EVERDRIVE per a NEO GEO

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

EL QUE ENS FALTAVA PER VEURE...


Després d’un llarg període de desconnexió amb el món retro, ahir, parlant amb un company que en sap un niu, em vaig adonar de com en soc d’afortunat.


Resulta que en tot just dos anys el meu patrimoni s’ha triplicat... Ehem... Sí, però deixeu-me explicar-vos-ho correctament: parlo del meu patrimoni pel que a NEO GEO AES es refereix.


Jocs pels quals vaig pagar cinquanta euros ara tenen un valor de centenars, i d’altres pels quals vaig pagar centenars, ara valen milers...

 

 

Col·leccionar AES és un repte. Un motiu de superació personal que implica estalviar com un boig per poder comprar aquell joc cobejat. Però com tot a la vida, estalviar no ens costa a tots per igual i, desgraciadament, sempre hi ha qui compra a cop de talonari (sense cap esforç) i després s’enorgulleix del que ha pagat...


A mi no em molesta la pujada de preus, doncs suposo que això ve propiciat per la pròpia espiral d’oferta i demanda (a part d’una bona dosis d’'especulació). A més, aquesta pujada brutal dels preus encara mitifica més un sistema que, no ens enganyem, sempre ha estat car.

 

 

Però el motiu d’aquesta reflexió no és el d’analitzar tal augment de preus (o si és ètic o no); el veritable motiu del reportatge és reivindicar, per enèssima vegada, que l’ésser humà és l’únic animal capaç de carregar-se TOT el que estima.


Totes les col·leccions es nodreixen d’una part física i una part emocional. La part física és el producte final que adquirim després de l’espiral d’emocions que suposen buscar, comprar i esperar l’arribada d’aquest objecte tan especial.


NEO GEO, en tractar-se d’un producte tan car, encara realça més aquesta part emocional, perquè entre la recerca i la compra sempre hi sol haver un període d’indecisió, dubte, sacrifici i, perquè no dir-ho, por.


Però com en qualsevol repte, en aquesta vida, un desenllaç positiu sempre és motiu de felicitat i (ara ve quan no m’entendreu si no sou col·leccionistes) quan un rep un paquet amb un joc d’AES en el seu interior, el premi encara deixa un millor regust. 

 

 

Segons el meu parer, una col·lecció sense sentiment no significa RES, per la qual cosa tremolo només de pensar en el que està a punt de passar amb el sistema AES.


L’univers NEO GEO és prou gran com per satisfer tothom: NEO GEO CD, NEO GEO AES, NEO GEO MVS, NEO GEO POCKET, NEO GEO portàtil (l’invent de Playomore), MAME i emuladors diversos.


Un sistema per a cada preu, un sistema per a cada gust i, en definitiva, una opció per a cada persona. És clar, no tots tenim (ni podem) posseir una AES...

 

 

Fa molts anys, la informàtica i la programació eren feu d’uns pocs visionaris que s’excitaven jugant amb uns petits microbis invisibles anomenats bytes...


Actualment la informació és molt més extensa, i els nostres coneixements en aquest camp també. Això, de la mà de l’amor incondicional cap a un sistema, evoca al fet que milers d’aficionats s’atreveixin a crear produccions, més o menys ètiques (i útils) per als seus sistemes preferits. Aquest moviment, paral·lel a les creacions originals, rep el nom de SCENE.


Així com la SCENE de Dreamcast (per citar-ne una a l’atzar) ha aconseguit coses molt grans, la de NEO GEO corre el risc d’embolicar-se d’allò més.


No hi ha res que desprestigiï més un sistema o una col·lecció que els tripijocs que puguem fer amb ell: i és que primer van aparèixer els adaptadors MVS-AES (totalment justificables per a un ús amb productes originals), després les BIOS modificades amb trucs, posteriorment les conversions amb memòries originals, amb EP- ROMS i memòries FLAIX i, finalment, els EVERDRIVE...


Per als que no sapigueu què és un EVERDRIVE, us diré que és un cartutx mitjançant en el qual podem carregar ROMS prèviament baixades d’Internet i jugar-les al sistema original.

 

 

Segons informació de confiança, aquest final d’any sortirà el primer EVERDRIVE per a NEO GEO AES. No en conec bé els detalls, però el projecte sembla assegurat gràcies a l’aval de noms tals com Razola o Krikkz.


Possiblement, molts de vosaltres us n’alegrareu d’aquesta notícia, i pot ser que el trobeu un extra molt suculent, ja que ens permetrà tenir TOT el catàleg NEO GEO en un sol cartutx. Ara bé, essent sincers, jo em pregunto: què aportarà això a l’univers NEO GEO?


Pot semblar estrany, però el col·leccionisme de NEO GEO (deixant de banda l’arrogància de molts dels seus membres) és col·leccionisme en MAJÚSCULES. Un sistema ARCADE enfocat al sector casolà que ha esdevingut en un mite gràcies, precisament, a la seva inaccessibilitat.

 

 

Avui dia, la moda del retro ens ha portat a bogeries tals com ara titllar de joies a jocs mediocres amb l’únic pretext de comptar amb poques unitats, pagar autèntiques barbaritats per jocs injugables (per idioma i connotacions), col·leccionar jocs precintats sense saber si el joc es troba o no al seu interior, o valorar les conversions dels jocs que mai van existir en el nostre sistema.


No seré jo qui critiqui aquestes pràctiques, perquè amb els seus diners cadascú pot fer el que li doni la gana, però deixeu-me cloure aquesta reflexió amb unes quantes preguntes a l’aire:


-Qui comprarà un sistema original AES (amb els preus actuals) per poder jugar amb ROMS baixades d’Internet?


-AES amb EVERDRIVE o PC amb emulador?


Amics, hem de donar voltes a aquest tema, ja que no tot s’hi val en una col·lecció. De col·leccions n’hi ha moltes i de sistemes n’hi ha milers, però així com els cotxes de luxe són cotxes de somni per ser precisament això, de somni, la NEO GEO està on està per ser una NEO GEO.


PD: no ens deixem influir pel que es digui en els fòrums. Sí, un EVERDRIVE pot ser un gran assoliment (des d’un punt de vista tècnic) però... Val realment la pena?


NEO GEO és un sistema emulat al 100% per centenars d’aparells tan rars (i inassolibles) com poden ser els PC’s, les tauletes, els mòbils o una PSP.


Aleshores, per què necessitem emular-lo amb la pròpia consola?


-És el mateix un cartutx de 700Mb que un arxiu de 2,5Mb?

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23