ANÀLISI ORIGINAL DE METALMAN

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Axelay és un d’aquells videojocs que deixà una petjada inesborrable en els usuaris que el van poder gaudir en el seu dia, essent un títol portentós a quasi tots els nivells i que va venir a demostrar que, a la Super Nintendo, també es podien realitzar prodigiosos shoot’em ups sense patir ralentitzacions (com també van demostrar posteriorment els magnífics «Super Aleste» i «R-Type III»).

 

Les ralentitzacions es produïen per l’escassa velocitat que proporcionava el processador principal del «cervell de la bèstia», les especificacions de la qual van ser força criticades des del principi per no pocs estudis de programació.

 

No obstant això, amb el temps es va demostrar que, gràcies als seus processadors de suport dedicats, no només tenia potència suficient, sinó que era capaç d’utilitzar rutines increïbles i exclusives a tota velocitat... sempre que l’empresa de denvolupament es molestés a exprimir les seves capacitats. 

 

Konami va demostrar ser, juntament amb Capcom, la creadora de software lúdic més potent i virtuosa d’aquell moment, deleitant-nos en aquest cas amb un espectacular joc de naus que mesclava el desplaçament horitzontal i el vertical (de la mateixa manera que ja va fer al seu dia amb l’excel·lent «Salamander»).

 

 

Gairebé tot a l’Axelay és destacable, des del control fins el magnífic sistema d’armament, que ens obliga a alternar entre els tres modes disponibles: un de ràpid (el típic foc estàndar), un altre de més potent però també més lent, i un últim mode que denominarem «de dispersió», el qual creava una mena de ràfega en forma de ventall que permetia abastar tota la pantalla (en mantenir el botó premut s’anava obrint, en deixar-lo es tancava).

 

També comptàvem amb un mode de foc secundari, que afegia foc de míssils.

 

He de mencionar que quan rebíem un toc perdíem el mode d’armament sel·leccionat en aquell moment, dificultant enormement l’avanç en el nivell. I es complicava degut als patrons dels diferents enemics, els quals podien ser més fàcils d’abatre amb una classe d’armament que amb els altres. Com és lògic, en perdre l’últim armament disponible es perdia una vida.

 

Axelay també comptava amb uns gràfics majestuosos, basats en el sempre enlluernador xip «MD-7». Tots els escenaris d’avanç vertical apareixien davant dels nostres ulls fent un intensiu ús d’aquesta magnífica tècnica de «zoom i rotació».

 

En els nivells de desplaçament horitzontal, la famosa tècnica deixava pas als clàssics mapatges amb diferents capes d’scroll; s’ha de reconèixer que si bé aquest nivells no impressionaven de la mateixa manera, lluïen també molt bé. 

 

El disseny dels mateixos era també magnífic, amb un ús dels colors impressionant i amb una definició de tot allò que apareixia en pantalla sublim. Konami havia creat un monstre.

 

 

L’apartat sonor comptava amb una impressionant banda sonora que ens acompanyaria al llarg de totes les fases, cadascuna d’elles amb la seva pròpia melodia, i amanit amb uns FX també de molt alt nivell.

 

La BSO d’Axelay es troba entre les més elogiades del sistema, i no n’hi ha per menys.

 

Però una cosa va fallar! El joc comptava només amb 6 fases, una cosa que (sempre des del meu punt de vista, és clar) va llastrar en gran manera la resta del producte, convertint-lo en un títol tan breu, en comparació amb la resta de propostes de la competència, que ens ho vam haver de pensar dues vegades abans d’adquirir-lo (i més tenint en compte el preu del cartutx en aquell moment, superior al de la mitjana).

 

En la meva humil opinió, Axelay és a les portes de l’Olimp dels shoot’em ups per culpa d’aquesta brevetat (doncs un parell més de fases l’haguessin convertit en un títol molt més atractiu, complet i durador), i per la carència d’un mode per a dos jugadors.

 

D’acord! Jocs breus n’hi ha hagut sempre, i existeixen joies del gènere amb limitacions similars, però en aquella època els videojocs ja no eren tan curts; aquest llast era més propi dels jocs dels ‘80, i el preu de l’Axelay resultava absurd tenint en compte la seva curta durada. 

 

Per això, crec sincerament que Axelay és un clàssic de la Super Nintendo, però sobretot a nivell visual i sonor, doncs a nivell jugable són molts els títols que ofereixen major profunditat i durada.

 

 

De vegades, «com més curt millor» (com diu la dita) no és sempre el millor, i en aquest cas queda patent que és una important carència que enfosqueix una mica la resta de virtuts del producte (que són moltes).

 

Tot i així, i no vull que se’m mal interpreti, Axelay és un cartutx indispensable dins del sistema i un dels jocs més espectaculars apareguts dins dels 16 bits, essent un gran exemple de com realitzar una feinada tècnica enlluernadora, en un dels millors treballs de Konami en la dècada dels ‘90.

 

És important mencionar que els seus programadors principals van ser Hideo Ueda i Kazuhiro Ishida, pertanyents al fabulós estudi TREASURE i també desenvolupadors del mític Rondo of Blood. 

 

Axelay, juntament amb els mencionats R-Type III i Super Aleste, corforma la trilogia més selecta de jocs de naus disponibles a la SNES.

VÍDEO

GRÀCIES!

NOVETATS

08.05.22

16.04.22

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!

05.03.22

Nou reportatge:

-Projecte Ce Trencada.

06.02.22

02.01.22

Nou reportatge d'opinió:

-Original o oficial?

02.01.22

Nou contingut a Reparació:

-SEGA NAOMI.

06.11.21

Nou contingut a Restauració:

-Comandaments NEO GEO.

30.10.21

26.10.21

Nou contingut a ARCADE:

-System Super 22.

24.10.21

Nou contingut a ARCADE:

-Monitor WEI-YA 29".

03.09.21

Nou contingut a Restauració:

-Restaurar conjunts.

15.08.21

31.07.21

Nou accessori analitzat:

-WII2HDMI.

31.07.21

Npu contingut a Reparació:

-X-BOX.

21.03.20

Nou joc analitzat:

-The Last of us 2.

21.03.20

Nou contingut a Potenciar consoles:

-SG-1000II (AV).

21.02.20

07.02.20

30.01.20

Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO AES.

16.01.20

22.11.20

Nou joc analitzat:

-RIME.

22.11.20

Nou contingut a Reparació.

-NEO GEO CDZ.

31.10.20

04.10.20

12.09.20

Document actualitzat!

-PS4 VR; Tota la veritat.

20.08.20

Nou contingut a Potenciar consoles:

-Sony PSP.

09.08.20

Nou contingut a Potenciar consoles:

-Playstation 2.

01.08.20

Nou reportatge d'opinió: 

-Compte amb el HARD MOD

05.07.20

Nou document:

-Aventures gràfiques.

23.04.20

11.04.20

Nou document tècnic:

-Jugar al cotxe.

28.03.20

Nou contingut a Restauració:

-STICKS.

26.01.20

12.01.20

Nou contingut a Potenciar Consoles:

-SNES 50/60 HZ switchless.

22.12.19