AVARIES REPETITIVES

 

A continuació, amb el pretext d’agilitzar la secció, us adjuntem un llistat d’avaries repetitives que ens podem trobar en les nostres estimades consoles. Algunes d’aquestes avaries son simples errors de fabricació, avaries per desgast o mala manipulació per part nostra.

Separarem el document en aquest tes tipus d’avaria: avaries per desgast, avaries per mala manipulació i avaries repetitives.

 

AVARIES PER DESGAST

 

Entendrem per avaries de desgast, totes aquelles produïdes pel propi funcionament de les màquines. Solen ser generals a totes elles i solen coincidir en els símptomes i reparació. 

 

Punts de soldadura – els punts d’estany que uneixen els components amb la placa mare. Aquests punts de soldadura, amb el temps, poden arribar a esquerdar-se i fallar. Per solucionar l’avaria tan sols haurem de refer aquests punts amb un soldador i estany nou.

 

 

Pins oberts – Tant en connectors de vídeo, comandament o ports de cartutx. Òbviament amb la repetició del cicle "connectar/desconnectar", podem desajustar els pins dels connectors i fer que fallin. Per solucionar aquest problema tan sols els haurem de tornar a tancar amb l’ajuda d’una agulla. En el cas dels ports de cartutx, també és bona solució rascar una miqueta els pins amb una llima d’ungles o similar, ja que la brutícia també ens els farà fallar.

 

 

Avaria de lectura – Evidentment, aquesta avaria el manifestarà en les consoles de lector òptic i sol ser causada per desgast o desajust de la lent.

 

Per comprovar lectors, sempre hem de tenir clar el seu funcionament bàsic:

La consola és informada de que la safata s’ha tancat (mitjançant el micro interruptor/polsador de tapa oberta). Un cop sap que la safata/tapa està tancada, dona l’ordre de llegir a la lent, per tant s’ha de mostrar làser (puntet vermell al mig de la lent). Quasi al mateix temps, el disc sol començar a girar. No obstant això, l’ordre correcte és: primer lectura i després ordre de girar. És molt possible que si ja falla la primera lectura el disc no arribi ni a girar.

 

Això us ho explico perquè si veiem que el làser llueix molt tènue i el disc no es mou, és molt provable que l’avaria estigui en la lent, mentre que si la lent llueix bé i intenta repetir vàries vegades la lectura, fent sorolls de ratejar i el disc tampoc es mou, és segur que l’avaria serà mecànica, del carro o grup lector. 

 

Òxid a la placa – El problema més molest de tots. El podem descriure com el càncer d’una placa electrònica... Per intentar solucionar aquest problema, primer de tot netejarem molt bé la zona a on es mostra. Si fa falta, podem netejar la placa amb aigua i algun producte tipus VIAKAL i un raspall de pues de plàstic. Hem d’aconseguir que la zona a actuar ens quedi el més neta possible. Un cop ben eixuta la placa, rascarem tota la zona, per poder veure bé el circuit de les pistes i aplicarem estany (amb flux) als punts de soldadura que veiem podrits. Un motiu molt molest per l’aparició d’òxid a les plaques és la putrefacció d’algun condensador, ja sigui en format normal o encapsulat. En aquest cas, si veiem que el motiu prové d’un component, el que haurem de fer és canviar-lo per un de nou.

 

 

AVARIES PER MALA MANIPULACIÓ

 

Les avaries per mala manipulació solen anar lligades als mals hàbits que podem tenir com a consumidors. Connectar i desconnectar de manera barroera els connectors o canviar transformadors sense tenir en compte el voltatge o amperatge de la màquina...

Aquesta segona pràctica, sol ser la principal causa d’avaries, sobretot en consoles clàssiques.

 

Per estar segurs que utilitzeu un transformador adequat a la vostra consola, podeu consultar la secció específica que trobareu en aquesta mateixa web.

 

Si utilitzeu el transformador adequat, l’avaria pot ser deguda un fallo en el transistor general de la consola. Per comprovar-ho, tan sols hem d’obrir la màquina i comprovar, mitjançant el tèster, els voltatges d’entrada i sortida d’aquest transistor. Totes les consoles clàssiques tenen un transistor general que transforma el voltatge d’alimentació (normalment 12V DC) a un voltatge útil per l’electrònica interna (normalment 5V DC). Per poder comprovar aquest transistor, heu de tenir el transformador connectat i l’interruptor d’alimentació en la posició ON.

 

 

En les consoles amb font d’alimentació interna, i més si són japoneses, un descuit en la connexió sol acabar amb un fusible fos i algun bobinat malmès, pel que és més que recomanable canviar tota la placa d’alimentació.

 

AVARIES REPETITIVES

 

NOTA: Les denominem repetitives pel simple fet d’haver-les trobat més d’una vegada en màquines diferents del mateix model.

 

NOTA 2: hem de ser conscients que a les avaries repetitives que us detallarem a continuació hi hem de sumar les de desgast o mala manipulació, pel que hem de fer un bon diagnòstic abans de determinar una avaria.

 

CPC I ALTRES APARELLS SEMBLANTS

 

1– Escoltem  un soroll molt lleu al inserir el disquet i el programa no carrega – Goma de tracció del disquet trancada – Substituir goma.

 

2– Escoltem  un soroll normal de càrrega de disquet, però el programa no carrega – lector magnètic brut, desajustat o gastat.

 

3– El casset no gira i escoltem un soroll molt lleu – Goma de tracció trancada – Substituir goma.

 

4– El casset funciona, però no carrega el programa – Capçal brut o gastat. 

 

5– Algunes ordres del teclat no funcionen correctament – brutícia entre les làmines plàstiques del mateix – desmuntar i netejar les làmines.

 

PLAYDIA

 

1– Avaria de lectura o pèrdua en les càrregues – Lent – Graduar o canviar.

FM TOWNS II 

 

1– Avaria de safata (entra i torna a sortir al moment) – falla l’interruptor de final de carrera de la safata que està ubicat al interior de la carcassa del CD – Desmuntar i netejar.

 

X-BOX

 

Per aquesta consola no he trobat moltes avaries repetitives, però les que he trobat sempre han estat produïdes per òxid a la placa. Per reparar-les, hem de netejar ben bé la zona afectada i restaurar-la si fes falta. 

 

1– Al connectar la consola a 220V, sense prémer el botó de POWER, ens funciona el ventilador i la consola es reinicia sola. No arriba ni a mostrar imatge.

 

2– No respon a l’ordre de POWER.

 

X-BOX 360

(models grans)

 

1– la consola no mostra imatge, llueixen tres llums vermelles en el frontal, falles d’àudio... – Avaria de soldadura als processadors – Avaria crítica. Es pot intentar un reballing, però no és segur.

 

NOTA: Abans de diagnosticar avaria dels processadors, ens assegurarem bé de que el cable de vídeo estigui ben endollat, ja que sinó mostra la mateixa avaria en el frontal.

 

2– La consola s’engega normalment i, al moment, la imatge comença a fallar de colors i a parpellejar – Avaria del xip gràfic – Avaria crítica. Es pot intentar reballing. 

 

3– Avaria de lectura o de càrrega de la informació – Lent – Intentar graduar o canviar.

 

CD ROM

 

1– Avaria de lectura o en les càrregues d’informació – Lent – Graduar o substituir.

 

2– Avaria de lectura – Pinyó principal – reparar segons el manual específic.

 

TURBO DUO

 

1– Avaria de lectura o en les càrregues d’informació – Lent – Graduar o canviar. 

 

2– Problemes d’àudio i càrrega d’informació – Òxid a la placa – Restaurar. Comprovar bé condensadors i zones properes.

 

FAMICOM DISC

 

1– Escoltem  un soroll molt lleu al inserir el disquet i el programa no carrega – Goma de tracció del disquet trancada – Substituir goma.

 

2– Escoltem  un soroll normal de càrrega de disquet, però el programa no carrega – lector magnètic brut, desajustat o gastat. 

NES

 

1– Error al carregar els jocs, acompanyat d’un parpelleig del LED de POWER – Port de cartutxos brut – Netejar.

 

SUPER NINTENDO

 

1– Error al carregar els jocs, pantalla negre amb el LED de POWER encès – Port de cartutx brut – Netejar-lo.

 

2– La consola no arranca (no crema el LED) – Fusible general fos – Procedir a canviar-lo per qualsevol d’1 A.

 

MOLT DE COMPTE amb l’òxid a la placa ja que aquesta consola en sol ser propensa...  Sobretot es manifesta sota la planxa metàl·lica, al costat del rectificador de corrent.

 

NINTENDO DS

 

La consola no engega:

 

1– Comprovar bé el connector de càrrega. És possible que estigui fet malbé i que, al no carregar, la bateria estigui totalment descarregada.

 

2– Si ha caigut al terra, obrir la tapa de la bateria i recol·locar-la per evitar que falli el seu contacte. 

 

3– Si el connector de càrrega es veu bé, possiblement falli el connector “ON/OFF”

 

3DO

 

1– Avaria de lectura o càrrega de la informació – Lent – Graduar o substituir.

 

2– Interferències gràfiques al llegir – Transformador intern 220/110V-12V – Canviar-lo.

 

SL-GC10 (PANACUBE)

 

1– La safata no obre – Brutícia a les guies del lector o plàstics trencats, goma gastada... – Desmuntar i reparar.

 

2– Avaria de lectura sense fer sorolls (no carrega gens) – Assegurar-se de que la safata faci tot el recorregut.

 

3– Avaria de lectura o fallo en la càrrega d’informació – Lent – Graduar o substituir. 

 

4– Soroll lateral – Ventilador – Desmuntar i engrassar.

 

CDI 

 

1– Redirecció al menú de memòria interna al connectar i no ens deixa fer res – Pila interna esgotada – canviar.

GAME GEAR

 

1– Errors gràfics, d’àudio o al engegar – òxid a la placa.

 

Aquesta avaria és molt corrent en les GG i és per culpa dels condensadors interns. Aquests, en format encapsulats, es podreixen i deixen anar un líquid corrosiu que es menja les plaques. MOLT IMPORTANT: és una avaria crítica pel que es recomana canviar-los tots mentre encara la consola funcioni bé.

 

MEGA CD

 

Aquest model, al ser més complex mecànicament que el seu predecessor és molt delicat. A més, també té el problema abans comentat en les GAME GEAR: aparició d’òxid a les plaques per culpa dels condensadors podrits. També és recomanable canviar-los tots abans que la consola falli.

 

1– No guarda les partides gravades – Pila interna esgotada – canviar.

 

2– Error de lectura sense presentar sorolls i amb obertura de safata correcte – Lent – Substituir o graduar.

 

3– Error de lectura amb soroll de rateig (safata obra i tanca bé) – Avaria del polsador de final de carrera de la safata o òxid a la placa.

 

4– Error de funcionament general (LEDS cremen bé o intermitències estranyes) – Fusibles de placa o òxid.

 

5– Error d’obertura de la safata – falta de lubricació al conjunt lector (part giratòria), goma donada o alguna peça trencada del carro del lector.

 

MEGA CD II

 

1– No guarda les partides gravades – Pila interna esgotada (soldada a la placa) – canviar per igual referència.

 

2– Error de lectura – Problema mecànic del carro del lector, interruptor de porta oberta o la pròpia lent.

    

3– Aparentment el MCD no funciona – Fusibles de la placa mare (marcats amb la lletra L) – Comprovar-los i substituir. Es poden substituir per qualsevol d’1A.

 

SEGA SATURN

 

1– No guarda les partides gravades – Pila interna esgotada (part posterior) – Substituir per una CR2032.

 

2– Error de lectura o de càrrega d’informació – Lent – Graduar-la o canviar-la.

 

3– Interferències gràfiques, bloqueig al menú principal i errors de lectura – Avaria de la font d’alimentació (components encapsulats grocs).

 

4– parpelleig de la llum verda:

     Varis poden ser els motius d’aquesta avaria. Jo m’he trobat avaria a la font d’alimentació, error de senyal d’algun connector intern o curt circuit fruit d’alguna modificació interna.

 

SEGA DREAMCAST

 

1– cada vegada que engeguem, ens demana configurar dia i hora – Pila interna esgotada – Substituir per una d’igual referència (soldada a la plaqueta dels comandaments).

 

2– Avaria de lectura o errors en la càrrega d’informació – Lent – Graduar o canviar.

 

3– Reinicis al menú principal – Polsador de porta oberta – netejar o canviar.

 

4– Reinicis de la consola o problemes d’arranc (normalment llueix el LED, però no mostra imatge) – Avaria a la font d’alimentació – Component avariat o fallo de soldadures. 

 

5– No detecta els comandaments – Avaria a la plaqueta dels comandaments – Fallo de soldadures o “resistència /fusible” fosa (només n’hi ha una).

 

TWIN FAMICOM

 

1– Escoltem  un soroll molt lleu al inserir el disquet i el programa no carrega – Goma de tracció del disquet trancada – Substituir goma. 

 

2– Escoltem  un soroll normal de càrrega de disquet, però el programa no carrega – lector magnètic brut, desajustat o gastat.

 

NEO GEO AES

 

Compte amb l’òxid a la placa que per mala sort aquesta consola n’és propensa...

 

NEO GEO CD

 

(Primer model)

 

1– Avaria de lectura – Lent – Ajustar o canviar.

 

(Segon model)

 

1– Avaria de lectura – Lent – Ajustar o canviar.

 

2– Reinici al menú principal – Polsador porta oberta – Netejar.

 

(Tercer model “Z”) 

 

1– Avaria de lectura – Lent – Ajustar o canviar.

 

PLAYSTATION

 

1– Avaria de lectura o pèrdua de senyal en les càrregues – Lent – Graduar o canviar.

 

2– Avaria al engegar – El LED de POWER crema, no mostra imatge i podem escoltar un petit “trrrr” – Font d’alimentació defectuosa.

 

PLAYSTATION 2

 

(Model FAT V3 – V10)

 

1– Avaria al engegar – Avaria a la font d’alimentació – Comprovar fusibles i díodes de protecció.

 

2– Avaries de funcionament: el lector no fa soroll, la safata no obre, la consola no mostra imatge tot i que el ventilador està funcionant, no reconeix la memory card... – Comprovar fusibles de la placa mare (marcats com a “F” seguit de números)

 

3– Avaria de lectura (sense sorolls) – Lent – Substituir.

 

4– Avaria de lectura (amb soroll de “trrrr”) – Plàstic conductor de moviment de la lent gastat (dents menjades).

 

(Models SLIM)

 

1– Avaria d’engegada. El LED d’Stand By no canvia d’estat – Polsador davanter dessoldat – Reparar.

 

2– La consola no llegeix res – Possible fallo del polsador de tapa oberta (davanter) – Comprovar deformitat de la tapa.

 

3– Avaria de lectura (sense sorolls) – Lent – Canviar-la. 

PLAYSTATION 3

 

(Models grans)

 

1– Avaria de lectura amb làser molt tènue i disc no gira – Lent – Substituir.

 

2– Avaria de lectura. La lent fa làser bé i el disc no gira – Xip controlador de disc cremat – Substituir.

 

3– Avaria de llum groga. La consola no engega i mostra un parpelleig groc en el LED de POWER – Avaria de soldadures en els processadors – Avaria crítica. Es pot provar de reparar amb un reballing.

 

4 – La consola no mostra imatge  - Possible fallo dels processadors – Avaria crítica.

 

NOTA: En aquest cas, no mostrar imatge i LED en funcionament normal, podem provar primer de configurar la sortida de vídeo de la màquina. Amb la consola apagada, premerem el botó de POWER durant mig segon, fins que la consola ens faci un senyal acústic. Després ella configurarà el vídeo depenent de la nostre TV. Si tot i això no mostra senyal, el problema és de processadors com en el cas anterior... 

SONY PSP

 

1– Direccional analògic mal alineat o no funcional – Avaria del propi stick analògic – Desmuntar, netejar o substituir.

 

2– Píxels morts a la pantalla – No hi ha solució – Canviar pantalla.

 

3– Avaria de lectura. Podem escoltar soroll de càrrega, però no arrenquen els jocs – Lent UMD bruta o gastada – Substituir lector. 

4– No engega – Si la bateria és bona – Fusible nº1 de la placa mare (complicat arribar-hi) – Substituir-lo.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!