JUGAR AL COTXE

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Hola nois. En aquesta ocasió voldria explicar-vos com podem jugar al cotxe amb les nostres consoles de sobretaula. No és que sigui una tasca molt complexa, però sí que hem de tenir clares unes quantes pautes per no quedar-nos amb cara de ximples quan vulguem arrencar el vehicle després d’una bona estona de joc...


Primer de tot, comentar-vos que un cotxe funciona a 12 volts DC. Actualment, l’aparició de cotxes amb més o menys prestacions elèctriques ha propiciat l’existència de nous tipus de bateries: GEL, AGM... Cada bateria té una funció específica, però això sí, totes són a 12 V DC i serveixen pel mateix: donar energia al cotxe quan està aturat o en el moment d’arrencar.

 

També han aparegut nous tipus de cotxe (amb STAR/STOP, híbrids, elèctrics) amb moltíssima electrònica, i tenim tendència a pressuposar que amb ells no podem fer res per por de carregar-nos alguna cosa, quan realment no és així.


Intentaré començar pel principi i ho faré parlant dels cotxes, el seu sistema de càrrega i les seves bateries.


SOM-HI! TOTS ATENTS!

 

 

Un cotxe és una màquina que precisa d’una pila (la bateria) per quan estigui parat o necessita arrencar. El motor d’arrencada (la peça que ens arrenca el cotxe) consumeix l’energia de la bateria i, una vegada arrencat, el cotxe passa a dependre d’una altra peça anomenada alternador. Les bateries dels cotxes i furgonetes petites són de 12V DC (els 24 Volts s’utilitzen bàsicament en vehicles industrials, com els camions, tractors i excavadores). Perquè entengueu millor com funciona el tema de l’alternador, us diré que si esteu escoltant la ràdio amb el cotxe aturat, aquesta funciona gràcies a l’energia de la bateria del cotxe, però en canvi, quan ho feu amb el motor en marxa, funciona gràcies a l’energia que genera l’alternador. Dit d’una altra manera: el cotxe funciona amb una bateria que, quan està en marxa, es va carregant gràcies a l’alternador.

 

 

La importància de l’alternador és màxima, ja que si aquest falla anirem consumint energia de la bateria fins a esgotar-la. A més, el fet que un vehicle porti alternador ens proporciona dues dades interessants: la primera és que quan un vehicle està parat, i per tant tirem de bateria, el voltatge nominal és de 12V (dotze i escaig), mentre que quan tirem d’alternador ens acostuma a pujar a 14’5V. La majoria d’aparells elèctrics que puguem connectar a un vehicle ja venen preparats per aquesta tolerància de voltatge, però de voler fer invents hem de tenir-ho molt present.

 

Un altre tema important és que gràcies a l’alternador, un vehicle aguanta molt millor una descàrrega d’energia important, ja que aquesta peça pot donar-nos fàcilment 100 o 150 ampers.


I arribats a aquest punt, hauríem de puntualitzar: què són els amperes?


Doncs per a no embolicar-ho massa ni entrar en tecnicismes, us diré que l’amper és el valor amb què es mesura la despesa de corrent de qualsevol equip elèctric. Qualsevol consumidor té una potència (força), i per poder generar aquesta força precisa d’energia (ampers). És a dir, que una ràdio, per funcionar a un volum normal, consumeix d’1 a 2 amperes, mentre que un equip de so més potent, com pot ser una etapa de potència (amplificador) amb subwoofer, a ple rendiment, pot consumir d’uns 10 a 15 ampers. El ventilador principal del motor, per citar un dels consumidors que més gasta d’un vehicle, en el moment d’arrencar (en passar de zero revolucions al seu màxim) pot gastar un pic de fins a 40-60 ampers, per la qual cosa, si no tinguéssim l’alternador que ens donés aquesta energia, la bateria ens duraria més aviat poc...

No sé si haureu tingut equip de música al cotxe (etapa de potència, altaveus, bombo...), però d’haver-lo tingut, i després d’haver estat massa estona escoltant música amb el motor parat, és molt probable que acabéssiu així...

 

 

Això passava perquè esgotàvem la bateria, i d’aquesta manera no podíem ni fer funcionar el motor d’arrencada perquè l’alternador la tornés a carregar. L’única solució en aquest cas, i amb els cotxes actuals, és fer-li el pont amb una altra bateria o cridar la grua.


En fi; arribats a aquest punt, hauríem de quedar-nos amb la idea que un cotxe porta una bateria i un alternador, i que tota l’energia amb el vehicle aturat prové de la bateria, mentre que amb el vehicle en marxa ens la dona l’alternador.


També us vull comentar, abans d’entrar en matèria, que els diferents vehicles comentats anteriorment han propiciat l’aparició de diferents tipus de bateria: els cotxes normals porten les bateries més barates, de plom i àcid. Els START/STOP (els que s’aturen als semàfors) porten les AGM, i les autocaravanes (per la seva segona instal·lació) porten les de GEL. Totes aquestes bateries són de 12V DC, i es carreguen amb el mateix alternador del vehicle (alguna de GEL precisa d’un carregador específic), però reaccionen de manera diferent al consum. Per exemple, una AGM aguanta molta més descàrrega que una d’àcid del seu mateix amperatge, però ara bé, el seu preu també és el doble o el triple...


Amb això vull que entengueu que per a la nostra finalitat passarem perfectament amb una bateria normal i corrent (EN – àcid).

 

 

Una bateria és una pila gegant, amb un positiu i un negatiu. Totes porten una etiqueta amb les seves principals dades, que venen a especificar la seva capacitat.

 

 

A l’etiqueta principal que he fet servir a l’exemple, veureu que posa: 12V 60Ah 480 EN.

Això significa que la bateria és de 12 volts i de 480 ampers en format EN (àcid normal). Això dels 60Ah, que és bàsicament pel valor comú que coneixerem a la bateria (aquesta és de 60 Ampers), és una prova de descàrrega que fa el fabricant i que significa que aquesta bateria podria donar un màxim de 60 ampers durant una hora.

PERFECTE!

 

Ara ja sabem (més o menys) què és una bateria i com funciona el seu cicle de càrrega i descàrrega en un vehicle, pel que ara anirem directes al quid de la qüestió:

 

- Per què podem necessitar jugar amb una consola de sobretaula en un vehicle?

 

- I què hem de fer per no esgotar la bateria principal?

 

 

Respecte al per què de jugar en un cotxe, se m’acudeixen múltiples raons com poden ser: matar les hores mortes a la feina (en cas de treballar amb el cotxe), alleujar l’espera quan portem els nostres adolescents al cinema o a la disco, anar de viatge, i tants altres casos que ara mateix no puc imaginar-me... cadascú sabrà per què necessita jugar al cotxe, i atès que és un tema interessant, a continuació us exposaré el meu punt de vista.

 

Deixarem a en Macgyver el fet d’intentar jugar a consoles de sobretaula directament a 12 volts, perquè per això hauríem de desmuntar les nostres estimades maquinetes i fer-ne reduccions de voltatge amb electrònica. En realitat seria un mètode vàlid, ja que moltes consoles funcionen internament a 12V o inferiors, però fer això és molt enutjós i no està a l’abast de tothom. Per tant, ens centrarem a jugar amb elles a 220V, com si estiguéssim a casa.


Existeixen uns aparells molt útils anomenats transformadors o “inverters” que transformen el corrent de 12V DC a 220V AC.

 

 

Aquests trastos van molt bé i realment són molt pràctics, però tenen les seves peculiaritats...

Com la lògica ja us haurà advertit, aconseguir 220V a partir de 12 volts no és tasca fàcil, perquè és un augment molt significatiu. El principal problema d’aquests aparells és que consumeixen molta energia (ampers). Si bé el propi aparell, sense càrrega, no consumeix més que una bombeta, quan li demanes potència treballa de manera exponencial: com més potència li demanem més energia consumeix, i òbviament (sinó no us ho diria) la corba és brutal, pel que per alimentar una simple consola o TV gasta més ampers dels desitjables, tenint en compte que la font és una bateria de 12V.


Aquí és on entrarien les taules i les dades, però jo mai he estat molt amic de les lleis lògiques perquè a la pràctica sempre acostumen a fallar... per tant us donaré unes dades provinents de la meva experiència professional. En un vehicle actual (amb l’electrònica que solen portar), amb el cotxe aturat i sense consumidors oberts, una despesa de 0’20 a 0’40 amperes es pot considerar normal. Amb una despesa així, el cotxe ens arrencarà encara que estiguem mesos sense tocar-lo. No obstant això, un consum de 0’60 a 1 amper ja és un consum considerable i perillós. Penseu que una bombeta encesa, per exemple la del sostre o el maleter, pot donar una despesa aproximada d'1 amper, i amb això, en un parell de dies o tres ja ens poliríem una bateria de 60 ampers.


Podem agafar aquestes dades com a anecdòtiques, ja que no pressuposen res en el nostre cas, però sí que us ho comento perquè entengueu que la bateria principal del vehicle és sagrada, i no podem deixar-hi res auxiliar endollat si no volem tenir problemes. En conseqüència us ha de quedar una cosa molt clara:


Els “inverters” només s’utilitzaran amb el vehicle en marxa o amb una bateria auxiliar. Aquí és on volia anar a parar, ja que us aconsello, de totes totes, adjuntar una bateria auxiliar al vehicle en el cas de voler-hi jugar amb consoles. D’aquesta manera, si ens passem d’estona de joc, mai descarregarem la bateria principal.


Dit això, que és de summa importància, passaré a detallar-vos les proves que vaig realitzar, i a aconsellar-vos la millor opció per jugar al cotxe.

 

 

A les proves vaig utilitzar un “inverter” de 400 Watts, una bateria EN de 60Ah, una X-BOX 360 slim i una TV de 32” LED.

 

 

El resultat va ser molt bo, ja que vaig aconseguir una despesa d’uns 8 – 9 ampers que em van deixar jugar més de dues hores sense posar en perill la bateria. Hem de tenir present que una bateria d’àcid-plom no és com les de liti, per la qual cosa sempre hem d’intentar no descarregar-la del tot. Tampoc passa res perquè se’ns descarregui del tot un parell de vegades o tres, però hem d’evitar-ho costi el que costi per no reduir-ne el seu cicle de vida. La despesa que vaig aconseguir va ser de 4’37 ampers amb la X-Box funcionant i de 3’36 ampers la TV.

 

 

Dit això, pot ser que algú es pregunti com podem mesurar la despesa d’un consumidor (els ampers). Doncs perquè tots els tèsters bons tenen l’opció de mesurar ampers, i només hem de seleccionar la posició de la rodeta (20A) i canviar la pinça de lloc.


COMPTE! Alguns polímetres més simples només deixen mesurar consums de fins a 2 ampers; aquests no ens serveixen per a tal efecte.

 

 

La manera de connectar les pinces per llegir la despesa real és en sèrie amb el consumidor.

 

 

Connectant-ho segons l’esquema connectarem la pinça positiva del tèster al born negatiu de la bateria, i la pinça negativa al cable que va al consumidor, i així veurem la despesa real, amb el símbol negatiu davant, perquè recordem que és energia que perd la bateria.


Arribats a aquest punt, deixem ja la teoria i:


PASSEM A LA PRÀCTICA!


Com que no volem carregar-nos res del vehicle, la instal·lació que farem per a la segona bateria haurà de ser de posar i treure.

Aquí teniu el material necessari:

 

- Una bateria de 60 Ah EN.

- Un connector d’encenedor mascle.

- Dos borns de bateria en format estàndard (un de positiu i un de negatiu); varien en mesura, perquè el born positiu té el diàmetre més gran que el negatiu. 

- Un inversor 12V/220V d’uns 500 Watts.

-Un cable paral·lel (de doble fil) d’una secció mínima de 3mm (preferiblement de color negre i vermell).

- Portafusible i fusible de 20A.

 

 

Començarem per buscar una ubicació per a la segona bateria, i possiblement un bon lloc sigui el maleter. La fixarem mitjançant alguna goma elàstica o similar, i és més que recomanable ficar-la dins d’una caixa de plàstic, per si alguna vegada vessa una mica d’àcid.


Seguidament prepararem l’inverter. A la part dels 12 Volts hi connectarem dos cables, i els unirem a la bateria per mitjà dels borns. Al born negatiu hi posarem el cable negre, i al positiu el vermell. A aquests borns també hi hem d’adjuntar dos cables més, que cablejarem al connector mascle de l’encenedor (IMPORTANT: el cable vermell (positiu) sempre va al connector central del connector de l'encenedor).
 

 

Per la part 220V, amb un lladre de dues o tres preses ja passarem, i si ja ens ve amb un parell de metres de cable molt millor.

 

 

 

Amb tot això muntat, ja podrem situar el monitor/TV (preferiblement de 19”) i la consola.


Esquema de muntatge:

 

 

Si observem l’esquema anterior, veureu que al canal positiu hi hem intercalat un fusible de 20 ampers. Això és important, perquè si hi ha algun encreuament a l’inverter o a la instal·lació es fondrà, però no afectarà la bateria.


També podeu veure que hi ha una nota que diu que el cable que va al connector d’encenedor ha de ser llarg; penseu que aquest connector d’encenedor haurem d’introduir-lo en alguna presa de corrent o encenedor quan el cotxe estigui en marxa.


NOTA: si se’ns fon el fusible original del vehicle (el de l’encenedor o presa de corrent que utilitzem), haurem de canviar-lo per un de valor superior, de 20 o 30 ampers (groc o verd).


FUNCIONAMENT I PRECAUCIONS


Suposo que ja ho haureu endevinat, però la idea de tot aquest enrenou és que puguem jugar amb el cotxe aturat, sense afectar per a res la bateria principal del vehicle i recarregar la segona bateria quan circulem.


D’aquesta manera mai deixarem que la segona bateria se’ns descarregui completament. Per a això, haurem d’endollar el connector d’encenedor a una presa de corrent que passi per contacte, és a dir, que només doni corrent a partir de la primera posició de la clau de contacte. Si no estem segurs de si el nostre encenedor funciona així, sempre podem endollar-lo i desendollar-lo manualment. Endollar-lo quan anem de camí (perquè l’alternador del cotxe ens carregui la segona bateria) i desendollar-lo quan estiguem aturats, de manera que l’inverter no ens descarregui la bateria principal.

NOTES:

- L’inverter ha de ser d’un mínim de 500 watts, i el seu preu sol estar entre els 60 - 80 euros. COMPTE amb les gangues, perquè és important que sigui fiable.

 

- Una bateria de 60 Ah EN serà suficient, però si volem més autonomia també podem fer servir una de 75 Ah EN o una de 60 Ah AGM. 

 

- IMPORTANT: la instal·lació, per simple que sigui, ha d’estar ben feta. Com en totes les bateries i circuits elèctrics, un encreuament sense comptar amb un fusible pot generar un foc o fer explotar la bateria. Sense por però correcte, i si fa falta, que us ho supervisi un electricista o un taller mecànic.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!