ADAPTAR FONT ATX (PC)

 

Una solució molt vàlida per jugar a les plaques JAMMA és utilitzar una font de PC (ATX). La veritat és que aquest tipus de fonts no són massa cares i fins i tot, si busquem bé, les podem trobar quasi de franc en algun desballestament municipal o mercat de segona mà. Aquest tipus de fonts són ideals per les plaques ARCADE perquè ens donen els valors de voltatge i amperatge necessaris per qualsevol hardware ARCADE*

 

* la NAOMI de SEGA és una placa un xic capritxosa amb els valors d’amperatge i no totes les fonts ATX són vàlides per ella.

 

D’aquestes fonts n’hi ha de varis tipus, formes i formats, però totes ens proporcionen 12, 5 i 3'3 V. Algunes d’elles no porten interruptor general, però la majoria sí, cosa que pot ser molt útil de cara a deixar-les sempre connectades a la corrent 220V.

 

El primer cop que veiem una font ATX, el que ens espanta és la munió de cables que té... No obstant això, penseu que per la majoria de plaques ARCADE, només necessiten 8 cables. 

 

Per norma general, els cables de color groc són els que treuen 12 volts. Els cables vermells 5 volts, els taronges 3'3V i els negres son negatius. Hi ha altres colors com ara lila, gris, verd, blanc.. Però aquests els podem obviar quasi tots.

 

 

Què és el primer que hem de fer amb una font ATX de segona mà? 

 

El primer serà desmuntar-la i netejar-la a consciència, ja que aquest tipus de fonts porten un ventilador intern i acumulen molta porqueria. Per netejar-les eficientment, la desmuntarem del tot i la bufarem amb un compressor d’aire a pressió. Sinó en tenim, la netejarem amb un pinzell petit. Es tracte de treure tanta pols com puguem. En el cas del ventilador, el que farem serà netejar la pols de les seves aspes i, si porta tapeta posterior, engreixar el casquet del seu eix. Amb una mica de lubricant en esprai, aconseguirem que torni a anar lleuger i faci menys soroll al girar.

 

 

Ara que la tenim oberta, i depenent del nostre grau de coneixement en electrònica, podem aprofitar per sanejar els cables i tallar tots els que no fem servir. Penseu que tots els dels mateix color, a la pròpia placa, estan connectats, o sigui, que tots venen del mateix punt. Per aquest motiu, amb només dos cables grocs (per tenir més secció de cable), dos de vermells, dos de taronges*, tres de negre i el cable verd ja passem. 

 

*NOTA: moltes plaques ARCADE no utilitzen aquest valor de voltatge.

 

 

Un d’aquells cables que hem comentat abans que podem obviar, és el cable verd. Aquest cable no porta corrent, però és molt important pel funcionament de la font. El cable verd de les fonts ATX, normalment ubicat al connector general de la placa mare, és l’encarregat de donar l’ordre d’engegada a la font. Perquè entengueu la seva funció, us diré que nosaltres podem tenir la font ATX connectada a 220V amb l’interruptor general (en cas de tenir-lo) accionat i la font no funcionaria (ventilador parat i sense produir corrent)... Això passa perquè la font esta operativa, però esperant senyal de l’ordinador per funcionar. Aquesta "ordre d’arranc" li ve per mitjà d’un pont de negatiu amb el cable verd. Al prémer el botó POWER de l’ordinador, el que estem fent és commutar de negatiu el cable verd. Per tant, sabent això, tenim dues maneres de procedir amb aquest cable:

 

1 – El podem deixar sempre junt a un cable negre (negatiu).

 

D’aquesta manera, al accionar l’interruptor general de la font ja se’ns engegarà.

 

2 – També podem optar per fer el pont entre verd i negre mitjançant un interruptor físic a la pròpia placa o projecte tuning. D’aquesta manera tindrem l’interruptor general a la font i l'interruptor de funcionament a la pròpia placa ARCADE.

 

Decidim fer-ho de la manera que sigui, el que ens ha de quedar molt clar és que el cable verd* és bàsic perquè la font d’alimentació s’engegui. 

 

* En algunes fonts molt velles m’he trobat que aquest cable és d’algun altre color, com pot ser blau o lila. Si no veiem un cable verd al connector general de la placa mare (el més llarg), anirem puntejant de negatiu tots els cables que no siguin vermells, groc o taronges fins que en trobem un que ens engegui la font.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!