PANASONIC 3DO

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

FALLADA DE LECTURA


Després d'aquest enunciat que bé podria semblar una mera fallada de la lent, hi ha un problema MOLT GROS que pot representar la mort de la consola...


No coneixia aquesta avaria, però recentment l’he descobert a la meva pròpia màquina i és molt complicada de reparar.


No sé si us recordareu d'una fallada cíclica que té el CD-Rom de NEC, on un petit pinyó de plàstic es ressecava, s'esquerdava i ens embussava el lector. Doncs a la consola de Panasonic li passa exactament el mateix, i la seva reparació no és gens divertida.


El pinyó en qüestió és el que fa moure la lent i, en esquerdar-se es trava, fent que la consola no llegeixi absolutament res. De fet ni se sent cap soroll, motiu pel qual vaig descobrir un altre problema...


Comencem pel principi:

 

 

On hi ha la fletxa de la foto anterior, podeu veure la ubicació del pinyonet que es trenca; no és més que un conjunt de pinyó i satèl·lit que passa el moviment del motor a l'eix de la lent. El més peculiar és la seva constitució: pinyons helicoidals amb les dents tortes.


No s'aprecia gaire bé a les fotos següents, però el pinyó acaba esgrogueint-se i esquerdant-se, sobrepassant el seu diàmetre original i no coincidint així amb les dents del seu satèl·lit, motiu pel qual s’embussa tot el conjunt.

 

 

Trobar recanvis és gairebé impossible, ja que l'única cosa que es troba és made in Xina, en paquets de cent o més unitats i de dubtosa funcionalitat, doncs no s'especifiquen gens bé ni els diàmetres interiors ni el seu dentat.


La solució que jo he trobat després de donar-hi moltes voltes, ha estat adaptar-li un sistema de tracció per corretja d'un carregador de CDs per a cotxe de PIONEER... Un invent en tota regla que, encara que funcioni bé, fa un soroll una mica curiós.


He testat la consola durant més de deu hores de funcionament i tot continua funcionant, però tampoc us enganyaré, aquesta modificació requereix de molta traça, ja que s'ha de trencar el lector i substituir-ne el seu motor de tracció. A més, la seva durabilitat també queda en dubte...

 

 

Com haureu vist, vaig aprofitar una part del suport original del motor per fixar l'eix de la lent, i després vaig enganxar mitjançant NURAL el nou motor. A més, vaig haver de retocar una mica el diàmetre de la corriola del PIONEER perquè entrés a l'eix de la lent.


No soc capaç d'oferir-vos una altra solució més senzilla ja que, sincerament, després de rebregar-me el cervell no en vaig trobar cap altra... És una avaria molt fotuda que hem d'evitar costi el que costi. PER TANT!


SUMMAMENT IMPORTANT!


A tots els que tingueu una Panasonic 3DO FZ-1 en perfecte estat de funcionament, us aconsello obrir la consola, desmuntar el lector i lubrificar aquest conjunt de pinyons per a intentar evitar que això us passi a vosaltres.


Tanmateix, i tal com us he comentat anteriorment, en obrir la meva consola em vaig adonar d'un altre problema força molest: els punyeters condensadors i la seva podridura...

 

 

En obrir la meva consola em vaig adonar que a la zona marcada a la foto, just després de l'interruptor power, vaig trobar-me diversos condensadors mig podrits, per la qual cosa i per a evitar mals majors, vaig considerar canviar-los per uns de nous del seu mateix valor.


A la resta de la placa no hi vaig trobar símptomes similars, però aquí sí.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!