PANASONIC Q

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

OBERTURA DE SAFATA


Una de les avaries més típiques de la Panasonic Q ve donada per un mal embalatge en el transport o una mala manipulació durant el mateix. Aquestes consoles són d'importació, pel que totes pateixen un llarg viatge fins a arribar a casa nostra.


Després d'haver-me trobat amb aquest problema en diverses d'elles (inclosa la meva), crec oportú comentar-ho a la web.


El símptoma és que la safata del disc no s'obre (sentint-se un petit soroll) o ho fa amb moltes dificultats.


I el principal problema són els peus del lector.

 

 

Són uns peus de plàstic que quan es trenquen el deixen totalment desequilibrat sobre la seva base metàl·lica.

 

 

Per a procedir amb la reparació, hem de desmuntar les tapes laterals de la Q, el frontal i la seva part superior. Per a això, podeu consultar el manual de desmuntatge d'aquesta mateixa web.


Una vegada ho tinguem tot desmuntat ja podrem veure els peus trencats.


NOTA: és molt important treure tots els trossos de plàstic, ja siguin del propi conjunt lector com del fons de la consola.


També és important guardar tots els trossos grans de suport per a poder-los enganxar i tenir així una idea de la mida original.


Per començar, li donarem la volta al grup lector i en traurem les plaques electròniques, anant amb molt de tacte amb les pistes planes i connectors.

 

 

Una vegada separat el lector dels seves plaques electròniques i la carcassa metàl·lica, procedirem a enganxar (si podem) els trossos més sencers de suport.


Per a enganxar-los farem servir NURAL 23 o un de similar.

 

 

Una vegada enganxats els peus (encara que només siguin un o dos), ja podem tornar a muntar tot el grup lector. Si ens falta algun peu (o bé per a enfortir l'invent) podem, una vegada muntat a la consola (sense els seus laterals), posar gruix de silicona forta de llunes d'automòbil (tipus SIKA TRACK DRIVE) perquè quedi tot ben fix i estable.

 

 

Si hem tingut la mala sort de no tenir cap peu ni suport bé, podem donar gruix amb una mica de plàstic, goma o fusta (amb quadradets petits) i enganxar-los amb la mateixa SIKA o NURAL. Es tracta d'anivellar el grup lector amb la boca de la safata frontal, de manera que tot el lector quedi horitzontal amb la safata.


CANVIAR LA GOMA D'ARROSSEGAMENT


Com la majoria de consoles amb safata frontal, la Panacube té una goma de tracció. Aquesta goma perd la seva elasticitat amb el pas dels anys, i en conseqüència, les seves qualitats.


Una goma gastada fa que la safata s’obri o bé amb dificultats o que ni tan sols s'obri.


Diferències entre una goma ja gastada i una de nova:

 

 

Per canviar la goma d'arrossegament, hem de treure totes dues tapes laterals de la consola, així com la seva part superior. Seguidament, traurem els dos petits cargols que fixen la tapa del lector i ja podrem extreure la safata per complet.


Per extreure la safata, hem de desplaçar el plàstic blanc de la part inferior del lector.


Una vegada tinguem la safata treta, haurem de retirar les corrioles que ens molesten a l’hora d’intentar canviar la goma. Aquests pinyons van subjectes mitjançant una volandera plàstica; amb molta cura podrem retirar-les fàcilment amb un tornavís pla finet.

 

 

Una vegada canviada la goma, ja podrem tornar a muntar-ho tot, anant amb molta cura amb el pivot dret de la peça blanca que es veu a la següent foto, ja que ha d'encaixar en una canal de la safata. En cas contrari, no tancaria bé.

 

 

De gomes de tracció costa trobar-ne avui dia, però no obstant això, altres gomes de disquetera o juntes tòriques del camp de l'automoció o la lampisteria ens poden servir. Si no les trobem a mida, sempre podem agafar-ne alguna de més petita i donar-la una mica amb la mà abans de muntar-la.


Qualsevol goma de grandària i gruix similar ens servirà.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!