SEGA NAOMI

PROBLEMES D'ARRANC I IMATGE CONGELADA

Hi ha un problema força molest amb les NAOMI i es que, a vegades, i depenent del joc, aquests es queden penjats al arrencar. Normalment es queda la imatge congelada al cap de poc de començar el joc. És un problema que, a priori, podria semblar avaria del propi joc o fins i tot de la placa mare de la NAOMI, no obstant, no és res d’això.

 

Jo tinc dues plaques NAOMI i una d’elles la tinc consolitzada per jugar a casa. La faig funcionar amb una font d’alimentació de PC i, des de sempre, m’ha fet falles d’aquesta mena, de manera intermitent. Bàsicament tinc tres jocs que mostren aquest error: Dead or Alive 2, Virtua Tennis i Zombie Revenge. En un principi vaig pensar que era per culpa de la font d’alimentació i la veig substituir per una amb més potència. Ho he fet dues vegades, ja que tot funciona bé, fins que arriba el dia en que fa el boig de nou...

 

Ahir em va passar amb dos jocs: Virtua Tennis i Zombie Revenge. No sabia massa què podia ser, ja que la resta de jocs em funcionaven bé (7 més). La font d’alimentació ja la vaig descartar i sols em quedava pensar que fallava la placa mare de la NAOMI o els propis jocs. El Virtua Tennis es quedava congelat a la pantalla de “SEGA”, mentre que el Zombie Revenge ni arrencava. Ambdós casos, saltava la pantalla d’inici de la NAOMI, carregava el joc i fallava... 

 

El primer que vaig fer va ser testejar les memòries del Joc, mitjançant les opcions internes de la placa i em van donar totes “GOOD”, pel que la cosa pintava molt malament.

 

 

Vaig pensar que possiblement la BIOS del joc fallava i no donava l’ordre d’arranc bé. Vaig baixar al garatge a provar els dos jocs a la recreativa de Crazy Taxi que tinc i meva va ser la sorpresa quan vaig veure que allà els jocs funcionaven perfectament.  

 

Arribats a aquest punt de la informació, us passaré a descriure les meves proves i impressions. Per començar, us duré que la NAOMI és molt especial amb la font d’alimentació ja que, segons sembla, aquests problemes podrien venir per culpa d’una manca d’alimentació en algún dels seus canals (3’3v, 5v i 12v). Si ens fixem bé en els valors de voltatge i amperatge d’una font d’alimentació original d’una NAOMI i d’una font ATX de PC (actual), veurem que els valors de les fonts de PC, tant en voltatge, com amperatge, com amb potència total són molt superiors a la original de SEGA. No obstant això hi ha matisos que cal comentar

 

Valors de la font original:

 

 

Valors font PC ATX:

 

 

He arribat a la conclusió que el problema que provoca imatge congelada i falles en l’arranc sí que és per culpa de la font d’alimentació, però no per manca de corrent, sinó per inestabilitat de la mateixa. Pel que sigui, la corrent que ofereix una font original de NAOMI (tot i ser inferior en valors generals) és molt més estable que una de PC, pel que amb una de PC pot ser que tot funcioni bé, fins que qualsevol factor la destabilitzi i ja no doni els valors correctes. Penseu que no tots els jocs de NAOMI  necessiten els mateixos valors per funcionar, ja que n’hi ha molts que mai donaran problemes i d’altres que els donaran de manera esporàdica. Com us he comentat anteriorment, dels meus 10 jocs n’hi ha tres que donen problemes, suposo que són els que necessiten mes amperatge a l’hora d’engegar.

 

També us vull comentar que així com el problema pot ser la pròpia font d’alimentació també pot desestabilitzar aquesta font qualsevol consum excessiu en l’engegada. Fins i tot el dels propis ventiladors de la placa. 

 

La NAOMI  té dos ventiladors interns: un de frontal i el de la CPU. Aquests ventiladors solen portar força tralla i és més que provable que, al funcionar, consumeixin més ampers que quan eren nous. Aquest també pot ser un motiu pel qual alguns jocs fallen al moment d’arrancar.

 

 

A continuació us faré cinc cèntims dels ventiladors que porta la NAOMI tot donant una rellevància especial al de la CPU. 

 

El ventilador frontal de la NAOMI només serveix per regenerar l’aire de l’interior de la placa. És en format normal, conectat a 12v i en cas de jugar a casa (fora de la recreativa) el podem anular sense problema. Per contra, el de la CPU és molt més important. Aquest segon ventilador és essencial per un bon funcionament de la NAOMI, i tant és així que si no hi és o no gira bé, la placa no mostra imatge. És un ventilador electromagnètic que porta dos coixinets de boles i un sensor de revolucions. Pot semblar una ximpleria, però que un ventilador tant petit porti aquests components és que SEGA es pren la seva funció molt seriosament. Penseu que els coixinets de boles son coixinets molt sofisticats que estan concebuts per aguantar molta tralla. El més comú en electrònica es que l’eix del coixinet portí un casquet (casquillo) i no pas un coixinet de boles.

 

Coixinet de boles 

 

 

La principal diferència entre el funcionament amb casquet o coixinet és que en el primer cas, l’eix del ventilador frega (mitjançant lubricació) amb la paret del casquet. En el cas del coixinet de boles, la part que es mou son les voles centrals. Aquests coixinets són molt més resistents, però alhora, amb el temps i la pèrdua de greixatge, es tornen molt sorollosos. Aquest és el principal motiu pel qual les plaques NAOMI solen fer molta remor de ventiladors.

 

També és cert que un coixinet de boles ressec, és propens a girar amb més dificultat que un de nou i, per tant, lligant-t’ho amb el tema del consum d’electricitat, és molt provable que consumeixi més i produeixi desestabilització en una font de PC convencional.

 

Abans de continuar amb el document, ens fixarem una mica més en el complex ventilador original de la NAOMI:  

 

 

Ara que ja sabem com és i què fa aquest ventilador principal, passarem a intentar millorar la seva fricció per disminuir el seu consum, recordem que no podem substituir-lo per un ventilador norma, ja que si la placa NAOMI no rep informació de les revolucions d’aquest ventilador no funcionarà. És cert que se’n poden trobar de bous, però costa trobar-los i, sincerament, no mereix la pena, ja que aquest es pot lubricar, condicinar i, si es necessari, “eliminar”.

 

A partir d’aquest punt hem de tenir molt clar quina funció fa la nostra NAOMI. Si la tenim per jugar a casa i, per tant no excedim amb freqüència les dues-tres hores de joc seguides podem procedir d’una manera, mentre que si la nostra NAOMI està dins una recreativa i la tenim engegada moltes hores al dia, procedirem d’una altre manera.

 

Si tenim la placa dins una recreativa, el soroll que pugui fer la placa ens és més o menys igual, mentre que els ventiladors funcionin, pel que substituint el frontal, per qualsevol de la seva mateixa mida i lubricant els coixinets d’agulles del principal ja passarem. No obstant això, si tenim la NAOMI per jugar com si fos una consola (el meu cas), podem fins i tot anular el ventilador frontal i treure fora la placa el de la CPU per evitar vibracions innecessàries. A continuació us explicaré tot el procés complert, pel que, repeteixo, heu de tenir clar quin us feu vosaltres de la vostra NAOMI. Jo us puc garantir que la NAOMI amb la modificació que veureu a continuació, pot funcionar més de cinc hores seguides sense problema d’escalfament, no obstant, repeteixo, en cas d’estar dins una recreativa, la millor opció és conservar els dos ventiladors.

 

El ventilador frontal, com he comentat anteriorment és en format normal (casquet), per tant, poca cosa podem fer amb ell. La millor opció és, en cas de voler conservar-lo, canviar-lo per un de nou. 

 

Per acondicionar el de la CPU, el primer que hem de fer, evidentment, és desmuntar-lo del dissipador, girar-lo i treure la seva etiqueta posterior. Així, ens quedarà a la vista el seu clip posterior. Amb una agulla molt fineta, traurem el clip i farem pressió a l’eix del ventilador. D’aquesta manera se’ns alliberaran les pales del cos del ventilador.

 

 

Un cop separat el ventilador del cos, veure que hi ha dos coixinets de boles petits i una volandera amb molla. Aquesta volandera va a la part posterior del ventilador, abans del coixinet (entremig dels dos coixinets). 

 

 

Teòricament, per greixar bé els coixinets de boles, hauríem de treure les seves tapes laterals i posar grassa sòlida entre les boles. Com que aquests coixinets són tant petits, el que farem serà posar en un got una barreja de lubricant i grassa amb esprai i els submergirem dins durant una bona estona (com és millor). Amb aquest bany de líquid lubricant, es netejaran i lubricaran alhora. 

 

 

Un cop lubricats, ja podem eixugar-los (de la part de fora) i tornar a muntar el ventilador, pensant sempre en posar el clip i comprovant que quedi ben fixat.

Seguidament, el tornarem a muntar o, si el que volem és eliminar el soroll de la NAOMI, podem optar per fer la següent modificació:

 

El que jo he fet amb la meva placa és muntar un ventilador 12v, normal i corrent, sobre el dissipador de la placa i, per reduir el soroll, connectar-lo a 6 volts. No obstant, recordem que necessitem l’original perquè la placa funcioni, pel que he soldat tres cables a la connexió original del ventilador i els he dut fora la carcassa. La idea és connectar el ventilador original fora la placa, simplement perquè la placa rebi senyal de revolucions i funcioni correctament. A més a més, per reduir el soroll d’aire, he tallat les pales del ventilador deixant-lo totalment esfèric. Si a tot i això, hi sumem que l’he penjat a la part del darrera de la placa, sense contacte físic amb res, he aconseguit tres coses molt importants: consum mínim dels ventiladors, soroll cero i funcionament correcte per temperatura de la placa. 

 

Us repeteixo que aquesta última modificació és totalment opcional i, bàsicament, útil si volem deixar la NAOMI sense soroll, no obstant, el que sí és realment útil és lubricar els coixinets de boles del ventilador principal. A continuació us deixo una galeria de fotos perquè pugeu entendre millor les meves paraules.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!