MEGA CD

 

AVARIA DE LECTURA, FALLES GRÀFIQUES I DIFICULTAT A OBRIR I TENCAR LA SAFATA.

 

Aquesta avaria la vaig diagnosticar a un MEGA CD PAL i responia als símptomes descrits a l’enunciat. Aparentment, el MEGA CD funcionava bé, però no llegia res. Al segon cop d’ull vaig veure un parell més de detalls que no quadraven: Al arrencar, a la pantalla d’inici, apareixien paràsits en el so (sorollets estranys) al mateix temps que es mostraven falles gràfiques al obrir i tancar la safata. A més, aquesta (la safata) es tancava amb certa dificultat. A priori no semblaria que els tres símptomes vinguin donats pel mateix problema, però sí que hi venen. Si us fixeu bé en el següent vídeo, podeu sentir com uns petits sorollets de lectura al mateix mostrar falles gràfiques.

 

 

Com us he comentat anteriorment, al principi vaig descartar la opció de ser una mateixa avaria i vaig canviar tots els condensadors de la placa, més que res per intentar solucionar els errors gràfics i de so. Però, al final, va resultar que el veritable culpable de l’avaria era el transformador de corrent de la consola. Comprovant el seu voltatge amb un tèster, donava només 8V. 

 

 

Canviant el transformador per un de 12V-2A (amb la polaritat correcte), ja es van solucionar tots tres problemes.

 

KSS-240A (NKS240A)

VALORS DE REGULACIÓ DE LENT.

 

 

La lent del MEGA CD és un xic peculiar, ja que té tres potenciòmetres de regulació. Era un model força comú a la seva època, i per aquest motiu el podem trobar en varis formats depenent de la seva referència i fabricant.

 

A continuació us deixo els valors de regulació (mitjançant tèster (ohms)) que he pogut extreure d’una lent nova. 

 

(Ampliar imatge)

 

 

Informació addicional.

 

 

PROBLEMES DE LECTURA I ANOMALÍES VÀRIES

 

El MEGA CD és, desafortunadament, un d’aquells aparells castigats per la feixuga avaria dels condensadors podrits... Tal i com li passa a la seva germana petita, la Game Gear, els condensadors es podreixen vessant un líquid molt corrosiu a la placa mare. Aquesta avaria por resultar molt molesta, fins i tot fatal*, pel que si la podem prevenir ens estalviarem molts problemes. 

 

*La placa mare del MCD és en format multicapa (conté pistes en vàries capes de la mateixa). Per aquest motiu, és possible que l’àcid (i la seva inevitable corrosió) ens afecti a més d’una capa i ens faci molt difícil, per no dir impossible, fer un seguiment de les pistes per una hipotètica reconstrucció.

 

 

Per intentar prevenir l’avaria, el que haurem de fer és desmuntar la consola i canviar tots els seus condensadors (tant si mostren símptomes de putrefacció com si no). Òbviament, no n’hi ha prou en canviar-los a la brava. Tractant-se de condensadors, sempre hem de respectar el seu valor i la seva polaritat. A més, és més que recomanable muntar-los dels que no van encapsulats.

 

 

El MEGA CD porta condensadors en totes les seves plaques electròniques (placa alimentació, placa mare general, placa dels ports (lateral) i placa del lector), no obstant això, a la placa del lector no sol mostrar problemes.

 

Per canviar els condensadors, el que hem de fer és aplicar estany nou a les potetes dels condensadors i, al mateix fer-ho, fer palanca amb el soldador per intentar aixecar-los. Si ho fem amb compte no farem malbé res, però si ens passem de força o escalfor podem malmetre el punt de soldadura i crear una avaria més gran de la que hi ha. No és una operació complexa, però sí que precisa de control i manya. Un cop tret el condensador vell, apliquem una mica més d’estany als punts i hi soldem el nou condensador (respectant sempre la polaritat).

 

Si el condensador que volem canviar mostra símptomes d’òxid a la base, ens constarà més aplicar estany nou, ja que l’òxid que hi haurà acumulat haurà malmès l’estany vell. El que hem de fer en aquests casos, és gratar els punts de soldadura amb un tornavís pla (petit) fins que l’estany original ens quedi brillant. Després apliquem estany nou i procedirem com hem comentat abans.

 

FALLES EN LA CÀRREGA I SOROLLS DEL LECTOR

 

En aquest cas, el que hem de revisar son els polsadors de final de carrera de la safata. Si aquests polsadors no interpreten bé les senyals, podem sentir un lleuger soroll de "rateig" del motor del carro. Aquesta tremolor a la lent farà que la consola no llegeixi bé. 

 

Per arribar al polsador de final de carrera, hem de separar el grup lector de la consola, separar la lent i el ferro que ens fa de guia. Un cop tret tot això, si traiem tots els cargolets, podrem moure tot el cos del lector i accedir així al posador.

 


Como podéis ver en la foto anterior, el interruptor lleva una coraza de plástico. Para sacarla, sólo tenemos que tirar de ella hacía arriba y nos saldrá sin mucho esfuerzo dejándonos así las láminas del interruptor a vista.


 

Com podeu veure a la fotografia anterior, l’interruptor (en realitat un polsador) porta una cuirassa de plàstic. Per treure-la, tant sols hem d’estirar-la cap amunt i ens sortirà sense massa esforç. Un cop treta veurem les dues làmines del polsador.

 

Per netejar-los, tan sols haurem de passar entre els seus punts de contacte un xic de paper de vidre o una llima d’ungles fineta. Hem d’aconseguir que tornin a brillar.

 

Polsadors frontals de la safata. 

 

Quan fallen aquests polsadors (del mateix format que el que hem comentat de final de carrera) notarem que la safata no obra o tanca bé (no fa tot el recorregut) o se’ns obra i tanca sola.

 

 

El que hem de fer per netejar-los és el mateix que hem comentat anteriorment: treure la seva cuirassa de plàstic i llimar els contactes perquè ens quedin brillants de nou.

 

En aquest cas, arribar fins als interruptors és un xic més complicat que amb el de final de carrera. 

 

Primer de tot hem de treure la safata (compte amb els gatells finals) i desmuntar la part frontal (la del motor). Aquesta part és una placa electrònica amb un motor soldat. Per separar-la, hem de treure la goma de tracció i la roda dentada. Un cop fet això, traient els cargols del propi motor, ja se’ns desmuntarà.

 

 

Dues recomanacions importants:

 

Com que els pinyonets porten grassa, hem d’anar amb molt de compte de no embrutar la goma de tracció. Si l’embrutim ens patinarà i l’haurem de netejar amb una mica d’alcohol abans de tornar-la a muntar.

 

Un altre factor a tenir en compte és la posició de la roda dentada que es veu a la primera foto. Aquesta roda, a més d’arrastrar la safata, permet baixar i pujar el carro, pel que una variació de la seva posició es pot traduir en un mal funcionament posterior.

 

No patiu, en cas de no haver-lo marcat, heu de posicionar el carro en la posició inferior i entreu la safata fins al final. 

 

Tornant al fil dels polsadors de safata, un cop tingueu la plaqueta a part, ja podreu netejar els contactes del polsadors amb una mica de paper de vidre o una llima d’ungles.

 

 

LA SAFATA NO OBRA O HO FA AMB DIFICULTAT

                    

En aquesta ocasió, el que hem de comprovar és l’estat de la goma de tracció. Possiblement estigui donada o gastada i patini. 

 

Per reparar aquesta avaria tant sols l’hauríem de canviar per una de mides semblants. Com que és possible que no trobem cap goma quadrada (de parets quadrades), podem optar per muntar-hi alguna junta tòrica de mida el més semblant possible. En el camp de l’automoció (i industrial), aquest tipus de juntes són molt freqüents i ens poden anar bé.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!