SEGA DREAMCAST

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

AMB SO, PERÒ SENSE IMATGE


Aquesta fallada me l'he trobat a diverses Dreamcast i, si bé en alguns d'aquests casos ha estat degut a algun encreuament o manipulació incorrecta amb el cable de vídeo, el problema pot resultar bastant comú.


Com ja ens avança el títol, els símptomes són l’absència d'imatge, però tot mantenint el so: la consola llegeix i sembla funcionar amb normalitat, però no aconseguim veure res en pantalla, simplement un petit soroll gràfic en encendre la consola i res més.


El problema està en el component marcat com a ZD603.

 

 

És molt possible que veiem el component trencat, però encara que no sigui així, el millor que podem fer és canviar-lo.

 

 

Aquest component és un pont de díodes ZENER, pel que l’haurem de reemplaçar per un altre amb la mateixa funcionalitat.


PROBLEMES DE LECTURES


Si notem que la nostra consola no llegeix els jocs o es perd en les lectures, podem intentar netejar la lent amb un bastonet de cotó i alcohol. Si continua mostrant fallades haurem de desmuntar la consola, accedir a la lent i intentar graduar-ne el potenciòmetre de lectura. Molt de tacte amb aquest potenciòmetre: es gradua en sentit horari, i les variacions han de fer-se amb molt poc recorregut.

 

Mai s'han d'invertir les accions: primer la neteja i després l’ajustament.


Graduar el potenciòmetre de la lent


Per graduar bé un potenciòmetre de lector s'ha de fer servir un comprovador adequat (un tèster) ja que és una operació complexa, però si no en tenim un, us explicaré com graduar-lo a ull i així salvar la nostra Dreamcast.

 

El primer que farem serà separar la carcassa superior de la consola i aixecar-ne el lector en si.

 

 

Després mirarem de treure el connector cinta de la lent (el que ens permetria treballar amb més comoditat), però com que és una operació complicada, si no ho veiem factible el podem deixar.


Si us hi fixeu bé, sota la lent veureu un potenciòmetre petitó.

 

 

Aquest potenciòmetre funciona com tots: si girem cap a la dreta donarem més canya a la lent i, per tant, forçarem la lectura; si girem cap a l'esquerra, n’hi donarem menys.


MOLT de tacte a l’hora d’ajustar-lo i, sobretot, feu-ho amb recorreguts molt petits, ja que amb aquesta operació tan simple podem allargar la vida del nostre lector, però si ens passem podem acabar cremant la lent...


Valors aproximats de calibratge:


- LECTOR SAMSUNG: 790 ohms.


- LECTOR YAMAHA: 490 ohms.


PANTALLA NEGRA I REINICIS EN ELS JOCS


Aquest problema és bastant habitual a les Dreamcast, i ve provocat per la fallada d’algun component de la seva font d'alimentació, fent que aquesta es reiniciï per falta de corrent.


Tant pot encendre’s i reiniciar-se, com mostrar-nos una pantalla negra sense acabar-se d'encendre.

Com he apuntat, aquest problema sempre es troba en la font d'alimentació, i la solució acostuma a ser un ressoldat de tots els seus punts de soldadura.

 

REINICIS AL MENÚ PRINCIPAL


L'avaria més comuna de les Dreamcast.


L’haurem de saber distingir de la comentada anteriorment, perquè en aquesta ocasió la consola sí que s'encén bé però es reinicia portant-nos una i altra vegada al menú principal, actuant com si obríssim la tapa constantment.


Per solucionar aquest problema podem seguir dos mètodes diferents.


1 - Reparació del polsador original

 

El primer que hem de fer per arribar fins al polsador de tapa oberta, és obrir la consola i quedar-nos amb el conjunt lector a les mans.


Una vegada el tinguem a tir, ens fixarem en el seu polsador.

 

 

Abans de prosseguir us diré que la feina és delicada, ja que l'interruptor és molt petit i no costa gaire carregar-se’l accidentalment; si això passés, sempre hi podem ficar un interruptor auxiliar.


Si us hi fixeu bé, el propi interruptor porta una tapeta agafada lateralment per un parell de grapes de plàstic.


Si hi fiquem un tornavís pla molt finet pel darrere i fem pressió, veurem que la tapeta se'ns separa, i en doblegar-se alliberarà les grapes.


I ja estarà, ara només haurem de separar el contacte del cos del polsador. El cos pròpiament dit són dues plaquetes metàl·liques que hi ha a la mateixa base, i que amb el temps queden brutes i negres. El contacte és una molla doble, i veient com són de simples els contactes, no és d'estranyar que falli.

 

Aquí teniu unes fotos del sistema.

 

 

L'única cosa que hem de fer per arreglar el polsador és netejar minuciosament les plaquetes del fons perquè tornin a quedar brillants i uniformes, raspant-les mitjançant el mateix petit tornavís anterior.

 

 

Tanmateix, rasparem una mica les puntes de la molla abans de tornar a muntar.


Seguidament ja podrem tornar a muntar-ho tot. Si en raspar la molla se us ha sortit de lloc no passa res ja que només té una posició, i és la que es veu a la fotografia anterior.


2 - Muntar un interruptor auxiliar


Com heu vist a les fotos anteriors el sistema és molt simple, pel que segurament amb el temps haurem de tornar-lo a netejar.


Una manera més segura d'arreglar el problema és instal·lar un interruptor auxiliar a la consola; per fer-ho només hem de soldar dos cables a les plaquetes del fons de l'interruptor i portar-los a un micro interruptor.


La ubicació ideal del mateix és a la part posterior de la consola, perquè no interfereixi en la seva estètica.

 

 

Mitjançant aquest interruptor, el que farem serà manar nosaltres mateixos quan vulguem obrir la tapa.


Lloc recomanat per Briconsola on amagar l'interruptor


Tingueu present que tampoc són moltes les vegades que es farà servir, ja que per canviar de joc és més que aconsellable apagar la consola i encendre-la de nou.

 

 

Aprofitant que el mòdem de la Dreamcast està totalment obsolet, fent-hi un petit encaix podrem amagar l'interruptor perquè la consola quedi d'origen.


CANVIAR LA PILA INTERNA

 

Això més que una avaria és un entrebanc, i a més és general a totes les Dreamcast. Aquesta anomalia ens permet jugar igualment, però cada vegada que encenem la consola ens demana l’hora i la data.


Les Dreamcast porten una pila de botó de liti de 3V soldada a la plaqueta dels slots de comandament.


A internet hi ha una certa polèmica sobre si aquesta pila és recarregable o no; jo l'única cosa que us puc dir sobre aquest tema és que m'he trobat amb tots dos formats, depenent de la marca de la mateixa i de l'edat de la consola.


Com que trobar piles de botó recarregables i amb potes per soldar costa bastant, la solució més fàcil és posar-n’hi una de normal.


A continuació us proposo una modificació molt fàcil de fer per poder substituir fàcilment la pila i no haver de desmuntar la consola cada vegada que aquesta s'esgoti.


La idea és ficar un suport per a piles CR 2032 (molt comunes) al buit del mòdem .

 

 

Procediment:


El primer que hem de fer és separar les carcasses de la consola i localitzar la pila, situada al damunt de la placa dels slots de comandament, a la seva part posterior.


Tot i que l’hauríem de treure dessoldant, el que podem fer d’una manera més senzilla és anar-la doblegant, tal com es veu a la següent fotografia, repetint el moviment fins que cedeixi per l’estrès del material (cedirà ràpidament).

 

 

Quan l’haguem tret, soldarem dos cables als punts de soldadura on estava situada.


Com podeu veure a les fotografies següents, un és el positiu i l'altre el negatiu; és importantíssim respectar-ne la polaritat.

 

 

A continuació, desarmarem el mòdem.


Aquest mòdem, com he comentat més amunt, ja és més una anècdota que una altra cosa, perquè amb el tancament de Dreamarena no serveix per a res. No obstant això, no fa falta trencar-lo, simplement desmuntar-lo.

 

 

Seguidament, farem dos forats a la paret de la consola per poder treure els cables.


Si agafem mesures amb el suport de la pila, l’operació ens quedarà molt més fina. Tingueu en compte que a l’hora de muntar la tapeta del mòdem, aquest suport no ha de molestar per a res.


Per enganxar-lo, farem servir una mica de cola forta, com ara NURAL.

 

 

Ara ja només ens faltarà tornar a muntar la consola, col·locar la pila al seu suport i ficar la tapa del mòdem una altra vegada.

 

 

NO ENS RECONEIX ELS COMANDAMENTS


A la plaqueta dels ports de comandament hi ha una resistència que acostuma a cremar-se per qualsevol excés o encreuament que es produeixi als comandaments.


Aquesta resistència només fa de fusible (marcada com a F1), pel que ajuntant els seus punts de soldadura ho podrem arreglar.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!