MUNTAR DISC DUR (HDD) INTER PS3 I XBOX 360

 

En el següent document us explicarem com canviar, o posar de nou, un disc dur a les consoles PS3 i X-BOX 360. La veritat és que jo pensava que totes les consoles modernes venien amb disc dur intern i resulta que no. Algunes de les últimes versions (de ambdues màquines), les súper slim, venen amb un xic de memòria interna, però sense disc dur físic. No obstant això, afortunadament, encara conserven el port SATA de connexió. Suposo que amb la seva política d’abaratir costos, han suprimit fins i tot els discs durs... 

 

PLAYSTATION 3 SUPER SLIM

 

 

En tota aquesta gama de consoles és més que recomanable afegir-hi un disc dur. En el cas de la PS3, ja no tant sols per gravar jocs interns, que ja sabreu que no és possible amb el sistema operatiu original, però sí és cert que molts jocs guarden part del contingut (per un accés més ràpid a les dades) o simplement per software descarregat de l’store. Sigui pel motiu que sigui, i gràcies al preu actual, un disc dur de 250-500Gb és una molt bona opció per potenciar la nostra consola. També pot ser una molt bona opció canviar el disc dur per un de més capacitat, recordem que les primeres PS3 venien amb discs durs de 40 i 60Gb.

 

En aquest últim cas, no oblideu fer una còpia de seguretat de les partides guardades i altres dades importants mitjançant un mitjà USB. 

 

La veritat és que la gent de SONY ens ho ha posat més fàcil que no pas els de MICROSOFT, ja que les PS3 detecten elles mateixes el disc dur i et demanen de formatar-lo a la primera engegada.

 

 

Els discs durs adequats per la PS3 són els discs durs de portàtil (2'5) en format SATA.

 

 

En el cas de la PS3, qualsevol marca i model funciona. L’únic requisit és que el disc dur estigui formatat en FAT32 i com que el Windows no formateja disc durs grans en aquest format, ens farà falta algun programa capaç de fer-ho. A continuació us en deixo un de molt pràctic:

epm.exe
exe Archivo 33.4 MB

El primer que ens trobarem quan intentem canviar el disc dur, i més si la consola ja venia sense, serà que no tindrem la seva faixa metàl·lica. Aquests discs durs, de la mateixa manera que en els portàtils, porten una faixa que els adequa a la ubicació original. 

 

CARCASSA METÀL·LICA HDD PS3 SUPER SLIM

 

 

La veritat és que trobar aquestes faixes per Internet (de terceres companyies) no és gens complicat, però si no la tenim tampoc hi ha massa problema. El que hem de fer és connectar el disc al connector SATA i fixar-lo mitjançant algun gruix de goma, espuma o silicona.

 

 

Como habréis visto en las fotos de ejemplo, la primera vez me asegure del fijado del HDD mediante silicona (y posiblemente me excedí), pero tras varias pruebas mas, he visto que no hace falta meter tanta: cuatro gotitas en sus vértices y listos. Una vez seca, la silicona hará que el disco duro quede fijo y, además amortiguará sus posibles vibraciones.

 

Una vez explicado todo esto, empezaremos por la PS3 Super Slim y dejemos la X-BOX y sus peculiaridades para el final.

 

En la consola de SONY no conozco incompatibilidad alguna (que seguro las tiene), pero como os he dicho antes, yo probaría cualquier disco duro que tengáis, sea de la marca que sea.

 

Para encontrar el puerto del disco duro, deberemos poner la consola en posición vertical (con la apertura de bandeja en la parte superior) y sacar la plaquita plástica superior. Dicha plaquita sale con un ligero movimiento lateral.

 

 

La veritat és que trobar aquestes faixes per Internet (de terceres companyies) no és gens complicat, però si no la tenim tampoc hi ha massa problema. El que hem de fer és connectar el disc al connector SATA i fixar-lo mitjançant algun gruix de goma, espuma o silicona.

 

Començant pel principi, us diré que per arribar al port de disc dur, haurem, de posar la consola en posició vertical, amb la part mòbil de la safata a la part superior, i treure la tapeta lateral. Aquesta tapa surt mitjançant un lleuger moviment lateral. Si estirem recta, segurament trencarem les grapes.

 

Tot seguit, ja podem inserir el disc dur amb compte i fixar-lo en cas de no tenir la faixa.

 

Un cop fix, ja podem tornar a posar la tapa i engegar la consola. Com hem dit abans, la pròpia màquina ens el detectarà i ens demanarà de formatar, pel que la resta de procés ja ens anirà guiant. 

 

 

 

CANVIAR DISC DUR X-BOX 360

 

Aquí és on ve el problema, ja que la gent de Microsoft ens han complicat la vida de mala manera... per una part, ens ofereixen, en la última actualització existent de la màquina, la possibilitat de poder endollar, via USB, disc durs grans amb molta facilitat. El procediment és semblant al de la PS3; endollem el disc dur (per USB), engeguem la consola, anem a "opcions/emmagatzematge" i formatem l’USB.

 

El problema real ve quan volem canviar el disc dur intern per un de més gran (accepta màxim 500Gb), ja que aquí és on radica la seva picaresca... Per altre banda, recordem que a la X-BOX 360 sí tenim la opció de gravar el joc, de manera íntegra, dins el disc dur i tirar d’ell, utilitzant només el joc original (físic) al moment d’arrencar. Per aquest motiu, considero més important tenir un disc dur gran a la 360 que no pas a la PS3. 

 

Doncs bé, el principal problema ens vindrà donat en que no tots els discs durs seran compatibles i, a més, no és possible formatar-los des de la mateixa consola. Els discs durs compatibles son de la marca Wester Digital i d’uns models concrets. A continuació us deixo una llista de compatibilitats:

 

 

NOTA: Altres models de la marca Wester Digital (Blue) també poden ser compatibles encara que no surtin a la llista anterior, per exemple, el model WD5000LPVX també és compatible.

 

NOTA 2: En cas de ser col·leccionistes i tenir el disc dur intern plenet de joies, no està de més tenir un disc dur WD de la mida del nostre de recanvi, pel que pugui passar d’aquí a uns anys...

 

Actualment existeix un programa molt útil per veure contingut, des del PC, d’un disc dur de 360, així com crear backups i formatar-lo. El programa es diu FATXplorer i realment és molt útil.

 

També és cert que a vegades es torna un xic inestable i no acaba processos (almenys aquesta és la meva experiència amb ell), per aquest motiu us descriure un mètode, un pèl més complex, però 100% fiable i que, un cop fet vàries vegades, resulta molt ràpid i pràctic. El mètode, que l’he batejat com a mètode de l’USB és el següent:

 

La idea bàsica és preparar un USB per engegar l’ordinador i fer arrancar un programa, en base a MS-DOS, que ens formatarà el disc dur de la 360 molt ràpidament.

 

Anem per pams: 

 

El primer que haurem de consultar al nostre ordinador és l’ordre de lectura al engegar-lo. Això s’anomena "boot" i ho tenim al menú de BIOS del PC. 

 

 

Per norma general, tots els ordinadors tenen un ordre de lectura establert. No en tots és el mateix, però en tots es pot modificar des del menú de la BIOS. Entrar al menú de la BIOS d’un PC no és gens complicat i, majoritàriament, si al moment de mostrar el logotip del fabricant, polsem al teclat “DEL” o “F2” ja ens hi portarà. De fet, si ens fixem, al mateix engegar l’ordinador, al mostrar aquest logotip, ja ens diu, escrit, com entrar en aquest menú.

 

 

Seguidament, engegarem el PC amb normalitat i ens baixarem el següent pack d’utilitats.

 

paquet d'eines.zip
Archivo comprimido formato ZIP 602.8 KB

Al descomprimir-lo, us trobareu amb tres carpetes. Una és la que utilitzarem per crear l’USB d’arranc. Una altre conté el programa de formatar. I la tercera conté uns fitxers que necessitarem per incrustar al disc dur. Aquests últims fitxers no són més que codis originals de discs durs Wester Digital, llicenciats per Microsoft, per enganyar la consola i que cregui que el disc dur és original. 

 

 

PRIMER PAS: PREPARAR EL PENDRIVE 

 

Obrirem la primera carpeta i obrirem l’arxiu executable.

 

 

És molt possible que, al obrir-lo, se’ns mostrin missatges d’error de permisos, per solucionar-ho, tant sols l’haurem d’obrir com administrador.

 

 

Un cop obert el programa, amb el llapis de memòria endollat a l’ordinador, haurem de seleccionar a "DEVICE" el pendrive en el que volem instal·lar el programa. Un cop seleccionat, polsarem la opció "Create bootable drive". Tot seguit, mitjançant la pestanya de l’explorador, que hi ha just a sota (tres puntets), anirem a buscar la carpeta MS-DOS. Òbviament la tindrem a on l’haguem descarregat i descomprimit en el nostre ordinador.

 

El procés en passos: 

 

1 – Seleccionarem el llapis de memòria a "Device".

 

 

2 – Marcarem la casella "Create Bootable Drive" i obrirem l'explorador (tres puntets).

 

 

NOTA: no fa falta donar cap nom a la unitat. 

 

3 – Buscarem la carpeta MS-DOS.

 

 

4 – Seleccionarem START i acceptarem l’advertència. Ara ja només haurem, d’esperar que acabi el procés.

 

 

Finalment, ja podem acceptar, tancar el programa i accedir al pendrive des del “Meu PC”. Veurem que en el seu interior no hi ha res i és ara quan li hem d’adjuntar (mitjançant la fantàstica ordre de copiar/enganxar) els arxius de la segona carpeta; el programa de formatar. També i copiarem el fitxer, de la tercera carpeta, referent al disc dur que volem formatar. Recordeu que el fitxer ha de ser el de la mateixa capacitat que el disc dur que formatem.

 

 

Arribats fins aquí, ja tenim la primera part feta. Ara haurem de parar el PC, connectar el disc dur que volem formatar en algun port SATA lliure i endollar l’USB a qualsevol port del PC. 

 

NOTA MOLT IMPORTANT: Com que ara tindrem dos discs durs connectats al nostre PC (el que volem formatar i l’original a on hi tenim el Windows i la resta de programes del nostre ordinador) és bàsic no confondre’ns i formatar el que no toca. Perquè això no passi, anotarem el número de sèrie del disc dur que volem formatar i així, més tard sabrem exactament a quin canal SATA el tenim.

 

 

Al engegar l’ordinador de nou, si ho hem fet tot correctament, veurem que l’ordinador es queda clavat en un comandament d’MS DOS

 

 

Tot i que posi “C:”, no hem de patir per res, ja que aquesta ruta és la del llapis de memòria. 

 

Ara escriurem la paraula HDDHACKR i polsarem ENTER. Tot seguit se’ns obrirà el programa. Tot serà en “plan Matrix” (MS-DOS), és normal. La pantalla que ens quedarà serà aquesta:

 

 

Ara ve quan hem de localitzar el número de sèrie del disc dur que volem formatar, ja que al costat hi ha un número que ens farà falta per començar el procés. Aquest número fa referència al por SATA del nostre PC a on tenim el disc dur que volem formatar per a la X-BOX. Posarem el número del disc dur i tornarem a prémer ENTER. 

 

A continuació ens preguntarà què volem fer al disc dur. Nosaltres posarem la lletra “F” i premerem de nou ENTER.

 

Ara és quan venen un parell de punts curiosos. Tant sols hem d’escriure les mateixes paraules que apareixen entre parèntesis i que ja ens proposa el programa: “hddss.bin i undo.bin”.

 

Després d’escriure cada paraula, polsarem ENTER.

 

 

Un cop fet això, premerem “Y” per confirmar varis missatges d’advertències i veurem com comença un procés molt ràpid de formateig. Un cop acabi el procés, ja podem parar l’ordinador, extreure el disc dur formatat i inserir-lo a la consola. Ara sí que ens el reconeixerà i podrem començar a treballar amb ell.

 

CONNECTAR DISCS DURS D'1 O 2 TB (EXTERNS) A LA X-BOX 360

 

Mitjançant l’ultima actualització oficial de la consola, podrem connectar i formatar discs durs externs de més d'1TB. Fins ara, la consola només acceptava discs durs interns de fins a 500GB i USB de 32GB. Amb aquesta actualització podrem tenir un bon extra de memòria connectat al USB. 

 

Per instal·lar l’actualització, tan sols hem d’accedir  a la web oficial de Microsoft (mentre existeixi) i descarregar-nos l’arxiu. Un cop descomprimit, el gravarem a un Pendrive (formatat en FAT32) i el connectarem a la consola. Ell mateixa el detectarà i començar a instal·lar l’actualització.

 

NOTA: Per manca d’espai al servidor hem hagut de treure el fitxer d’actualització, però podeu trobar-la aquí.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!