Com cada vegada que descobreixo un hardware ARCADE nou de la mà de SEGA, m’envaeix l’excitació. De nom els conec tots, però físicament encara n’hi ha algun que desconec. Últimament he tingut l’oportunitat de remenar una SEGA CHIHIRO, l’evolució directe de NAOMI i un hardware ARCADE força peculiar.
Aquesta placa ARCADE és de l’època en que SEGA no passava pels seus millors moments i s’aliava amb qualsevol que podes oferir-li garanties d'èxit. Aquesta placa la va crear conjuntament amb MICROSOFT i no és res més que una consola X-BOX potenciada pel sector ARCADE. Així doncs, la seva estètica general és molt correcte: un cub plè de connexions amb dos nivells de profunditat.
Tant bon punt obrim la tapa superior veiem una placa electrònica (made in SEGA) amb les memòries RAM i un parell de curiositats. La Chihiro pot ser de 512 MB o 1GB de memòria RAM, depenent dels mòduls que tingui la placa. En aquest meu cas és de 512 GB.
Aquests mòduls de RAM són iguals que els utilitzats en PC, no obstant això costen de trobar perquè en aquest format els ordinadors els utilitzaven més petits (128 – 225MB) i aquests no són reconeguts per la Chihiro.
Una altre peculiaritat d’aquest pis de dalt, es la inclusió de una bateria que permetia guardar la informació del joc durant un parell de dies. Compteu que el format original de joc de Chihiro és en GD-ROM. Un sistema que compte amb un disc (GD-ROM) i un xip codificat. Un format molt correcte, però un xic lent d'accés.
El xip va inserit al lateral del cub i el GD-ROM es llegit per un lector com el de la NAOMI (mateix format).
Quan engeguem la màquina es carrega la informació del joc, procés que pot durar ben bé un parell de minuts. Perquè això no passes cada vegada que s’obria la màquina (parlant de salons recreatius, cada dia), aquesta bateria mantenia part de la informació del joc perquè la càrrega primera no fos tant feixuga i més ràpida.
LECTOR GR-ROM SEGA
La tercera peculiaritat que trobem en aquest primer pis és l’existència d’un port, en format molt semblant a l'IDE, que permet la càrrega de jocs en format ROM. Suposo que aquesta no era una opció ideada per SEGA, però amb el temps s’han creat plaques, NO ORIGINALS, que ens permeten carregar els jocs en aquest format estalviant així la utilització del GD-ROM i millorant l’eficàcia de lectura.
Si passem per alt les plaquetes laterals de connexió (molt semblants a les de sistemes com ara MODEL o NAOMI), allà a on realment veiem la mà de Microsoft és a la placa mare general de CHIHIRO.
Si ens fixem bé en la següent fotografia que us adjunto (podeu ampliar-la) veureu que la semblança entre ambdues plaques és brutal. Fins i tot tenim els ports de comandament i de disc dur de la consola a la placa ARCADE...
De fet, aquests ports (comandament i IDE disc dur) van enllaçats a una plaqueta auxiliar de SEGA, per tant, dona a pensar que la lectura de dades per part dels processadors és igual que en la consola de sobre taula. A més, la sortida general de vídeo també és pel mateix connector (i mateix format) que una X-Box, encara que després, sigui processat per una placa electrònica de SEGA.
No obstant això, si us hem fixat bé, veureu que un dels dissipadors incorpora un ventilador propi, pel que entendrem que la potència del processador és superior També podreu apreciar que hi ha més xips a la placa ARCADE que a la de sobretaula. Tot i aquestes diferències, no em negareu que és molt curiosa la semblança real entre les dues plaques. Per sort, la gent de Microsoft ens han deixat molt clar, en un dels dissipadors, que no són la mateixa placa. De fet, com és lògic, son totalment incompatibles i intercanviables.
I poc més a afegir de la seva construcció física, només comentar que és una molt bona opció recreativa (mal aprofitada) i que es va aconseguir mitjançant la unió de dues companyies, a priori, rivals...
PRINCIPALS JOCS CHIHIRO
-Crazy Taxi Hight Roller.
-Out Run 2.
-Out Run 2 SP.
-Ghost Squad.
-The House of the Dead III.
-Virtua Cop 3.
-Midnight: Maximum Tune.