NEO GEO MVS

 

Segurament que si parlem de NEO GEO, a molts de vosaltres us ve al cap aquella mítica consola que ens va colpir als 90... Doncs bé, resulta que aquella meravellosa màquina tenia una germana bessona, però un xic més lletja..

 

Mateix software destinat a diferent hardware; la MVS es podria considerar la ventafocs de la família NEO GEO... Una placa electrònica destinada als salons recreatius capaç de gestionar els mateixos jocs que la benaurada  NEO GEO AES.

 

Però; Què va ser primer? L’ou o la gallina?

 

El sistema MVS va veure la llum a principis de l’any 1990 i va ser l’aposta de SNK per evolucionar el sistema “monoplaca” existent en el mercat recreatiu. Encara operant sota el format JAMMA, SNK va treure un HARDWARE ARCADE amb la novetat de poder intercanviar el seu software (com les contemporànies consoles de sobrataula). De fet, com ja he comentat, la qualitat els jocs de ambdós sistemes (MVS-AES) és idèntica. No obstant això, el fet d’anar destinats a dues classes de clients diferents, fa que la presentació i els acabats del producte difereixin bastant... MVS (la màquina) no té carcassa exterior i si la té (ja que van sortir varis models) no és més que una làmina metàl·lica o una coberta de plàstic. Tampoc necessitava res més, ja que la seva funció era la de nodrir una màquina ARCADE, pel que ni tant sols quedava a la vista del jugador final.

 

 

Aquesta falta de glamour, i el fet que el sector ARCADE ja fa temps que és mort, ens permet aconseguir una NEO GEO a preu molt reduït. Lògicament, amb el pas del temps i les col·leccions, les joies de la franquícia també han pujat de preu, però encara són molt més accessibles que les de AES. Com també us podeu imaginar, al anar destinats a sectors diferents, els cartutxos no son compatibles entre ambdues màquines, ja que difereixen en construcció interna, forma i mida del connector.

 

 

Dit això, i crec que ja ha quedat clar abans, la qualitat tècnica dels jocs és la mateixa i no hi ha reducció de frames ni animacions (un producte 100% igual). Això fa que MVS sigui un sistema molt atractiu per col·leccionar i, sobretot, per gaudir a casa. És una placa ARCADE fàcil de trobar, relativament accessible de preu i un sistema ARCADE força senzill que ens permet modificar-lo fàcilment per poder jugar a casa o fins i tot jugar-lo a través d’un SPERGUN JAMMA. A més a més, tot i comentar que les seves carcasses son molt austeres i lletges, els models d’un sol port solen portar una carcassa de plàstic discreta i pràctica. La mida dels models d’un sol cartutx també és molt correcte...

 

 

Aprofito per comentar que hi van haver varis models de MVS, alguns d’ells autèntics prodigis tecnològics de l’època, però gens pràctics a dia d’avui. Per que us feu una idea del que us dic, comentar-vos que hi van haver models de fins a sis cartutxos... Això, absurd en el camp del sobretaula era molt pràctic pels salons recreatius, ja que es podien llogar varis jocs i anar-los canviant amb tant sols prémer un botó des del panell de comandament de la màquina. 

 

 

Òbviament, de cares a jugar a casa, els models més atractius són els d’un port de cartutx. L'últim model porta el port vertical; molt més estètic que els altres models amb l’entrada d cartutx horitzontal.

 

A continuació us exposem quatre pautes clares sobre les plaques MVS:

 

-Una MVS és una placa electrònica (com la d’una consola) sense connectors específics. Tant sols té el seu connector JAMMA (pot tenir-ne d’auxiliars, però tots en formats propis).

 

NOTA: alguns models, normalment els més grans de mida, porten connectors de comandament (en format DB15) i fins i tot ranura de memory card, no obstant això, l’alimentació i el vídeo el continuen mostrant pel connector JAMMA.

 

-Podem trobar una NEO GEO MVS a partir de 50-60 Euros. Un preu molt llaminer si el comparem amb el d’una AES...

 

-Els seus jocs, tot i haver pujat de preu, també valen molt menys que els de la consola de sobrataula.

 

-Compte amb els models de més d’un port de cartutx. Pot resultar curiós i atractiu, però són molt grans i electrònicament més feixucs (amb més possibilitats de falles que no pas els d’un sol port). Per jugar a casa, recomanem els d’un sol cartutx.

 

-No oblidem que és un producte 100% oficial SNK amb el valor que això comporta.

 

-Amb la majoria de Superguns es pot jugar la mar de bé, ja que els seus jocs només tenen, com a màxim, quatre ordres d’acció. 

 

CONSELLS ALHORA DE PREPARAR-LA PER JUGAR A CASA

 

-Pels ports de comandament, utilitzarem connectors DB15 (15 pins en dues fileres). Amb el pinout correcte, podrem utilitzar els comandaments originals de AES.

 

 

-Per alimentar una MVS tenim tres opcions: Una font de PC ATX, un transformador doble (12 i 5V) o un transformador simple de 12V (2A). Si opteu per aquest últim transformador, haureu d’incloure un transistor dins la MVS (explicat en l’apartat corresponent). 

 

NOTA: Els transformadors dobles son molt pràctics per les plaques d’un sol port de cartutx. Per les que en tenen més d’un, al ser més grosses i consumir més, és possible que ens quedi curt, tal i com passa amb altres plaques com ara la CPS2 de CAPCOM.

 

 

-Per connectar la MVS a la TV, utilitzarem un connector SCART i seguirem el seu esquema universal de connexió.

 

 

NOTA: Tres apunts referents al vídeo:

 

1 – Hem de pensar en dur un cable de 5V de la placa mare al pin número 16 del connector SCART i intercalar-hi una resistència de 100 ohms. Això és bàsic perquè ens funcioni l’RGB i, si encara ho volem fer millor, aquest cable de 5V provinent de la placa mare, també el connectarem (sense resistència) al pin número 8 de l’SCART. D’aquesta manera, en la majoria de TVS CRT, se’ns obrirà automàticament el canal RGB al engegar la MVS.

 

2 – També és bona opció intercalar resistències de 75/100 ohms als cables dels colors (RGB). D’aquesta manera la imatge es veurà bé en qualsevol tipus de TV, ja sigui CRT com LCD, LED...

 

3 – I la darrera cosa, i no menys important, és intercalar una resistència a la senyal de sincronisme (sync). Això també és bàsic perquè la imatge es vegi sincronitzada i clara. Penseu que un mal sincronisme pot fer que la imatge es mostri inestable o massa brillant (sobretot el TVs més modernes i per tant més delicades a les senyals saturades). El valor estàndard per TVs CRT és de 2K, però jo us recomano intercalar-hi un potenciòmetre de 10K i així fer la màquina compatible amb qualsevol TV.

 

Hi ha molts tipus de potenciòmetres, però si n’agafeu un de petitó, fins i tot el podeu muntar a la carcassa de l’SCART.

 

Com a exemple de tot el que hem dit i com implementar-ho, podeu consultar el següent enllaç. 

 

CONNECTOR JAMMA

 

 

El gloriós connector a on ho hem d’endollar tot en cas de voler jugar a casa. A l’esquema que adjuntem a continuació, podeu veure, de manera fàcil i clara, quina senyal correspon a cada pin i a on hem de dur aquesta senyal.

 

Comentar que els negatius de la placa mare, solen estar tots connectats entre ells, pel que amb un sol cable d’una secció correcte passarem. Això mateix passa amb la senyal de 5V.

 

 

 

NOTA: En algunes plaques MVS, depenent de si compten amb sortida d’àudio estèreo o mono, la senyal de so pot diferir un xic de lloc, pel que l’haurem de comprovar abans de tapar el connector SCART. En el cas de tenir una placa que sols treu àudio pel pin 10 del JAMMA, utilitzarem aquesta mateixa senyal per nodrir els pins 2 i 6 de l’SCART.

 

NOTA 2: Algunes MVS presenten sorolls i fregits a l’àudio. En aquestes plaques, sinó volem complicar-nos la vida, podem agafar senyal neta del propi chip d’àudio (consultar aquí).

 

NOTA 3: Si topem amb una placa que no té les lletres o números serigrafiats al JAMMA, podem guiar-nos per les fotos mostrades al principi del paràgraf, ja que si és NEO GEO, la correlació d’ordres és igual a totes les plaques.

 

PECULIARITATS MVS 

 

Potenciòmetre de volum:

 

 

Totes les plaques el porten en un format o altre. El so amplificat surt, normalment, pel pin 10 del JAMMA o en algun connector auxiliar proper al mateix. 

 

Interruptor d’àudio mono/estèreo:

 

 

No totes les plaques el porten. 

 

Interruptors (jumpers) d’opcions:

 

 

Opcions de la placa; les més útils són:

 

Jumper 1 – obre la  pantalla d’opcions de la placa.

Jumper 7 – commuta la modalitat "joc lliure".

Jumper 8 – commuta la funció de pausa. 

 

Comandaments auxiliars DB15 format NEO GEO:

 

 

També és exclusivitat d’alguns models de placa. La veritat és que és molt útil i ens alleugera la feina de cares a jugar a casa. 

 

Port de memory card:

 

 

Una excentricitat més de les plaques més complertes. No serveix de massa, però en alguns jocs ens permet guardar partides així com registres interns de la placa.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23