CÒPIES DE SEGURETAT!
Comptant que molts de nosaltres tenim part del software de la nostra consola en format digital o simplement sabent com funcionen avui en dia la instal·lació dels jocs (major part de les dades al disc dur de la consola), una bona eina són les còpies de seguretat.
Sempre he estat contrari a crear còpies de seguretat al núvol com ens ofereixen la majoria d’empreses del sector. No és que no confií en la seguretat dels seus servidors, sinó que, directament, no confio en ells i en el seu compromís vers nosaltres.
Per aquest motiu us aconsellaria que tinguéssiu còpies de seguretat del contingut de les vostres consoles en format físic. En les consoles més modernes, Playstation 4 i X-BOX ONE, el procés és molt simple de fer, ja que la pròpia màquina té una opció molt vàlida. Dins les corresponents opcions del sistema, tenim la opció de poder crear una còpia de seguretat de diferents apartats de la consola. Si bé les configuracions, trofeus i altres són relativament importants, el rellevant de veritat són els jocs, ja que el seu pes i, les seves actualitzacions acumulades són les que hem de intentar preservar.
Ja fa molt temps que les posteriors actualitzacions d’un joc són tant o més importants que el propi contingut del joc, de fet, en molts jocs, quan instal·lem una actualització important se’ns torna a instal·lar tot el joc. Per aquest motiu és importantíssim tenir els jocs amb les seves actualitzacions més modernes abans de realitzar la còpia de seguretat.
Tornant amb la PS4 i ONE, com ja us he avançat, ambdues consoles tenen unes eines molt bones per fer còpies de seguretat total o parcial del contingut. El que em sembla més important és que ja no necessitem un disc dur de la mateixa capacitat de la consola, pel que amb discs durs de 1TB ja fem per poder fer les còpies. En cas que tinguem discs durs més grans, no passa res, podem fer les copies de seguretat en varis de 1TB (que son més varats que per exemple de 2 o 4 TB).
En el cas de la PS4, al mateix fer la còpia podem seleccionar quins jocs i complements guardar i quins no, pel que podem utilitzar tants discs durs com vulguem. El que sí és important en el cas de la consola de SONY, és que els discs durs han d’estar formatats en FAT32, sinó la consola no els reconeixerà correctament.
En el cas de la X-BOX ONE és una miqueta més complicat, però igual d’efectiu. En la opció de còpia de seguretat, només ens deixa fer la configuració de la consola i no massa més, però tenim la opció de copiar els jocs a l’USB pel que, a efectes pràctics, representa el mateix. COMPTE! Copiar, no traspassar.
Això ho farem des de l’opció de dispositius USB.
Pel que fa a la Playstation 3, també és molt simple fer una còpia de seguretat, ja que dins les opcions del sistema hi ha la opció de fer la copia. Només necessitem un disc dur o USB formatat en FAT32. No obstant això, aquesta opció en PS3 no és massa important, encara que recomanada (a no ser que tinguem jocs descarregats al disc dur). Recordeu que eren pocs els jocs que es podien copiar al disc dur, però encara que sigui per conservar la nostre configuració, partides guardades i altres dades que tinguem al disc dur ja val la pena fer una còpia de seguretat.
En el cas de la X-Box 360, la cosa es complica una miqueta, ja que tenim varis handicaps gràcies a la gent de Microsoft... per començar, mitjançant USB, gràcies a la última actualització existent per la consola, podem connectar discs durs grans i gravar-hi jocs i altres utilitats, però no podem gravar els que ja tenim dins el disc dur intern de la màquina. La 360 codifica els discs durs interns de manera que si el canviem de consola veurem tot el contingut, però no podrem jugar als jocs pregravats (tot i tenir els discs originals) ja que detectarà que aquells jocs els vam gravar amb una altra consola... A més a més, tampoc son compatibles massa tipus de discs durs, bàsicament uns quants de la marca Western Digital, pel que si volem salvaguardar tot el que tenim dins se’ns complica força la cosa.
A continuació us deixo una taula de discs durs compatibles amb la consola (recordeu: per substituir l'original intern).
NOTA: Encara que la referència del vostre disc dur no es mostri a la llista anterior, si és Wester Digital i és de la sèrie Blue, podeu intentar formatar-lo que, possiblement, us funcioni.
(CONSOLA ORIGINAL, SENSE XIP)
Abans d’entrar en matèria hem de tenir clares un parell de premisses:
La X-BOX 360 detecta la consola i el disc dur amb el que hem pregravat els jocs, per tant, si volem canviar el disc dur de consola no ens deixarà jugar als jocs. Tanmateix, si clonem el disc dur en un altre disc que no tingui el mateix “codi intern” tampoc ens funcionaran.
El principal inconvenient del mètode que us descric a continuació, és que no podem clonar un disc dur original de la consola, ja que aquest disc ens vindrà amb un “codi intern” que desconeixem... Per poder clonar un disc dur de manera eficient, haurem d’aconseguir dos discs durs compatibles amb la màquina (500GB recomanats) i seguir els passos descrits a continuació. La idea, és que un cop formatats, gravem els jocs originals que tinguem a un dels discs durs (mitjançant la lectora original de la màquina) i que després, mitjançant l’ordinador en fem un “clonat”.
Pot semblar molt complicat, però tampoc ho és tant. Anem a pams:
PRIMER PAS – Formatar dos discs durs d’igual capacitat mitjançant el mètode de l’USB descrit a la web. Amb aquest mètode, formatarem dos discs durs amb el mateix codi intern i aconseguirem tenir dos discs durs iguals.
SEGON PAS – Introduir els discs durs a la nostra consola i formatar-los de nou mitjançant l’eina original de la consola. Aquest procés ens casa el disc dur amb la consola, ja que al formatar ens fa posar el número de sèrie de la consola.
Arribats a aquest punt tenim dos discs durs, amb el mateix codi intern, casats amb la mateixa consola (2 discs idèntics).
TERCER PAS – Gravar els nostre jocs a un dels discs mitjançant el mètode normal (lectora de la màquina).
Quan tinguem tot el disc dur ple, traurem aquest disc i instal·larem al nostre ordinador el programa FATXplorer
Aquest programa ens permetrà, mitjançant unes ordres, molt intuïtives, fer visible el contingut del disc dur d’X-BOX (en format propi) al nostre Windows.
Aquest programari se les dona de molt valent, però, alhora de la veritat, la meitat de les funcions no son acceptades per consoles verges (sense xip físic). És cert que està pensat per poder treballar amb el contingut dels discs durs de 360 i modificar-lo. No obstant, la realitat és que si no tenim la consola modificada, moltes de les opcions no ens serveixen per res. Per aquest motiu, no podem formatar el disc directament amb FATXplorer, així com tampoc podem crear i restaurar backups des del mateix. No obstant això, FATXplorer té una opció molt interessant que a nosaltres ens va com anell al dit: fer visible per Windows tot el contingut del disc dur d’una 360.
QUART PAS – Connectarem els dos discs durs que tenim de la 360 a dos ports lliures SATA del nostre ordinador. Amb això, podrem, mitjançant el FATXplorer, integrar-los a Windows (o sigui veure’ls com si fossin discs durs normals) i passar tot el contingut (mitjançant l’impagable eina de “copiar/enganxar” del disc dur complert al vuit.
A continuació us deixo un parell de vídeos a on s’explica tot el procés. Més que res perquè no disposo de fotografies detallades. Per formular qualsevol dubte al respecte, us obro un petit fòrum al final del document.
Néstor (lunes, 10 abril 2023 04:51)
Jordi, muchos saludos y mil gracias por esta información.