AFEGIR LLUM A UN COMANDAMENT

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Com ja suposo que tots sabreu, existeixen multitud de comandaments de consola amb carcassa transparent; personalment, sempre m’han agradat pel fet que se’n vegi l’interior. Normalment, aquests comandaments solen ser de terceres empreses (no originals), i pot ser que la seva qualitat global no justifiqui una modificació amb LEDs, doncs com en tot, n’hi ha de més i de menys seriosos. També pot ser que algun model simple ja porti il·luminació, però en aquest reportatge em centraré bàsicament en fer la modificació a comandaments originals, concretament als tres dels quals disposo en aquest format: els de Dreamcast, Saturn i PS2.


Per a la Sega Saturn va sortir un model anomenat Skeleton, que portava el comandament en format transparent.

 

 

Així mateix, la Dreamcast també disposa de molts models de comandaments originals en diversos colors (i que jo sàpiga tots japonesos).

 

 

Quan parlem de desmuntar i modificar comandaments, estem parlant d’un procés una mica més complex que el de modificar consoles. Per què? Doncs bàsicament per dos factors: primer, per la seva mida reduïda, i després perquè una vegada modificat i muntat, el comandament ha de tenir la mateixa suavitat i control que abans, pel que és INDISPENSABLE que la nostra modificació no molesti o afecti per a res el funcionament normal del comandament (direccionals, botons, ventoses...).


A continuació passaré a detallar-vos la modificació lumínica als tres comandaments que us he comentat, i al final del document us adjuntaré una correlació d’imatges de pinout dels comandaments més corrents, perquè sapigueu d’on agafar el corrent en cas que us animeu.


Gairebé tots els comandaments s’alimenten de 5 Volts, i per tant els LEDs ideals per il·luminar-ne l’interior són els RGB de 5V. Aquests LEDs solen venir en format cinta i no resulten massa cars: una cinta de 5 mts pot costar entre 15 i 20 €uros i ens durarà una eternitat...

 

 

Un GRAN problema que ens pot passar amb els comandaments (i no amb les consoles) és que il·luminar la part posterior pot resultar bastant fàcil, mentre que la part superior de la placa és una mica més complexa. Òbviament, això dependrà de cada comandament, però per norma general tenim més espai a la part inferior del comandament que a la superior. Això suposarà un repte nou amb cada comandament, ja que és bonic que hi hagi algun detall de color a totes dues cares.

 

COMANDAMENT DE LA DREAMCAST


Com a exemple del que acabem de comentar, i perquè entengueu millor les meves paraules, us detallaré el que em va passar amb el comandament de la Dreamcast.


Quan el vaig desmuntar, vaig veure clar que tant els LEDs com els cables de connexió s’han de veure el mínim possible, ja que a les fosques tan sols es veu el feix LED, però amb llum es veu el comandament transparent, i no és qüestió de deixar-lo fet un nyap... Amb tot això en ment, vaig pensar que la millor ubicació dels LEDs seria a les banyes inferiors.

 

 

Amb aquesta ubicació ja vaig pensar que més o menys es veuria llum a tot el comandament, però desafortunadament no va ser així.

 

 

No quedava del tot malament, però faltava llum a la part superior i quedava una mica estrany, així que el vaig tornar a desmuntar i vaig buscar alguna solució per il·luminar-lo també per sobre.


Aquí em sorgia un problema, ja que si posava el LED per damunt de la placa, el comandament lluïa fatal un cop il·luminat (trencava l’estètica original), però després de pensar-hi durant una bona estona, vaig trobar la solució.


Si agafem un únic LED de la tira i el dobleguem de la manera que veureu a la segona foto, ens quedarà un LED que il·luminarà lateralment, el podrem aplicar a la placa electrònica del comandament, i a més la part de la connexió ens quedarà a la part inferior.

 

 

Amb quatre LEDs a cadascuna de les cantonades, la il·luminació ja es mostra molt més sòlida i agradable que abans. A continuació us deixo les fotos finals de com llueix el comandament en la foscor i amb llum ambient. Òbviament sempre es veurà una mica la modificació (LEDs i cables), però hem d'intentar que es vegin el menys possible.

 

 

Com sempre que parlem de modificacions, hi haurà qui s’estimi més l’estat original de les coses, però quan parlem d’il·luminació LED, l’efecte que fa quan estem completament a les fosques és molt diferent al que es veu a la imatge, pel que és una modificació molt recomanable si volem donar un toc personal a un comandament molt especial.


Seguidament us deixo fotos del resultat a Saturn i Playstation 2.


COMANDAMENT COOL DE SEGA SATURN

 

 

La modificació d’un comandament de Saturn és bastant més simple que la de la Dreamcast, ja que l’electrònica és molt menor. Amb només un parell de LEDs als laterals i un a la part superior (doblegant-lo com us he explicat abans) el resultat ja queda molt vistós.

 

 

Com veureu la foto següent, haurem de posar el LED doblegat a la part superior de la placa electrònica, de manera que el LED enfoqui cap a la part inferior. Si el centrem bé, ens quedarà just a sota del cable principal del comandament. Fins i tot, com apreciareu a la foto, si tallem una mica un lateral del topall del cable, ens quedarà encara més ajustat.

 

COMANDAMENT PLAYSTATION 2

 

Aquest comandament de Playstation 2 em ve a tomb per explicar-vos una dada molt important. A més, la seva construcció és molt similar a tots els comandaments de Playstation (1, 2, 3 i 4), i per tant pot ser una bona opció per a tots els cristal’s, ja funcionin mitjançant cable o sense ell.


Els comandaments de Sony funcionen a 3’3 Volts (també funcionen amb aquest voltatge els de N64) i aquest voltatge és el que farem servir de cara als LEDs. També porten corrent de 7V per a la vibració, però per als LEDs necessitaria una resistència.


A més, aquest voltatge de 3’3 Volts és ideal pel format més clàssic de LED, el cilíndric de 3 o 5 mm.

 

 

Existeixen gran varietat de LEDs (tots ells a 3V) en aquest format, amb diferents colors, lluminosos o pilots, bicolors, i fins i tot LEDs RGB, que canvien de color en seqüència, i resulten molt, però que molt xulos.


Després de desmuntar el comandament de la PS2 i estudiar la millor ubicació dels LEDs, he trobat una molt bona opció que m’agradaria compartir amb vosaltres.


El comandament de PS2 (i suposo que els de la resta de PS també) porta un cos de plàstic intermedi de color blanc. Aquest cos, sense ser transductor de la llum, té la peculiaritat de transmetre una miqueta aquest efecte. Per aquest motiu, si col·loquem dos LEDs a la ubicació que veureu a continuació, l'efecte lumínic és immillorable i així ens estalviarem cablejat i haver de ficar-ne més.

 

 

Per col·locar els LEDs n’hi haurà prou amb fer dos foradets petitons perquè passin les seves potetes i no es toquin (amb la mateixa punta del soldador calent), tal com es veu a la primera foto, i els inserirem tal com es veu a la segona. Per al LED esquerre, haurem d’aixecar el cable del comandament i col·locar-lo per sobre.

 

 

Y poco más a comentar. Llegados a este punto ya podemos conectar los LEDS a los puntos de soldadura del cable principal (en este caso muy fácil) y cerrar el mando con mucho cuidado. Como que las imágenes no hacen justicia a la realidad del MOD os adjunto un vídeo para que veáis el efecto de los LEDS RGB en este mando.

 

VÍDEO

 

I poca cosa més a comentar. Un cop fet això ja podem connectar els LEDs als punts de soldadura del cable principal (en aquest cas molt fàcil) i tancar el comandament amb molta cura. Com que les imatges no fan justícia a la realitat del MOD, us adjunto un vídeo perquè veieu l’efecte dels LEDs RGB en aquest comandament.


PINOUTS CONNECTOR PAD


A continuació us adjunto un esquema d’on treure el voltatge necessari per connectar els LEDs als principals comandaments que ens podem trobar.


Recordeu que si fem servir 5 Volts els LEDs més indicats són els de format cinta, i per un voltatge de 3’3 V, els clàssics cilíndrics.


També recordar-vos que els cables s’han de veure el menys possible per no trencar l’estètica d’un comandament cristal, doncs un comandament així ha de ser bonic tant amb llum com sense ella.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!