MONITORS CRT

 

Com ja he avançat en l’anterior reportatge, els monitors ARCADE són la peça més delicada de la nostra màquina recreativa. Penseu que encara que es puguin arribar a substituir per pantalles o monitors més moderns, la qualitat d'imatge mai serà la mateixa. Aquest document està enfocat als monitors ARCADE, no obstant això, també pot ser comú a moltes TVs de tub i monitors de PC, ja que el seu principi és el mateix.

 

La finalitat d’aquest document és donar-vos a conèixer les principals parts d’un monitor i animar-vos a investigar i reparar una possible avaria.

 

Vull deixar clar que moltes de les explicacions d’aquest document són a tall de boig i totalment primaries, però com a presa de contacte ja us poden servir. Penseu que reparar monitors CRT és MOLT i MOLT complicat i que ja en el seu temps, amb recanvis i informació, no tots els tècnics ho sabien fer bé. Un monitor ARCADE és un conveni entre un Tub CRT i un conjunt d’electrònica. 

 

Junts formen un aparell, arcaic, amb múltiples possibilitats de falles, ja que qualsevol component o potenciòmetre que no estigui fi (o mal ajustat) ens pot fer parar bojos amb una qualitat d’imatge pobre, saturada o nula.

 

 

Com que aquest camp és MOLT feixuc i extens, intentaré portar un fil ordenat i lògic, no obstant això, és possible que salti, inevitablement, d’un tema a l’altre... 

Les principals parts que constitueixen un monitor, ja sigui ARCADE, de PC o TV de tub son dos: El TUB i l’electrònica (a partir d’ara xassís). 

 

El TUB és la pantalla en si. Una peça rara i molt delicada que conté vàries parts importants:

 

 

Explicant una miqueta les imatges anteriors, tenim que el tub està format per una carcassa, amb pantalla de vidre frontal, un bobinat intermig i el canó d’electrons. A grans trets, aquestes tres parts són les més importants. Òbviament podríem entrar al detall del seu funcionament així com la composició química del TUB, però no ho farem perquè tampoc ens interessa massa. Aquí prioritzem la part pràctica, per tant, si entenem que la imatge entre pel canó d’electrons, passa pel coll del tub, amb les seves bobines deflectores i potenciòmetres i, finalment, es projecte a la pantalla frontal ja en fem prou.

 

No cal dir, ja ho heu pogut apreciar per la complexitat de la construcció, que el TUB, sobretot la zona del canó d’electrons, és una part molt delicada i l’hem de manipular el menys possible i amb màxima cura. 

 

Les principals avaries que podem trobar en un TUB CRT són dos: pantalla ratllada o cremada.

 

Entendrem per pantalla cremada quan el tub mostra imatges fantasmes, o sigui, lletres o imatges tot i estar apagat. 

 

 

Un altre dada important dels TUBS es que tenen una mida concreta i es mesura en polzades. Com més gran és la mida de la pantalla, de més polzades és. Podem trobar monitors des de 14-17 polzades fins a 29 (les mides més normals dels ARCADE). Per medir un monitor, agafarem la mida de la seva pantalla, en diagonal (cm) i ho compararem amb la taula següent o preguntat al senyor Google.

 

 

Per acabar amb la presentació del TUB us comentaré que les bobines deflectores en són dues, una de vertical i una d’horitzontal i el seu connector pot venir junt (4 pins) o amb dos connectors de dos pins cada un.

 

 

La següent part a comentar és el que hem anomenat com a XASSÍS. darrera aquest nom, que més semblaria de la gàbia del tub que no pas de l’electrònica hi ha justament això: l’electrònica encarregada del funcionament del tub.

 

 

Aquí totes les peces son importants ja que qualsevol falla en una d’elles ens pot provocar des d’interferències a manca d’imatge. La gent més entesa en el tema és capaç de barrejar un XASSÍS amb un TUB que no és el que li correspon*, però nosaltres això ho obviarem i, en cas de tenir un XASSÍS defectuós, només en buscarem un altre de la mateixa referència. 

 

*NOTA: això només és possible tenint en compte conceptes com ara les polzades, les connexions i la freqüència.

 

El XASSÍS, com ja he avançat, és un conjunt d’electrònica a on hi tenim una de les parts més importants del “monitor”, el generador de línies o Flyback

 

 

El Flyback és una de peces més importants del conjunt i una de les que més respecte li hem de tenir. No és més que una bobina d’alta tensió que va connectada al tub. La seva connexió sol ser per mitjà d’una espècia de pinça metàl·lica que podem manipular sense problema, PERÒ AMB MOLTA PRECAUCIÓ

 

 

La manera correcte de desendollar la pinça del Flyback és descarregant primer la seva electricitat residual. Penseu que a la punta del Flyback hi ha alta tensió, pel que ens podem endur una bona enrampada de no seguir el procediment correcte. El que primer farem serà connectar un cable o una pinça de prova a la malla que envolta el tub. En cas de no localitzar la malla, també podem connectar el cable a qualsevol part metàl·lica del soport del monitor. Tot seguit, endollarem l’altre cap del cable a un tornavís llarg amb mànec de plàstic (aïllant). Després, el que farem serà introduir el tornavís, amb compte, sota la goma del connector i moure’l fins que toquem la part metàl·lica del mateix. No cal molta força, bàsicament és tracte de fer contacte entre la punta del tornavís i la punta del connector. 

 

 

Segurament no notarem res, però és possible que sentim com salta la guspira. Després, amb compte podem anar aixecant la goma, amb la mà, i quan veiem el connector tornem a repetir la operació. Un cop fet dues vegades, ja podem treure el connector amb el mateix tornavís, fent pressió lateralment per alliberar-la.

 

Tot i que hem de tenir molt compte amb el Flyback, (bàsicament alhora de manipular el seu connector), tampoc sol ser la peça que més falla d’un XASSÍS, ja que segurament ens trobarem amb altres components fatigats.

 

El primer que farem al tenir un xassís desmuntat, i més si prové d’una recreativa, serà netejar-lo molt bé. Per fer-ho, podem fer-ho de moltes maneres; jo us recomano el mètode del Kh7, l’aigua i el sol.

 

 

Un cop net, revisarem les soldadures i quasi que podríem canviar TOTS els condensadors. Penseu que els condensadors, encara que es vegin visualment bé, són de les peces electròniques que més desgast tenen i si treballen malament poden produir multitud d’errades gràfiques. 

 

 

El fet de substituir els condensadors es coneix amb el nom de RECAP i és molt aconsellable en cas de voler restaurar bé un XASSÍS que funciona o reparar-ne un d’espatllat.

 

Altres components que poden fallar són els potenciòmetres. Penseu que n’estarà ple, ja que amb ells podem tocar els paràmetres de geometria, claror, color... Lògicament, si la imatge es bona no tocarem cap potenciòmetre, però si la imatge no és correcte podem intentar ajustar-los. Per fer-ho, ens podem servir d’unes eines molt útils que son uns petits tornavisos de plàstic.

 

 

Per ajustar la imatge d’un monitor, el que necessitem és un mirall davant la màquina o zona a on tinguem el monitor. Penseu que molts dels potenciòmetres estan dins el XASSÍS, enmig d’altres components o, si tenim molta sort, en xassís HANTAREX o NANAO (entre altres), tindrem una plaqueta a la part del darrera amb els potenciòmetres més accessibles.  Tot i així, no podem estar tocant els potenciòmetres i mirant la pantalla al mateix moment pel que una manera molt pràctica de graduar imatge amb un monitor és col·locant un mirall a la part davantera del mateix.

 

 

I ja per acabar amb l’explicació dels monitors us comentaré una dada MOLT important: LA FREQÜÈNCIA.

 

No tots els monitors son compatibles amb totes les plaques ARCADE (plaques de joc) i, a part dels connectors d’entrada de senyal (bàsicament RGB) que ens els podem trobar en diferent format depenent dels models, hem de tenir clara la freqüència en la que treballen tant les plaques ARCADE com els monitors. Bàsicament, les separarem en tres: 1524 i 31Khz.

 

15Khz és la freqüència més utilitzada per les plaques més antigues, quasi totes les que incorporen connector JAMMA.

 

24KhZ és una freqüència intermitja utilitzada per moltes plaques de SEGA, sobretot les MODEL. Moltes d’aquests plaques treuen senyal en RGB o CGA (un format VGA antic).

 

31KHZ equival a una senyal VGA estàndard, per tant, totes les plaques que treuen 31Khz son plenament compatibles amb monitors de PC o TVs modernes. 

 

No obstant això, penseu que és una equació de tres factors. La placa del joc treu una freqüència de vídeo i tant el monitor com el seu XASSÍS han d’acceptar aquesta freqüència, ja que sinó no ens funcionarà. 

 

Hi ha monitors (i també XASSÍS de tercers) que poden acceptar les tres freqüències d’entrada (tri-freqüència), però també en trobarem de Bi-freqüencia o d’una sola freqüència. Per tant, alhora d’adquirir un monitor és IMPORTANTÍSSIM saber quines freqüències accepte, així com saber molt bé la freqüència del joc que hi vulguem connectar.  

 

Però, alhora de la veritat, pot resultar complicat saber cada XASSÍS a quina freqüència treballa i per saber-ho bé haurem de consultar la seva especificació tècnica per Internet. Normalment, si introduïm al Google la referència del nostre xassís ens sortirà molta informació al respecte.

 

A continuació, us deixo un vídeo resum del que hem dit fins ara. Demano disculpes per la seva qualitat, però ja sabeu que això de fer anar la càmera i parlar alhora no és el meu fort.... No obstant això, pot ser molt útil per veure les diferents parts d’un monitor.

 

 

També voldria comentar-vos, abans de tancar el tema, que és possible construir-nos un PC “low cost” per poder testejar monitors ARCADE i TVs de tub. Penseu que no sempre tindreu una placa ARCADE (o una consola retro per les TVs) a mà per provar monitors. La opció del PC és molt correcte perquè no necessitem res de l’altre món: un ordinador vell, una tarja gràfica compatible (recomanada ATI Radeon X300) i uns quants programes que ens permetran forçar la tarja gràfica a la resolució i freqüència que nosaltres triem.

 

ATI RADEON X300

 

 

Hi ha models molt pràctics amb sortida AV.

 

 

També és molt útil que ens construïm una caixeta adaptadora a on entrem les senyals VGA (compteu que l’VGA té dos sincronismes: vertical i horitzontal) i a on en traurem varis cables per connectar a diferents monitors o TVs. Penseu també a adjuntar la senyal de 5V per poder provar TVs de tub. No ens farà falta per monitors ARCADE, però sí per TVs CRT. 

 

 

A continuació us adjunto un fitxer descarregable amb vàris programes útils per les proves.

 

programes freqüència.rar
Archivo comprimido 1.5 MB

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!