PANASONIC 3DO

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

FALLADA DE LECTURA: AJUSTAR LA LENT


Als models FZ-1 de la 3DO (i suposo que a la resta de models també) notarem el cansament de la lent abans a les còpies de seguretat que als jocs originals.

 

Però el model que he reparat recentment, en canvi, llegia bé els jocs originals (encara que semblava demorar-se més del compte) i en canvi no llegia cap còpia de seguretat.


Sigui com sigui, el primer que hem de fer per arribar a la lent és separar les carcasses de la consola, així que li donarem la volta i en treurem els quatre cargols que les fixen.
 

 

Una vegada trets els cargols, tornarem a donar-li la volta a la consola i n’aixecarem la carcassa superior.

 

 

Com heu pogut veure a la foto anterior, el lector ve cobert per una fina cuirassa metàl·lica; només alliberant les grapes laterals i estirant-la cap endavant ens sortirà.


Una vegada tinguem el lector a la vista, haurem de treure els cargols marcats a la següent foto.


El suport del centrador del disc porta, a més d'un cargol, unes potetes plàstiques que haurem d'alliberar, però sense forçar-les en excés.

 

 

 

Seguidament, traurem els cargols que fixen el propi lector i desconnectarem els dos connectors plans posteriors.

 

 

Una vegada separat de la consola, li donem la volta al lector i traiem els cargols marcats a la foto.

 

 

NOTA: a l'hora de separar la seva placa electrònica hem d’anar amb molta cura, ja que en ella hi ha diversos connectors que hem de desconnectar amb minúcia: els connectors dels motorets de la safata i el disc, els de la lent (2) i el connector del motor del carro.

 

 

Ara ja ens quedarà la lent a la vista, per la seva part inferior.


Només restarà treure el motor del carro i aixecar la guia dreta perquè se'ns alliberi completament. 

 

 

Per a alliberar la lent de la guia, hem de vèncer la força del retenidor de plàstic que ens l'uneix a ella (per no forçar les seves dents).


A la següent foto, podeu veure el potenciòmetre a regular. Recordeu: recorreguts molt curts en sentit horari = potenciar; en sentit antihorari = disminuir el feix de làser.

 

 

NOTA: valors teòrics d'ajustament del potenciòmetre:


FZ-1 = 600 Ohms

FZ-10 = 722 Ohms


LA CONSOLA NO LLEGEIX CÒPIES DE SEGURETAT


La 3DO, com totes les primeres màquines amb lector de CD, és bastant primmirada amb les còpies de seguretat i té problemes a llegir-les, mentre els originals i els CDs de música sí que els llegeix sense entrebancs. Això és degut al fet que les ISOS descarregades s'han de gravar a velocitat extra lenta: 1X o 2X.


Actualment, costa trobar gravadores que acceptin aquestes velocitats tan baixes, i encara que seleccionem 1X o 2X al programa d'enregistrament, moltes gravadores tenen una velocitat mínima estipulada que, en el millor dels casos, ja és de 8X o 16X.


En aquests casos, el millor que podem fer és trobar, ni que sigui en un rastre, alguna gravadora de CD o de DVD de les primeres i guardar-la com si fos or. Segurament aquests antics models ens permetran velocitats reals molt baixes.


Tanmateix, també és molt important la marca del CD (recomanat el CD Sony, encara que segur que moltes altres marques també funcionen bé).


Una altra opció que resulta molt pràctica és la de potenciar una miqueta la lent per forçar-la a que llegeixi més. En la meva última reparació sobre la base d'una FZ-1, el valor de resistència al qual he ajustat la lent ha estat de 470 Ohms.


LA SAFATA OBRE AMB DIFICULTAT


Com gairebé en totes les consoles d'extracció frontal, la Panasonic 3DO FZ-1 tracciona la seva safata mitjançant una corretja.


Per arribar fins a aquesta goma, hem de seguir els passos descrits en l'apartat anterior fins que arribem a veure còmodament el lector.


Aprofitant una de les fotos del cas anterior us mostro el retenidor de la safata (a final de carrera), pel que només estirant-la cap endavant i aixecant aquest retenidor fins a arribar a la seva posició de màxima obertura, ja ens sortirà i ens deixarà la goma al descobert.

 

 

Una vegada hàgim tret la safata, ja podrem procedir al canvi de goma.


Si no tenim un recanvi, podem intentar restaurar-la amb un esprai rejovenidor de gomes.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23