CONVERTIDOR MVS A AES

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Acaba d’aterrar a les meves mans un aparell certament lloable. Des de sempre he estat un defensor de que cada programari ha de córrer en el seu maquinari específic, i més si es tracta de col·lecció, però la veritat és que aquest convertidor MVS-AES m’ha deixat molt bon regust.


Tots sabem que NEO GEO AES i MVS són el mateix sistema però enfocat a dos camps diferents: sobretaula i ARCADE. L’única diferència real entre tots dos mons és, a part de la forma i grandària dels seus cartutxos, un únic xip que processa l’accés a les dades entre tots dos cartutxos. I com que els jocs són idèntics, i les ROMS i l’electrònica interna també són idèntiques, tampoc és forassenyat pensar en poder intercanviar programari.


MVS, en ser un sistema ARCADE obsolet (tot i el seu alt grau de col·leccionisme), és més accessible que AES, per la qual cosa és una bona manera de gaudir l’essència NEO GEO de manera original. També és cert que per poder jugar còmodament a casa necessitem un Supergun o una placa modificada, però tot i així continua sent molt més accessible que el sistema AES.


Aquest convertidor no és reversible, és a dir, només serveix per poder jugar a jocs MVS en una AES. Pot ser que no n’hi veieu la utilitat, ja que una AES en bon estat és bastant més cara que una placa MVS modificada, però per a tots aquells que som col·leccionistes i tenim la sort de posseir una AES, sí és una bona solució. Amb una sola màquina podem jugar els dos tipus de programari i aprofitar la gran diferència de preu entre tots dos mons.

 

 

Lògicament, no comprarem una AES per a jugar amb jocs MVS, perquè, no ens enganyem, el glamur de tots dos camps mai serà el mateix, i si tenim una NEO GEO AES fa gràcia posseir algun joc original. Però ben mirat és un extra molt recomanable per a aquells jocs inassolibles (que per desgràcia n’hi ha molts), o per aquells que ens provoquen curiositat però que no volem comprar en format AES.


El seu preu no és gens exagerat tractant-se de NEO GEO (ronda els 140 euros) i es veu un producte molt ben realitzat. Robust, seriós i ben acabat. 

 

 

Els primers models van patir diversos problemes de compatibilitat amb les UNIBIOS i amb algun tipus de joc específic, però aquesta segona revisió, la que s'està venent actualment, és totalment compatible amb UNIBIOS, així com amb el 99% del catàleg MVS.

Jo, com a purità que soc no aprovo l’ús d’UNIBIOS en una AES, conversions, X en 1, “Everdrives” i d’altres tonteries existents, però he de dir que aquest aparell m’ha sorprès simplement pel que és: un convertidor pin a pin de programari MVS-AES.


Per cert, i per aquells que no sàpiguen, això de pin a pin és una manera de parlar, i significa que amb aquest sistema no hi ha emulació, ni retallades, ni res d’aquest estil. Simplement un xip que processa el canvi d’ordres i res més. Un adaptador 100% NEO GEO.

 

ATENCIÓ!

Com ja us he comentat, aquest conversor està molt ben realitzat, no obstant això té un petit inconvenient. No sé si també us passarà a vosaltres, però jo em trobo que entra al port de cartutxos de la consola molt i molt just, tant que sembla que quan l’haig de treure arrencaré el port de la màquina. Això em fa patir i, òbviament, deu ser problema de que encara és massa nou i està poc utilitzat, però he aconseguit fer unes modificacions que en millora moltíssim la utilització, per aquest motiu passo a detallar aquests petits retocs:

 

El primer que hem de fer és treure els cargols que fixen les seves carcasses i observar el seu interior.

 

 

Com podreu veure, si no l’han modificat en les posteriors versions, tot va molt ajustat. A part de que les plaques van dins quatre centradors de plàstic, també ens trobem que van fixades per dos cargols i que per la seva ranura inferior, les plaques també van molt ajustades. Si us fixeu en els jocs originals de AES, els connectors dels jocs, o sigui les plaquetes internes, tenen sempre una  miqueta de joc, El que hem d’aconseguir aquí és aquest mateix joc. 

 

El primer retoc és fer un forat “sobre mida” als forats de la placa. No patiu, no farem malbé res i això ja ens donarà una mica de joc. Podem fer un forat amb broca de ferro de 5'5 mm.

   

 

La segona modificació és donar una mica de xamfrà a la part final del connector, a on hi ha els pins. Penseu que la placa te les escaires quadrades i si li donem una mica de xamfrà anirà molt millor. Això ho podem fer llimant amb molt de compte o amb un disc de mil fulles amb una radial petita. TOT amb molt de compte.

 

 

La tercera modificació l’hem de fer a la platina inferior. Hem de llimar-la una miqueta per donar joc a les plaques. Ho podem fer amb una llima d’ungles o amb una miqueta de paper de vidre, tal i com veureu a la següent foto. Es tracte de subjectar la peça i anar passant el paper de vidre amb suavitat fins que aconseguim la mateixa mida d’obertura a tota la ranura.

 

 

Amb aquestes tres modificacions ja aconseguirem que les plaquetes internes del convertidor tinguin un xic de joc i encaixin amb més facilitat a la consola. Sembla una ximplaria, però és una modificació que, tractant-se d'una NEO GEO AES, ens deixarà força més tranquils...

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23