NINTENDO DS

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

AVARIA DEL CONNECTOR DE CÀRREGA


Una avaria molt comuna entre les DS, és que al seu connector de càrrega acabi trencant-se-li la part de plàstic central, quedant torta. Aleshores ja no fa un bon contacte amb el connector mascle del transformador i no carrega, deixant així la nostra DS inútil.


La solució al problema és ficar-li un connector de càrrega auxiliar.

 

 

Com que trobar un connector femella original i fer-ne el posterior canvi és una mica complicat, la manera més fàcil de solucionar el problema és ficar-n’hi un de més estàndard, com per exemple un d'auriculars, en el seu format mini.


Començarem obrint la DS per la part inferior, traient-ne la bateria i els seus cargols en format Nintendo, és a dir, d'estrella de tres puntes.


Traurem les peces i cargols marcats en vermell.

 

 

Una vegada desmuntada la carcassa inferior, ja podrem veure l'interior de la consola i ens dedicarem a la col·locació del nou connector femella.

 

El millor lloc per a la seva col·locació és el marcat pel cercle vermell, ja que en aquesta posició no hi destorba res.

 

 

A continuació farem un forat al lateral de la carcassa, enganxarem el connector amb cola forta (NURAL) i hi soldarem un parell de cables de secció fina.

 

 

A continuació, portarem aquests cables al connector de càrrega original i els soldarem (negre-negatiu, vermell-positiu).


La línia de punts marca per on han de passar els cables perquè no ens molestin a l’hora del posterior muntatge de la consola.

 

 

I ja estarà. Ara només haurem d’adaptar el transformador al nou jac, anant amb compte amb les polaritats.


CANVIAR L'INTERRUPTOR DE POWER


Un altre dels punts febles de les DS és el seu interruptor d'encesa. A conseqüència d’una construcció molt simple, moltes vegades se’n sol trencar una poteta i ja no acciona.


Si ens passa això no podem encendre la consola i notarem que de POWER va molt suau. Això voldrà dir que no arrossega l'interruptor intern.

 

 

Aquest interruptor és minúscul i el trobem en un format molt rar, pel que costarà la tira trobar-hi components compatibles. No obstant això, la consola s'encén i s'apaga amb només una pulsació entre els dos punts marcats en vermell.


A següent foto veiem l'interruptor trencat sense la seva carcassa metàl·lica, carcassa que hem de retirar per procedir amb la reparació.

 

 

La solució més fàcil al problema és soldar-hi, aquí mateix, un micro polsador comú.

 

 

I la manera de soldar-lo és tal com es mostra en la següent foto.


Si el nostre polsador és de quatre potes, haurem de tallar-n’hi dues perquè no molestin.

 

 

Hem de soldar-ho entre les dues potes marcades en vermell a la foto anterior; amb això ja podrem encendre i apagar la consola normalment (perdoneu la qualitat de la imatge).

 
Cal dir que perquè ens hi càpiga bé l’interruptor, haurem de tallar una miqueta el plàstic de la carcassa perquè puguem accionar-lo fàcilment des de fora i perquè tanqui bé. Ha de quedar una cosa així:

 

 

AVARIA MOLLA FIXACIÓ DEL JOC


Una altra avaria comuna a totes les versions de la DS és el desajustament de la molla de fixació del joc, el que es tradueix en el simple fet de voler encaixar la targeta del joc i que aquesta no ens hi acabi d'entrar.


Aquestes targetes de joc porten un sistema de fixació semblant al de les SD o les memory stick...


Aquest sistema de fixació funciona de la següent manera: en inserir la targeta, una molla ens el reté en la seva posició de contacte, i en tornar a prémer-la, aquesta molla s'allibera deixant-la sortir.


El problema que passa amb les DS és que la molla encarregada de fer aquesta funció descarrila de la seva guia (per dir-ho d'alguna manera) i deixa de retenir la targeta; ans al contrari, ara és la pròpia molla la que impedeix que el joc faci contacte.


En l'exemple us poso una Nintendo DS XL, però totes les DS fan servir el mateix sistema, i per tant, encara que pugui diferir la forma del cos del port de la targeta, en totes elles hem de buscar aquesta molla de fixació.

 

 

El primer que farem és desmuntar la carcassa inferior de la consola. En el cas de la DS XL, hem de treure els peus de goma i els cargols marcats a la següent fotografia (la bateria no cal):

 

NOTA: a la XL els cargols són d'estrella, però en altres models necessitarem el tornavís d’estrella de tres puntes típic de Nintendo.


A continuació, podrem acabar de separar les carcasses aplicant una lleugera palanca entre les seves carcasses inferiors.

 

 

Una vegada separades les carcasses, haurem de treure dos connectors molt petitons (que surten a pressió) per poder-ne treure la inferior.

 

 

Seguidament ja podrem veure el port de joc.

 

 

Si us hi fixeu bé, a les següents fotografies podreu veure com una molla (un ferro fi) sembla que va torta.


Aquest és el que ha sortit de guia i ens impedeix el correcte funcionament del conjunt.

 

 

A partir d'aquí, tenim dues maneres de solucionar el problema: la correcta i la letal...


Si optem per la segona, haurem d'arrencar (sense por) aquesta molla i la d'extracció (inferior), aixecant prèviament la pota metàl·lica que els cobreix.


Amb això, el conjunt quedarà alliberat de les molles, i podrem ficar i treure la targeta a voluntat. L'únic inconvenient seria que, en no tenir retenidor, la targeta sortís a mig jugar i la consola se'ns bloquegés.


Però la veritat és que la targeta entra bastant justa en el port, pel que no crec que hi hagi riscos reals de que això acabi passant.


D'altra banda, MAI deixarem la targeta posada a la consola quan no hi juguem, ja que manipulant la consola d'aquí cap allà podríem perdre el joc.


Si per altra banda procedim amb l'opció més catòlica, la d'encarrilar de nou la molla, haurem d'aixecar la pota metàl·lica que el protegeix.

 

 

Una vegada tinguem la pota aixecada, tan sols haurem de posar de nou la molla al carril i baixar una altra vegada la poteta metàl·lica.


Aquesta avaria pot venir donada per dos factors: una mala extracció de la targeta o pel propi trencament del carril.


Si el motiu és el trencament de la guia (que és de plàstic), no ens quedarà una altra opció que recórrer a l'opció letal, i és per això us l'havia de comentar.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23