X-BOX 360

ACCELERACIÓ VENTILADOR SENSE MOTIU

Aquesta avaria pot ser comuna a totes les X-BOX 360, encara que jo només me l’he trobada a un parell d’Slims. 

 

La 360 és una màquina sorollosa de per si, ja que el simple girar el disc ja fa molt soroll. No obstant això, hi ha un soroll un xic més preocupant. Resulta que la consola s’escalfa de manera desigual i fa funcionar el ventilador a velocitat màxima de manera intermitent. Tant pot funcionar el ventilador, a la seva màxima velocitat, al engegar la consola com al cap d’una estona, normalment ho fa sense solta ni volta. Això és degut a l’envelliment, i per tant pèrdua d’eficiència, de la seva pasta tèrmica. Com suposo tots sabreu, les consoles modernes, amb processadors més o menys potents, van refrigerades per aire mitjançant un dissipador i un ventilador. Aquest dissipador contacte amb la carcassa del processador per mitjà d’una crema que anomenem pasta tèrmica.

 

 

Aquesta pasta, amb el temps i la temperatura, queda resseca i perd les propietats conductores.

 

 

Per reparar aquesta avaria, la única cosa que hem de fer és desmuntar la consola (podeu consultar el seu desmuntatge aquí), netejar la pasta resseca del processador i del dissipador i tornar a posar-n’hi de nova. Amb això solucionarem l’avaria i aconseguirem que la consola torni a treballar amb normalitat. Per treure la pasta resseca, ho farem fregant amb un drap (o una mica de paper) moll d’alcohol.

 

AVARIA DE LECTURA

 

Si tenim una X-BOX que té problemes de lectura o es penja durant les mateixes, és molt possible que comenci a mostrar fallo de lent. Al document que segueix, veureu com graduar la lent, tant en alçada com en valor, a una X-BOX 360 FAT, no obstant això, en tots els models podem procedir de la mateixa manera.

 

El primer que haurem de fer, serà desmuntar la consola per arribar a la lectora. Un cop a tinguem a la vista, desendollarem el seu cable SATA i el de corrent.

 

Un cop fet això, traurem els quatre cargols que fixen les seves carcasses i les separarem. L’inferior ens surt cap avall, mentre que la superior l’haurem de retirar enrere.

 

 

Un cop tinguem les carcasses separades, ja podem tornar a muntar-la a la consola.

 

 

A continuació el que farem serà comprovar el nivell de la lent amb la safata tancada. De ben segur que estarà bé, ja que la falla més normal en la lent és la pèrdua de resistència. No obstant això, ho comprovarem i, si fes falta, graduarem el nivell mitjançant els dos cargolets mostrats a les següents fotografies.

 

 

Les lents de la 360 porten dos potenciòmetres. Ajustant-los podem forçar una miqueta la lent i allargar-li la vida. Els anirem movent conjuntament i molt a poc a poc, fent proves de lectura entre un i altre ajust.

 

Si els girem en sentit horari (cap a la dreta) li donarem un xic més de potència a la lent i al revés, augmentem la resistència i li traiem potència. 

 

Com podeu veure a la segona fotografia, si desconnecteu el cable de dades de la lent, tindreu més espai per manipular els potenciòmetres.

 

CODIS D'AVARIA X-BOX 360

 

 

La X-BOX 360, tai i com passava amb la seva antecessora, mostra una sèrie de codis per avisar-nos d’errors i avaries crítiques. Alguns d’ells els mostra en pantalla i altres ho fa mitjançant intermitències amb els seus LEDS frontals.

 

ERRORS MOSTRATS A LA PANTALLA:

 

Per norma general, la pantalla queda fosca i només apareix un codi.

 

0001 - Problema d'alimentació.

0002 - Problema connexión de xarxa.

0010, 0011, 0012, 0013 - Sobre escalfament.

0021 - Falla DVD.

0022 - Error de GPU.

0110 - Falla memòria.

1003, 1010 - Falla disc dur.

1022 - Error del cable AV.

E64, E65, E66 - Error DVD.
E67, E69, E79 - Error Disc Dur.
E68 - Error per manca de corrent.
E71 - Error d'actualització de software.
E72 - Error de memòria.
E73, E76 - Error amb el port Ethernet.
E74 - Error amb el cable de vídeo o xip gràfic.

 

LEDS ACTIVATS BOTÓ POWER:

 

-UNA LLUM VERMELLA; quadrant inferior-dret.

 

Error de hardware: E67, E68, E69 i E74

 

-DUES LLUMS VERMELLES; quadrants esquerra-amunt i esquerra avall.

 

Error per sobre escalfament.

 

-TRES LLUMS VERMELLES: quadrants esquerra-amunt, esquerra- avall i dret-avall.

 

Avaria MOLT CRÍTICA de hardware. En les consoles de primera generació error de soldadures a la placa.

 

-QUATRE LLUMS VERMELLES.

 

La consola no detecta cable de vídeo.

 

COLOR DEL LED DE LA FONT D'ALIMENTACIÓ

 

LLUM VERMELLA - Error de la pròpia font. 

 

LLUM TARONJA - La font està en "mode espera", no rep ordre d'arranc per part de la consola.

 

LLUM VERDA - funcionament normal. 

 

Si la llum passa de taronja a verda i, ràpidament, mostra vermell i taronja de nou - falla greu lligat al problema de les tres llums vermelles. 

TRES LLUMS VERMELLES (FALLA CRÍTICA)

 

Aquesta avaria era típica de les 360 de primera generació (FAT). Era una avaria MOLT crítica i no tenia solució. Van sortir mil i un mètodes per reparar-la i cap va funcionar. Penseu que el problema estava en l’estany de la placa mare i la seva falla de contacte amb els processadors (principal i vídeo). Aquests processadors estaven soldats mitjançant el mètode de Reballing (petites boletes de soldadura). La consola, per defecte de fabricació, perdia contacte entre aquestes boles de soldadura i els processadors i no engegava mostrant tres llums del seu frontal obertes. 

 

AQUESTA AVARIA NO TÉ SOLUCIÓ a llarga durada!

 

Si voleu conèixer un xic més d’aquesta avaria i les mil i una proves que vam realitzar en el seu moment, aquí teniu una secció específica que, a dia d’avui, només serveix d’anècdota...

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23