NEO GEO CD

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

El primer model de NEO GEO CD incorpora una safata motoritzada. Aquesta consola és propensa a problemes d’extracció del joc per varis motius. Els que jo m’he trobat, bàsicament, en son tres: goma deteriorada o trencada, currou frontal ressec o sensors de final de carrera bruts. 

 

Si desmuntem la consola i ens quedem amb el grup lector a les mans, podrem repassar els tres causants.

 

 

El que hem de fer primer és desmuntar el centrador de disc i extreure la safata. Per fer-ho, tenim dues maneres: si la consola encara extreu la safata pel seu compte, la podem desendollar de la corrent amb la safata treta, sinó, el que farem és rodar una miqueta la roda dentada que veurem sota la mateixa (marcada com a "1") fins que ens la alliberi i després podrem estirar-la fàcilment.

 

 

També haurem de treure el tetó “2” que fa de final de carrera físic per poder treure-la fora.

 

Un cop tinguem la safata fora, traurem una tapeta de plàstic negre i ja veurem la goma de tracció. Si aquesta està malmesa haurem de buscar un recanvi compatible (bàsicament qualsevol goma d’aquesta mateixa llargada). Si la goma està bé, el que farem serà una repararció doble. Traurem la roda dentada comentada anteriorment i extraurem un currou que porta la consola. Aquesta peça fa que la safata surti i entri més acompanyada, no obstant això, amb el temps queda ressec, agafa joc i fa més nosa que servei. Es pot anular perfectament i veurem com la safata obre i tanca amb més facilitat.

 

 

Un cop tret aquest currou, donarem la volta al tector i traurem la placa electrònica que veurem a primer pla. Per fer-ho hem d’alliberar un parell de grapes de plàstic i dessoldar els dos punts de soldadura del motor d’extracció.

 

 

Quan tinguem la plaqueta a les mans, ja podrem veure els dos interruptors de final de carrera, un d’obertura i l'altre de tancament. Són idèntics, pel que procedirem de la mateixa manera: estirarem la seva carcassa de plàstic transparent (sense por) i un cop treta ja podrem passar un paper de vidre fi, o llima fina, pels contactes del polsador. Com veureu, aquests polsadors estan formats per dues làmines de metall amb un punt de contacte al mig. Aquest punt de contacte és el que haurem de deixar brillant de nou. Un cop nets, hem de tornar a posar, en la mateixa posició que les hem tret, les fundes de plàstic. És molt important la bona col·locació d’aquestes fundes, ja que son elles les que ens asseguren el bon funcionament dels polsadors. És molt fàcil de treure i posar, simplement hem d’estirar o prémer en compte.

  

 

SOROLL DE LA LENT AL INICIAR LA LECTURA

 

Una altre avaria d’aquesta consola és que podem sentir un lleu  “rateig” al començar la lectura. Això passa perquè el polsador de final de carrera de la lent no funciona bé i falla. És el mateix concepte, i està en el mateix format, que els dos comentats anteriorment de la safata, però per accedir-hi ho tenim una miqueta més complicat. 

 

En aquest cas, el que hem de fer és girar el lector i treure la plaqueta general del mateix. Per fer-ho hem de treure varis connectors, entre ells els de la lent, i dessoldar quatre punts de soldadura (els dels motors).

 

 

El procediment és el mateix comentat anteriorment, extreure la seva carcassa plàstica i llimar els contactes de les làmines. 

 

 

PROBLEMES EN LLEGIR ELS JOCS


Si notem errades en la lectura, podem intentar netejar la lent amb una mica d'alcohol.


Si segueix sense llegir, procedirem a desmuntar la consola, accedir a la lent i intentar graduar el seu potenciòmetre de lectura.


Molt de tacte amb el potenciòmetre perquè es gradua en sentit horari, i les variacions han de fer-se amb molt poc recorregut.


Mai s'han d'invertir les accions; primer netejar i després ajustar.

 

 

REINICIS AL MENÚ PRINCIPAL


Aquesta és una errada poc comuna a les NEO GEO CD, però de tota manera us ho explicaré:

El principal símptoma es dona en posar els jocs i encendre la consola. Apareix el menú principal i no arrenca el joc.


Si toquem la tapa de la consola, de vegades ens llegeix el joc.


Aquesta fallada també es pot donar mentre juguem quan la consola detecta, per error, que hem obert la tapa, penjant-se el joc i tornant al menú principal.


Aquest problema és molt fàcil de reparar, i només haurem de separar la carcassa superior de la consola per poder accedir a l’interruptor de tapa oberta.

 

 

Aquesta cosa negra que es veu sota la paraula Japan és l'interruptor, una simple palanca de plàstic que fa actuar un contacte metàl·lic. Perdoneu la qualitat de les fotografies...


Per arreglar la fallada només hem de desmuntar la palanca de plàstic.


D'aquesta manera, el contacte metàl·lic sempre quedarà tocant. Ara bé, una bona neteja del contacte també és molt aconsellable (amb una mica de paper de vidre fi o una llima d'ungles).

 

Fent això, la consola creu que té la comporta sempre tancada, pel que indispensablement haurem d'apagar-la quan canviem de joc.


Si ens volem embolicar una mica més haurem de desmuntar l'interruptor, netejar el contacte metàl·lic i tornar a muntar la palanca plàstica.


SOROLLS DE LECTOR / EL DISC NO GIRA


Aquesta avaria és comuna en consoles d'importació, i el problema és que el centrador de disc ha baixat una mica més del necessari.


Suposo que el motiu de l'avaria és el fet d'haver apilat diverses consoles dins del contenidor; ho notarem perquè el disc frega en girar o, simplement, ni tan sols gira.


Per arreglar aquesta avaria només hem de fer palanca (mitjançant dos tornavisos petits o palanques plàstiques) per tornar a treure el centrador, i després graduar-lo perquè quedi a un mil·límetre aproximat de la carcassa, just perquè en girar el disc, no fregui.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23