas concret, escatarem d’allò més bé fins que tot quedi ben polit i ben fi. A més, en anul·lar el cadenat del moneder em van quedar diversos forats a la part frontal, que vaig dissimular amb l'ajuda de massilla.

 

 

En això de la restauració d'un moble ARCADE no existeix un manual en comú, ja que cada cas és un món, però sí que convé seguir unes pautes: desmuntar completament, netejar a fons, pintar les parts malparades i revisar tot allò que contingui electrònica, des del xassís del monitor fins a les fonts d'alimentació.

 

El procés és sempre el mateix: desmuntar, netejar amb aire a pressió i, si calgués, revisar les soldadures. També és aconsellable netejar amb un drap humit el tub del monitor, perquè acostuma a acumular molta brutícia.

 

Pel que fa a la pintura, hi ha dues parts ben diferenciades: el moble i els detalls estètics. En el cas del Crazy Taxi, el moble seria l'esquelet de la Naomi, mentre que els detalls estètics són tot allò que es veu, és a dir, les tapes laterals (per on passen els cables), el protector del monitor, les marquesines frontal i superior o el tablier del volant. 

 

Mentre la primera part podem pintar-la amb un esprai del bo, les peces més vistoses haurien de pintar-se de manera professional. En el meu cas, tinc la sort de formar part del món de l'automòbil i de tenir diversos col·legues xapistes, i és que la pintura de cotxe és una molt bona opció, ja que aplicar el seu vernís és ideal per donar un acabat estètic brutal a qualsevol reconstrucció. En el cas de la màquina que ens ocupa, el meu bon amic Jordi Lozano va fer un treball sublim.

 

 

Creieu-me quan us dic que portar les parts més vistoses a un xapista del món de l’automòil és una opció gairebé obligada, perquè ells estan acostumats a treballar amb plàstics i fibres, i ens sabran dissimular sense massa problemes les possibles ratllades i cremades vàries. Penseu que aquestes parts són les que més lluiran a l’hora d’acabar el projecte, i les que més maltractament rebran.

 

A continuació, i per acabar amb l'apartat del moble, us exposaré diversos problemes amb els que em vaig trobar, per si us poden ajudar en la vostra reconstrucció. 

 

1- Subwoofer i altaveus trencats:

 

 

La solució és ben senzilla: comprar material nou, un subwoofer de 10 polzades (25 cm) i dos altaveus de 4 polzades. En el meu cas vaig comprar un altaveu per als greus marca Hertz i dos altaveus de doble via Pioneer provinents del Car Audio, que funcionen a 4 Ohms. Encara que els originals de la màquina funcionin a 2 Omhs no representa cap problema ficar-hi aquests altres, funcionaran de meravella.

 

 

NOTA: també vaig aprofitar per ficar una petita tira de LEDs (com haureu vist a la foto anterior) al calaix del bombo, un afegitó totalment innocu al funcionament de la recreativa i que queda genial. En cas de fer-ho, es passa el cable pel mateix forat del de l'altaveu i després es connecta a la part inferior de la Naomi, on hi té les fonts d'alimentació. 

 

2- Canviar Fluorescents per LEDs.

 

 

Això ho haurem de fer tant a la part superior del moble com a la pròpia marquesina. En tots dos casos traurem els fluorescents i transformadors i hi col·locarem dues tires de LEDs, amb l’única diferència de que a la part superior del moble hem de posar-hi LEDs vermells, mentre que els de la marquesina han de ser blancs. Per al cablejat podem aprofitar el mateix que porta 220V, així no haurem de passar cables nous. NO OBSTANT AIXÒ, haurem de localitzar-los a la base de la Naomi amb l'ajuda del tèster, i connectar-los a 12V. 

 

NOTA: recordeu que els cables de 220V de la base de la màquina van tots junts i són de color blau i rosa.

 

 

3- MOLT IMPORTANT: reviseu i canvieu els tres ventiladors que porta aquesta recreativa: el de la font d'alimentació, el del processador de la placa Naomi i el de refrigeració general de la carcassa Naomi. En el meu cas, el de la font d'alimentació estava clavat (i per tant no funcionav) i el de la carcassa feia moltíssim soroll, pel que els vaig canviar tots dos per uns de nous (també podeu canviar-los per uns en bones condicions), millorant-ne d'aquesta manera el funcionament i reduint la sonoritat. Amb el petitó del processador, podem passar amb una bona neteja. 

 

Per fortuna, en tots dos casos podem fer servir qualsevol estàndard de PC. Com veureu a la galeria de fotos, per adaptar-ne un d’aquests a la carcassa haurem de desmuntar-ne la plaqueta/suport i col·locar-lo per la part de fora, fixant-lo amb silicona o plàstic fos, bo i respectant el circuit d'aire (sempre extracció). Això, encara que sembli un nyap, és totalment viable i no altera per a res l'estètica original de la carcassa Naomi, ja que podem guardar la tapa i el ventilador per si alguna vegada volem tornar-la deixar original.

 

 

4- Reconstrucció del canvi de marxes. 

 

Un altre dels desperfectes de la meva recreativa era el canvi de marxes. Com veureu a la foto següent, la punta estava trencada i el canvi anava boig (no s'aguantava en posició intermitja). Això, que a priori sembla una putada enorme, és de fàcil solució.

 

 

Si us fixeu en la foto anterior (podeu fer-hi zoom), heu de saber que a la part inferior (on hi ha tanta brutícia) hi hauria d'haver un èmbol de plàstic que en el meu cas estava trencat, però tot i que els micro interruptors funcionaven bé, el pom no es mantenia en la seva zona central. Aquest sistema es fa servir força en mecanismes similars al camp de l'automoció i, afortunadament, el podem reparar amb facilitat. L'eix del pom està buit, i al seu interior hi ha una molla que oprimeix un eix d’inferior diàmetre: un ha d'anar dins de l'altre i, per efecte de la molla, aquest segon eix contacta amb la base del canvi, mantenint la palanca fixa en la posició intermèdia. Us he realitzat un esquema perquè en vegeu la seva construcció.

 

 

Com a èmbol central (la peça trencada) vaig fer servir l’eix d'una vàlvula de cotxe, però podríem utilitzar qualsevol cargol (sense el cap) que ens coincideixi en mesura. Penseu que tan sols ha d'entrar dins del tub de la palanca, i per tant ha de ser curt, ajustat de manera que la palanca se'ns aguanti bé, però que també pugui retrocedir per posar la marxa. És aconsellable arrodonir amb una mola o radial la part final d'aquest èmbol perquè patini millor per les parets; a més, com que és un contacte físic, haurem de ficar greix sòlid a la part on hi ha fregament. 

 

Foto de com ha de quedar:

 

 

I ja per acabar amb el moble, voldria parlar-vos d'una part no menys important:

 

5- Restaurar el metacrilat embellidor del subwoofer. 

 

Aquesta és una part de summa importància si volem que ens llueixi bé tot el conjunt. En tractar-se d'una part transparent, és ben normal que ens hi trobem cops o ratllades que facin lleig (més del desitjable). De ser un simple plàstic transparent podríem comprar-ne un nou i llestos, però desfer-se de l'art que hi porta enganxat és un gran problema...

 

 

Òbviament, un metacrilat sense aquestes flames perd tota la gràcia, però possiblement us el trobeu com el meu: a part de les ratllades i d’algun cop, el vinil inferior es veia mig arrencat per un parell de llocs.

 

 

Després de pensar en alguna possible solució vaig trobar-ne una que ha resultat ser bastant correcta: vaig retallar les parts trencades i vaig pintar amb esprai negre el revers del metacrilat. Com que volia posar il·luminació a l'interior del calaix, vaig pensar que aquestes parts restaurades es veurien una mica estranyes, pel que vaig optar per enganxar-hi un plàstic negre, mirant de resseguir la part negra.

  

 

Una vegada hem fet tot això ve la mare dels ous... Un truc molt bo que podem aplicar a TOTS els plàstics transparents de qualitat que ens anem trobant a les nostres recreatives és POLIR-LOS!

 

Això ho he d'explicar bé, perquè de fer-ho un mateix segur que ens ho carregarem... Comencem pel principi: 

 

En el camp de l'automoció hi ha un mètode per polir aquells fars davanters dels vehicles; molts d’ells són de polipropilè (plàstic) i amb el temps se'ls crema el vernís, quedant d’allò més lletjos.

 

 

PERÒ COMPTE!

 

Existeixen multitud de mètodes per restaurar aquests fars, des del truc de la pasta de dents que podem trobar per Internet a diversos kits d’allò més estrafolaris de polimient... Doncs bé, CAP d’ells ens funcionarà al 100%, excepte aquest que jo us aconsellaré a continuació, que a més us evitarà llençar el metacrilat.

 

Des de fa relativament poc, els tallers mecànics tenim uns kits professionals que es basen en polir el plàstic amb diversos gruixos de paper de vidre (discs de poliment a màquina) per després aplicar-hi un vapor de plàstic. Això deixa prou bé els fars, però tampoc ens acaba de servir per al que volem nosaltres, i per això vull que entengueu que qualsevol invent aquí acabarà amb un disgust. L'únic mètode vàlid és el següent:

 

Portar el metacrilat a un xapista professional. 

 

Ells fan el mateix procediment que us acabo de comentar, llimant primer amb la màquina, i acabant després amb una capa de vernís dur, del mateix que fan servir amb les carrosseries. Penseu que amb aquest mètode ens menjarem les ratllades de poca i mitjana profunditat, i el vernís li donarà una lluentor increïble. No sé si s'apreciarà a la foto, però el metacrilat del meu Crazy Taxi ha passat de ser una merda a estar gairebé nou.

 

 

Però encara queden un parell de coses que voldria comentar-vos respecte del metacrilat. 

 

La primera és que, curiosament, en totes les màquines que he vist per Internet (inclosa la meva) aquest metacrilat venia invertit respecte al dibuix de la marquesina superior. No sé si no s’hi van fixar els muntadors o si ve així per algun motiu concret, però el més lògic seria que les flames anessin a sota, no creieu? A més, el motiu pel que jo l'he muntat així és perquè a la part superior es dissimula millor l'arranjament que vaig fer amb el color negre, perquè amb el bloc volant muntat a la màquina acaba per no veure's gaire. A més, en ser negre amaga millor la tira de LEDs.

 

 

Una altra cosa molt important a l'hora de muntar el metacrilat és no cargolar els tres cargols superiors, ja que si una vegada muntat el bloc volant haguéssim de desmuntar el metacrilat per netejar-n’hi la pols, ens seria impossible de treure'ls. Per tapar els forats que resten, jo vaig fer servir unes tapetes de cargol adhesives de color negre.

 

 

A continuació us adjunto algunes fotos de la placa mare Naomi i de les del joc original Crazy Taxi. Després d'elles, ens centrarem en la base dels pedals.

 

 

MISCEL·LÀNIA 

 

Comentar també que aquesta recreativa portava una bombeta a la part superior del moble (al costat del fluorescent) que no sé molt bé per a què serveix. Crec que en determinats moments del joc o de la demostració lluïa intermitentment, però la de la meva màquina també estava fosa. Aquí us deixo la dada. 

 

També vull que consti que aquestes recreatives porten un embellidor superior (damunt de la marquesina), però personalment el trobo d’allò més fràgil, així que no l’he posat a la meva màquina. No obstant això, una cosa així (original) l’hauríem de desar per si alguna vegada volem vendre la màquina.

 

 

I per finalitzar amb aquest apartat, comentar-vos que per alimentar els nous LEDs que he ficat al calaix del bombo, la part superior del moble i la marquesina, he afegit un transformador de 12 volts auxiliar, de cara a no carregar la font original i no barrejar (tot i que hauria estat totalment viable connectar-los-hi). En el meu cas vaig fer servir un transformador de Game Cube i vaig connectar els cables de 220V en un dels canals que ja no feia servir (un dels de les marquesines originals).

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!