HYPER NEO GEO 64

 

MAQUINARIA MASSA PESSANT...

 

L’any 1997, SNK va treure forces de flaquesa i, després d’intentar modernitzar, sense èxit, el seu hardware de sobre taula mitjançant un canvi de suport (cartutx per CD) i de veure clar que la MVS ja no podia fer front a les noves plaques de la competència, va decidir apostar pels gràfics en tres dimensions amb un nou hardware anomenat: HYPER NEO GEO 64.

 

Fonts properes a SNK van arribar a afirmar que aquell hardware ARCADE volia servir de banc de probes per a un futur retorn de la companyia al camp de les consoles domèstiques. Era un moment de canvi de generació, en el qual acabava de sortir al mercat una nova consola anomenada Nintendo 64  que pretenia trencar motlles...

 

La NEO GEO 64 no va sobresortir en massa res per culpa d’unes qualitats reals un xic peculiars, no obstant això va representar un canvi de plantejament en la política de SNK. Amb aquesta placa ARCADE van deixar els seus carismàtics gràfics 2D, en base al píxel, per submergir-se en un món tridimensional.  

 

Els seus seguidors més fervents no van acceptar el canvi, ja que si bé es mantenia intacte (o quasi intacte) la jugabilitat de la franquícia, els que no va causar gens de bona impressió van ser, precisament, els seus gràfics... Gràfics 3D, poligonals, que estaven a anys llums dels mostrats per les seves competidores més directes.

 

A més, per si aquesta ensopegada no fos prou contundent, l’experiment anomenat NEO GEO CD tampoc va resultar tant llaminera com ells havien previst... SNK no passava pel seu millor moment i no és exagerat dir que continuava viva gràcies a exprimir al màxim les seves obsoletes MVS...

 

 

No era res d’estrany, al passejar-se per un saló recreatiu de l’època, veure com els antics jocs MVS encara rebien la veneració dels clients, mentre que els moderns jocs de la HYPER NEO GEO 64 resultaven la riota de tothom...

 

 

Si les imatges estàtiques ja fan feredat, imagineu veure-les en moviment...

 

 

No en va aquesta placa recreativa només va comptar amb dos anys de vida, ja que el 1999 va ser abandonada definitivament. En aquest temps van sortir ni més ni menys que set jocs i cap figura en la llista dels millors jocs ARCADE de la història...

 

Road’s Edge

Samurai Shodown 64

Samurai Shodown 64 2

Off Beat racer

Beast Busters Second Nightmare

Fatal fury Wild Ambition

Buriki One

 

 

Un desenllaç un xic trist per una companyia de renom com era SNK. Uns gràfics 3D fora de lloc i una jugabilitat que, tot i deixar-se jugar, no aconseguia la velocitat i el nervi a la que ens tenien acostumats. 

 

No obstant això, la HYPER NEO GEO 64 va comptar amb mobles força destacables que si bé no van representar un gran salt evolutiu en el sector, sí que van  deixar entre veure la intenció de la companyia.

 

DADES TÈCNIQUES

 

CPU:  XIP MIPS R4600(Orion) a 50MHz de tecnologia RISC de 64-bit amb 4 MB de RAM i 64 MB de memòria de programari.

 

CPU de comunicacions:Z80 a 12.5 MHz

 

Chip de so: àudio de 32 canals amb síntesis de taula d'nes, amb una frequència màxima de 44.1 kHz (qualitat CD) i 32 MB de RAM per la taula d'ones.

 

Paleta de colors:16.7 milions

 

Màxim de colors mostrats a la pantalla: 4,096

 

Potència 3D: 96 MB de memòria Vertex, 16 MB de memòria per a texturas.

 

Potència 2D: 60 frames per segon, 128 MB de memòria per personatges y 4 plans d'scroll simultanis.

 

 

Un cop comentades les dades tècniques, pels amants dels números, passem a detallar-vos les principals característiques de la placa.

 

El primer adjectiu que ens ve a l cap al admirar una Hyper NEO GEO 64, és: lleig... Un conjunt gran, tosc i pesat. 

 

DETALLS DEL CONJUNT

 

I/O (ADAPTADOR JAMMA)

 

Hem de comentar un detall, MOLT IMPORTANT, al respecte d’aquest I/O, ja que no tots els I/O són compatibles amb tots els jocs. Bàsicament comentar que hi ha tres models de I/O. El més vell, de referència LVS-IOJ, només és compatible amb alguns jocs de lluita. Un segon model d’aquesta mateixa referència només és compatible amb els jocs de conducció i un tercer model, més modern i de referència LVS-MA, només torna a ser compatible amb jocs de lluita. Aquest detall, la veritat és que és un xic molest, sobretot tenint en compte que no hi ha massa hardware de Hyper Neo Geo 64 i que la diferència física entre els dos primers models és cero!

 

El tercer model difereix tant en referència com en la ubicació dels connectors auxiliars, però els dos primers models son idèntics. Per aquest motiu és molt important assegurar-nos bé amb quin joc anava muntat l’I/O que volem comprar.

 

Jo, he provat de canviar la BIOS d’un I/O LVS-IOJ de lluita per un de conducció i tampoc així funciona, pel que de ben segur que alguna funcionalitat d’algun component també varia. Molt de compte alhora de comprar una placa mare HYPER NEO GEO 64. La placa mare en si, sí que son totes compatibles entre elles, però el problema ve amb l’I/O. Quan intentem connectar un I/O equivocat, a la pantalla se’ns mostra la frase: “Machine code error

 

Llistat aproximat de compatibilitats:

 

-LVS-IOJ (primera generació amb connectors d’àudio externs*). Compatible amb: Fatal Fury Wild Ambition, Buruki One i els dos Samurai Shodown.

-LVS-IOJ (amb connectors auxiliars diferents*). Aquest model és el compatible amb els jocs de conducció: Road’s Edge, Xtreme Rally i, curiosament, amb els dos Samurai Shodown.

-LVS-MA (segona generació de lluita). Compatible amb tots els jocs de lluita.

-LVS-IGX Model només compatible amb el shooter Beast Busters 2nd Nightmare. 

 

*Amb la quantitat de connectors extra, entendrem els que hi ha a la base del conjunt HYPER NEO GEO 64.

 

 

Com podeu veure, per un hardware que compte només amb set jocs, SNK es va complicar la vida excessivament... 

 

PLACA MARE

 

DETALLS DEL JOC

 

És possible que, per les imatges, no s’apreciï bé els seu tamany real, però creieu-me, tot és molt GRAN.

 

Una autèntica llàstima que SNK no sàpigues treure més de profit d’aquest hardware. Electrònicament parlant no es veu mal construït i, possiblement, d’haver-lo enfocat a les 2D amb més detall i resolució, avui en dia estaríem explicant una altra història... 

 

MENÚ D’OPCIONS DE LA PLACA

 

 

Com tota placa ARCADE la HYPER NEO GEO 64 compta amb un menú d’opcions intern en el qual podem accedir a paràmetres de la pròpia placa, l’I/O o del joc. 

 

NOTA: Algunes plaques porten un potenciòmetre de volum i un parell de connectors extra en un dels seus laterals. 

 

MANUAL DE INSTRUCCIONES

hyper64.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.9 MB

UTILITZAR A CASA?

 

La HYPER NEO GEO 64 és una placa que, gràcies al seu I/O JAMMA, ens permet connectar a una TV amb certa facilitat. La imatge que treu és RGB, pel que resulta ideal per una TV CRT, no obstant, al no treure una senyal més estàndard com podria ser VGA la fa un xic peculiar per les TVs modernes.

 

Mides de la plac mare + I/O = 28 x 40cm.

Mida jocs = 24 x 28cm.

 

Un punt a favor, és que els seus jocs, com a màxim, compten amb quatre ordres d’acció, cosa que els fa ideals per connectar comandaments, en format NEO GEO, a per mitjà d’un connector DB15.

 

 

Pel que fa a les connexions, seguirem l’estàndard del JAMMA que tenim a la web:

 

 

NOTA: Aquesta placa s’ha de tractar igual que una MVS, amb la diferència que haurem d’alimentar de 5V els dos costats del JAMMA i que per entrar a les opcions de la placa hem de puntejar de negatiu el pin número 15.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!