NEC CD-ROM 2

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

AVARIA DE FUNCIONAMENT: PINYÓ INTERMEDI


Una avaria molt típica en aquests reproductors passa quan s'encén el display, els comandaments de botó funcionen, però el carro no es mou ni fa cap soroll, no llegint absolutament res.


El problema radica en un pinyó que queda travat, impossibilitant el moviment del carro del lector, pel que la lent no arriba a final de carrera i, en conseqüència, no llueix ni dona l'ordre de girar el disc.

 

 

Aquest pinyó, segons la meva teoria, rep excessiva fricció en quedar el seu eix central desgreixat, fent que el fregament sigui superior i, per tant s'escalfi.


Aleshores, el plàstic queda groc i ressec per culpa de la temperatura, es dilata i queda embotit dins de l'eix, fent que vagi dur.


Hem de tenir molt present abans de tocar el pinyó que correm el risc que se'ns desfaci en manipular-lo, ja que en trobar el plàstic ressec es fa molt vulnerable al tacte.


De tota manera, i trobant-se en aquest estat, tard o d'hora es trencarà pel seu propi funcionament, pel que tampoc no perdrem gaire en intentar-ho.


Òbviament, la solució al problema seria substituir el pinyó per un de nou, però tractant-se d'una consola retro i japonesa, la cosa es complica...


Si el pinyó no està gaire cremat, una bona solució seria treure’l amb molta cura i passar-hi una broca de ferro sobre mesura, és a dir, fer el seu forat central una mica més gran perquè torni a funcionar suaument, afegint-hi a més una miqueta d'oli o de greix a l'eix.

 

 

Durant tota l'operació haurem d'anar amb compte de no perdre el retén, que és una espècie de volandera plàstica que el fixa i evita que s'escapi.

 

 

PROBLEMES DE LECTURA: GRADUAR LA LENT


Per graduar la lent d'aquest model de lector, només hem de separar-ne la carcassa inferior i desconnectar dues pistes planes per poder separar la placa mare i actuar sobre el petit cargol que veiem a la següent foto.

 

 

Per ajustar la lent actuarem amb molta cura i l'ajuda d'un tornavís a mida.


Actuarem sobre el potenciòmetre a poc a poc i en sentit horari (per donar-li més potència) o contra-horari (menys potència), fent proves de lectura entre un ajustament i un altre.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23