PANDORA DOUBLE STICK

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

UN ALTRE INVENT XINÈS...

 

No sé si us haurà passat alguna vegada però, en analitzar un producte xinès, sovint hi trobem incoherències difícils d’entendre. Aquest stick doble amb més de 1000 jocs al seu interior és un clar exemple de les meves paraules, i llegint el següent document entendreu el per què.


Un producte relativament assequible (uns 120 euros) que està molt ben construït, però que acaba NO sent el que molts de nosaltres esperaríem d’ell...


El conjunt és perfecte i, si bé algun dels seus materials podria ser de millor qualitat, tant els direccionals com els botons compleixen perfectament amb la seva finalitat. També és molt lloable la compatibilitat i funcionalitat del conjunt ja que, gràcies a les seves sortides de vídeo (HDMI i VGA) és compatible amb TOTES les TVs i monitors del mercat.

 

 

L’embalatge està a l’altura de les nostres expectatives i, per tant, ve amb tots els cables necessaris per poder-lo connectar (transformador de corrent, cable HDMI, cable VGA i USB). Uns cables que, a més de ser de bona qualitat, són llargs (2’5-3m aproximadament), el que ens permet connectar el conjunt a la TV molt còmodament.

 

 

Fins aquí TOT són elogis, ja que es veu un producte ben dissenyat i millor realitzat. La seva relació qualitat-preu és sublim, i a més a més la idea del producte també és perfecta: un centre de joc Arcade fàcil d’utilitzar i amb molt poques opcions. Endollar, seleccionar joc i jugar. Lògicament tenim un menú d’opcions on podem canviar quatre paràmetres de la configuració dels botons i la dificultat dels jocs, però tot és molt simple, fàcil i intuïtiu (tal com ha de ser un producte així.

 

 

Ara bé, el problema apareix quan provem els jocs amb més deteniment. Heus aquí l’amarga raó per la qual no a tothom agradarà l’invent...


En primer lloc he de dir que dels 1000 jocs, si en descartem repeticions, reedicions, bootlegs i els que no funcionen correctament, ens quedem amb només uns 500. Tampoc és un llast, ja que amb 500 jocs un en té suficient per jugar una bona estona, però ja entrem en el debat ètic de si feia falta publicitar 1000 jocs sabedors que la meitat d’ells no funcionen com cal, o si hagués estat millor inserir només els que correguessin al 100%. Jo mateix, no la vaig comprar pels 1000 jocs (ni sabia quants en portava), però sí que demano a un sistema d’emulació que porti aquells que realment sigui capaç d’emular en condicions.


Pot ser que molts dels usuaris familiaritzats amb l’emulació no donin importància a aquest detall, però jo crec que en un producte tan summament ben dissenyat com aquest, és patètic que ens hi trobem multitud de jocs repetits o que flaquegin en àudio o velocitat...
 

 

Paradoxalment, i parlant de l’àudio, un dels temes que sempre empobreix amb l’emulació, he de ressaltar que la base porta un altaveu incorporat molt pràctic. Aquest altaveu ens permet, entre altres coses, poder jugar en un monitor de PC només connectant el cable VGA, passant així de l’àudio totalment, perquè ja el sentim des de la pròpia base (un encert impagable).

 

 

Però reprenent el fil de les crítiques, també us he d’avisar que la qualitat de vídeo en HDMI o VGA és acceptable però no bona, ja que la imatge no és, ni molt menys, en alta definició. Sí que és compatible amb l’HDMI, però el reescalat (per dir-ho d’alguna manera) és bastant pobre. En molts dels jocs se suavitzen els píxels a base d’un contorn massa marcat i d’una difuminació pictòrica que recorda més a un dibuix que no pas als gràfics que estem acostumats a veure. Penseu que tots els jocs són de l’era del píxel, i que els recordem vistos en monitors CRT. Per posar-vos un exemple, us diré que jocs com el METAL SLUG semblen dibuixats a mà o passats pel Photoshop.

 

 

És difícil d’explicar i més encara de veure a través de les imatges estàtiques o vídeos, però la correcció de les vores és molt brusca i els colors es difuminen una mica, deixant un conjunt pasteuritzat molt estrany pels que estimem els píxels.


Així mateix, altres jocs com l’Street Fighter (entre d’altres) llueixen els típics “pixelarros” de quan juguem jocs retro a les TVs modernes...

 

 

En fi, bàsicament us heu de quedar amb la idea de que es pot jugar en tota mena de pantalles i TVs, però amb una qualitat gràfica que dista bastant (o molt) de l’original. També comentar que l’scroll de la majoria dels jocs és exageradament brusc. Pura emulació amb TOTS els seus inconvenients... I què en podem esperar, si el cervell electrònic del PANDORA pot ser que sigui la part més feble del conjunt..?

 

 

Resumint una mica el bo i el dolent exposat fins ara, us diré que aquest moble comandament amb més de 1000 jocs incorporats és un producte de bona qualitat (pel que fa als components) que compleix amb la seva finalitat i que ens permetrà jugar a qualsevol lloc de manera fàcil i còmoda. Ara bé, no hi ha RES perfecte (quant a programari): té multitud de jocs dolents, repetits o no funcionals, i tant el seu àudio com els seus gràfics disten bastant de les versions originals.


La relació qualitat-preu del producte és notable i, malgrat les mancances comentades anteriorment, és una bona joguina electrònica. COMPTE! És només això: una andròmina amb la que descobrir jocs o passar una bona estona, però sense demanar-li l’excel·lència. Si us va la perfecció, l’original o les coses molt ben fetes, absteniu-vos de comprar-la ja que no ens us complaurà al 100%.


VÍDEO DE FUNCIONAMENT

 

 

RECOMANACIÓ 1


En rebre el paquet, no està de més obrir l’estic i comprovar que el seu interior estigui en perfectes condicions. Només treient-ne els tres cargols del frontal, podrem aixecar-li la tapa i observar-ne l’interior. Ho dic perquè en el meu cas vaig notar alguna cosa estranya en el tacte del direccional del comandament 1, i en obrir-lo vaig trobar-me amb una errada de muntatge (una grapa no estava ben fixada).

 

 

RECOMANACIÓ 2


Una altra opció molt bona és adjuntar a l’invent una sortida de vídeo (AV) en format RCA. A l’hora de la veritat, he de reconèixer que l’aspecte gràfic de la majoria dels jocs millora en un 90% vist en una TV de tub convencional. La velocitat o les errades d’scroll no milloren, però els gràfics sí. Sembla realment que estiguem visionant el joc en el seu sistema natiu. MOLT RECOMANABLE.

 

 

Per aconseguir-ho només haurem de comprar un convertidor de vídeo de VGA a AV o a S-Vídeo.

 

 

El FONESTAR 394 és un convertidor molt simple que va alimentat de 5 Volts i que dona una qualitat d’imatge molt correcta. Òbviament, es pot connectar de manera externa al conjunt, però si dins del moble ens hi sobra l’espai, és millor inserir-lo dins.

 

 

Tan sols hem d’enganxar-lo a l’interior del moble (amb silicona mateixa) sense la carcassa inferior, i soldar-hi els següents senyals:

 

Dos cables al connector groc (AV) per portar-los a un connector que haurem de fixar al moble.

 

Dos cables més d’alimentació: el negatiu l’agafarem de qualsevol part negativa de la placa (soldadures laterals del RCA) i el positiu de 5V l’agafarem del pin número 1 del connector de comandaments.

 

I la part més delicada (però igual de simple) és unir pin a pin els DB15 VGA: el de sortida de vídeo del PANDORA i el d’entrada del convertidor.

 

PLACA PANDORA (PART INFERIOR)

PLACA CONVERSOR (PART INFERIOR)

 

NOTA: el convertidor utilitzat a l’exemple (el FONESTAR 394) porta uns polsadors laterals per ajustar les opcions gràfiques del mateix. Sincerament, no fa falta manipular aquests comandaments, ja que es veu bé sense tocar res. Ho dic perquè jo els vaig deixar practicables (fent uns forats en la paret del moble) i a l’hora de la veritat no valia la pena.

 

NOVETATS

26.08.24

26.08.24

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23