CREAR UN CARREGADR PORTÀTIL DE PORTÀTILS...

 

Darrera un títol tant redundant, s’amaga el meu últim experiment. Estarem tots d’acord que una consola portàtil ho és fins que s’acaba la bateria... o sigui que per poder gaudir d’una consola portàtil hores i hores, o bé necessitem tenir vàries bateries de recanvi o un endoll 200V a prop.

 

El que he ideat no és més que una bateria gegant que ens permeti carregar les nostres consoles portàtils i, alhora, fer-ho jugant. M’explico: una font d’energia (a 12V) que ens permeti poder carregar les nostres portàtils a qualsevol lloc.

 

Entenem per portàtils, totes les consoles que porten bateria recarregable. Per tant, aquest mètode ens funcionarà tant en una Nintendo DS, com en una PSP com, fins i tot, amb una Switch.

 

Totes aquestes consoles carreguen mitjançant un transformador de 220V que treu un voltatge d’uns 4’6, 5’5 o 6 volts, amb un amperatge variable que en cap cas supera els dos o tres ampers. 

 

Agafant aquesta base com a idea principal, el que us proposo és la construcció d’un reductor de voltatge variable que, partint de 12V, ens permeti seleccionar un voltatge de sortida adequat a vàries portàtils i amb un amperatge màxim de 2’5-3 A. Amb aquesta valors de sortida en fem prou per carregar totes les portàtils del mercat.

Per poder construir el nostre “Powerbank regulable” no necessitem massa coses, però el que si és bàsic és una font d’energia a 12V que tingui una capacitat acceptable. La majoria dels Power Banks que es venen, com que estan pensats per carregar mòbils, treuen 5V de corrent amb més o menys amperatge. Aquests no ens valen ja que el voltatge nominal que aconseguirem serà ratllant els 5V i es quedaran un xic justos, ja sigui per potència o capacitat. No obstant això, hi a una sèrie d’aparells més potents que entren dins la classificació d'arrencadors de cotxes i motocicletes. Aquests aparells no deixen de ser acumuladors d’energia amb la peculiaritat que tenen una sortida de 12V d'alta capacitat de potència.

 

 

D’aquests arrencadors n’hi a de moltes marques, models i mides, però jo us recomano el MINIBATT PRO VR. Aquest aparell te una capacitat de 20000mah que, parlant clar és una bestiesa... Penseu que, un cop construït el regulador, he pogut carregar unes sis vegades diferents portàtils (DS, 2DS, 3DS i PSP) sempre funcionant al mateixa carregar. Això ens dona una autonomia brutal per casos com per exemple un viatge llarg en avió o qualsevol altre ús que ens vingui en ment. A més, aquesta bateria ens permet carregar diferents aparells com ara: una portàtil, un mòbil o, fins i tot, una tauleta. Resumint: és capaç de carregar, més d’una vegada, qualsevol aparell electrònic que carregui a un voltatge nominal d’un ranc entre 5 i 12V. 

 

MINIBATT PRO VR

 

Aquest no és un arrencador barat, ja que pot valer uns 120 Euros, però si que resulta molt versàtil tot i les seves mides, relativament grans (22'5x8'5x3cm).

 

Ara bé, obviant la bateria (una part bàsica de l’invent, però que podem escollir al nostre gust i necessitat), la part més important és el reductor de voltatge. Aquest reductor, que possiblement el trobem ja bo i fet, és essencial per poder rebaixar aquesta potència als valors que necessiten les nostres portàtils.

 

El que jo us proposo és construir un reductor nosaltres mateixos, cosa que no resulta tant complicat com pot semblar al primer cop d’ull.

 

Per la construcció necessitem:

 

1 caixa de plàstic per poder ubicar tot dins.

1 voltímetre digital.

1 plaqueta reductora de 12V DC.

1 potenciòmetre segons mostra.

1 connector mascle i femella per l’entrada de corrent.

1 connector femella i varis mascles per la sortida de corrent. 

  

 

L’import de tot aquest material és possible que no ens superi els 20 euros, pel que val la pena intentar-ho. A continuació passaré a detallar-lo un xic millor.

 

Caixa de plàstic:

 

Això no té cap secret. Una caixeta que ens permeti ubicar-ho tot dins seu. Al ser de plàstic, ens serà més fàcil foradar-la per col·locar-hi el voltímetre i la resta d’accessoris.

 

Voltímetre Digital:

 

Fàcil de trobar a qualsevol botiga d’electrònica o per Internet. Sol tenir tres cables: un negatiu (normalment negre) i dos que els hem d’ajuntar i connectar al positiu. Aquest voltímetre el connectarem al canal de sortida del regulador de voltatge. D’aquesta manera sabrem, en tot moment, el voltatge que estem aplicat a l’aparell endollat. 

 

Plaqueta reguladora de voltatge 12V:

 

 

Aquesta plaqueta ja sol venir muntada, pel que la facilitat de connexió és total. L’única cosa que hem de fer es dessoldar el seu potenciòmetre original i soldar, mitjançant tres cables, el potenciòmetre auxiliar que hem comprat. Aquest potenciòmetre és multipas, cosa que vol dir que tindrà moltes voltes i ens permetrà un millor ajust del voltatge de sortida. 

 

Potenciòmetre:

 

 

Connectors mascles i femelles diferenciats: 

 

Això ja va a gust del consumidor. El que realment ens interessa és que no puguem intercanviar, per equivocació, el connector d’entrada (el que durà 12V) amb els de sortida (els que aniran a les consoles). Per això necessitem un mascle i femella d’un tipus i una femella i varis mascles (tants com cables vulguem preparar*) d’un altre tipus. Jo he optat per connectors de micròfon de dos i tres terminals respectivament. Òbviament del connector de tres terminals només n’utilitzarem dos, però amb això ja el fem incompatible amb l’altre connector. 

 

Us deixo unes quantes imatges de la construcció perquè veieu com ha de quedar.

 

 

CONSTRUCCIÓ DELS CABLES FINALS

 

Ara ja només ens quedarà construir-nos els cables que aniran a les consoles. Jo us recomano utilitzar els mateixos cables que tenim dels transformadors 220V, ja que ens quedarà més net i polit. Podem optar per comprar un segon transformador, tallar el cable tant llarg com puguem i connectar-lo al nou connector mascle respectant, SEMPRE, la polaritat original. Això ho comprovarem sempre amb el tèster abans d’endollar la consola per primer cop. 

 

Podem fer tants cables com consoles tinguem. La gran sort és que Nintendo ens ha facilitat molt la feina amb un connector força estàndard (DS, 2DS, 3DS...).

 

 

També, no cal dir-ho, aprofitarem per cablejar el connector d’entrada amb el respectiu connector (de sortida) de la bateria que haguem escollit. 

 

Així hauria de quedar tot muntat:

 

 

NOTA: No cal dir que mai connectarem cap consola sense haver regulat, abans, el voltatge al valor correcte, ja que si ho fem podem provocar una avaria irreparable a la màquina. No obstant això, penseu que totes les consoles tenen un xic de tolerància, pel que podem sempre jugar amb mig volt amunt del que nominalment diu el transformador original. 

 

A continuació us deixo amb un vídeo, un xic maldestre, perquè pugueu veure el funcionament de l’invent.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!