GAME GEAR

MALAÏTS CONDENSADORS 

 

Les Game Gear tenen una avaria molt molesta que ve donada per la putrefacció dels seus condensadors. En aquell moment es muntaven uns condensadors encapsulats que amb el temps es podreixen i corroeixen les plaques electròniques. Rar és veure una Game Gear que no mostri aquest problema. L’avaria en si es tradueix en tota classe de falles generals de funcionament, així com petits errors gràfics o de so. No obstant, la causa sempre és la mateixa; els condensadores... Per aquest motiu, és més que recomanable que, al adquirir una Game Gear, els canviem tots.

 

Llista de condensadors necessaris:

- 2 x Condensador  electrolític 0.47UF

- 1 x Condensador  electrolític 4.7UF

- 4 x Condensador  electrolític 10UF

- 1 x Condensador  electrolític 22UF

- 1 x Condensador  electrolític 33UF

- 2 x Condensador  electrolític 47UF

- 1 x Condensador  electrolític 68UF

- 5 x Condensador  electrolític 100UF 

 

 

El procés de reparació no és massa complicat i si tenim la sort de que l’òxid no s’ha escampat per la placa, el que hem de fer és dessoldar els condensadors vells i soldar els nous, respectant sempre la polaritat de les seves potes.

 

Si per contra ens trobem que l’òxid ja ha malmès l’estany i fins i tot la pista, el que haurem de fer és gratar una miqueta l’estany vell, amb un tornavís planer petit, i aplicar-hi estany nou per poder fondre la mescla i poder extreure el condensador sense malmetre més la placa. Si, per mala sort, al estirar el condensador ens segueix una mica de pista, sempre podem seguir-la, amb l’ajuda d’un tèster, i soldar la pota corresponent del condensador en el punt a on acaba aquesta pista.

 

Reparació per pasos:

 

Començarem per diferenciar les tres plaques electròniques internes de la Game Gear.

Placa d'alimentació

Placa d'àudio

Placa principal

 

El primer que farem, serà treure els condensadors vells. La millor manera de fer-ho és d’un en un (traiem el vell, netegem la zona i soldem el nou). Si els volem dessoldar tots de cop, el que hem de fer és apuntar el valor de cada un en un petit esquema per no equivocar-nos al muntar els nous.

 

També és cert que el valor dels condensadors admet un xic de tolerància, tant en valor com en voltatge (sempre que el que posem sigui de valor superior al que traiem).

 

Per extreure el condensador vell tenim dues opcions: escalfar les potes amb el soldador o arrencar-los directament. Aquesta segona opció que, a priori, sembla una bogeria, ens anirà molt bé amb els que estan ja una mica tocats i que mostren l’estany un xic podrit. Penseu que si els arrenqueu amb compte, sense fer estrebades fortes, ens sortiran bé i no farem malbé els punts de soldadura.

 

Una dada molt important, parlant de condensadors, és la seva polaritat. Tant en els originals com en els nous que muntem nosaltres, la pota negativa sempre estarà marcada amb una pintada negre. Això ho hem de respectar si o sí en el muntatge. 

 

Si us fixeu bé a la fotografia anterior veureu que els cilíndrics es mostra la pota negativa amb una marca negre, mentre que en els encapsulats (quadrats) tenim mostrada tant la positiva com la negativa. En els nous que muntarem nosaltres (els electrolítics) també podem veure la seva pota negativa marcada amb una marca negre o daurada. Per norma general, la pota negativa sempre estarà diferenciada.

 

 

En referència als punts de soldadura, tant si estan bé, com si estan mig podrits, hem d’aconseguir que quedin brillants i que l’estany nou se’ns enganxi bé, Per fer-ho, com he comentat anteriorment, podem rascar-los amb un tornavís planer (petitó). No es tracte de gratar molt a fons, sinó de netejar la seva soldadura amb la finalitat de que se’ns enganxi bé l’estany nou. També, si fa falta, podem utilitzar una miqueta de pasta flux.

 

De cares a la col·locació dels nous condensadors, del que es tacte és de que les seves potes facin bon contacte amb els punts de soldadura. Depenent de l’espai de que disposem, podem optar per tallar les potes justes o deixar-les una mica llargues per poder després doblar el condensador sobre sí mateix (intentant no fer curtcircuit amb les seves potes). També, com veureu a la segona fotografia, si cal, podem optar per col·locar-los un xic apartats i allargar les seves potes amb un xic de cable. 

 

NOTA: També cal comentar que amb el mateix valor, podem trobar condensadors més o menys grans de mida. En el cas de les Game Gear, mentre respectem el valor i voltatge, podem utilitzar els més petits que trobem. No obstant, penseu que si en teniu algun de massa gros com per posar-lo al lloc original, també podeu allargar les seves potes amb cable.

 

 

Amb tot això que us hem explicat, i un xic de pràctica amb el soldador, veureu que reparar una Game Gear no resultarà tant complicat. També cal deixar molt clar que això de canviar condensadors és recomanable tant si volem reparar com si volem prevenir.

 

ESQUEMA CONDENSADORS

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!