MANTENIMENT EQUIP VR

TRADUCCIÓ MARTÍ SEGON

 

En aquesta secció voldria parlar-vos de les cures i manteniments bàsics de l’equip VR de Playstation 4.


El casc en si és un producte ben dissenyat i robust, que bàsicament només requereix de cura pel que fa a les lents, el cable i la seva goma antifaç.


Les lents, una de les parts més importants, hem de tractar-les com unes ulleres qualssevol, evitant ratllades i netejant-les amb un drap suau humitejat amb aigua.

 

 

NOTA: es ven un topall de plàstic perquè els que portem ulleres no ratllem les lents, però la veritat és que si som una mica acurats no ens farà cap falta.


El cable, òbviament, és un tema també molt important que requereix d’una certa cura; no és que hàgim de preocupar-nos per ell excessivament, però si fem servir el mètode de la cadira giratòria, en acabar de jugar pot estar bastant embolicat, pel que és essencial deixar-lo en la seva posició original després de cada partida.


Una altra part fonamental (bàsicament per higiene) és rentar la part del front i l’antifaç protector de llum. Això és crucial de cara a sentir-nos a gust amb el casc, i més si som diversos els que fem servir el mateix casc. La part fixa de les ulleres que toca el nostre front la podem rentar de la mateixa manera que les lents, amb un drap humitejat amb aigua, mentre que l’antifaç es pot desmuntar i netejar sota l’aixeta amb aigua i sabó neutre.

 

 

Estirant-lo amb suavitat, ens seguirà sense problema i podrem separar-lo del conjunt del casc. Una vegada net i eixut, el podem tornar a col·locar al seu lloc i anar enfonsant tots els pivots de goma que trobem. D’aquesta manera ens tornarà a quedar fixat.

 

 

SOROLL EXAGERAT DEL VENTILADOR DEL PROCESSADOR GRÀFIC

 

El processador gràfic del VR (capseta de connexions de vídeo) incorpora un ventilador molt tronat de reduïdes dimensions que, amb el temps, tendeix a fer soroll. Igual que li passa a la Dreamcast de SEGA, aquest ventilador canta de valent i fins i tot arriba a sentir-se amb els cascos posats. No és una avaria pròpiament dita, però sí que molesta bastant, i una opció més que viable és canviar-lo per un de més silenciós.


Per desmuntar aquesta capseta, haurem de separar primer la seva part mòbil dreta.

 

 

Una vegada desplaçada cap endavant la tapeta lateral, separarem una mica les seves carcasses per la part superior i inferior, i l’estirarem, al mateix temps, cap a fora. No és complicat, perquè cedeix amb facilitat. A continuació us deixo un parell de fotos il·lustratives de com s’ha de fer.


Pas 1:

 

 

Pas 2:

 

 

Una vegada treta aquesta tapeta lateral, ja ens quedaran a la vista els 5 cargols a treure per i podrem alliberar les seves carcasses.

 

 

Ara ja podrem aixecar la carcassa superior i procedir, primer, a una neteja de la possible pols acumulada (mitjançant aire a pressió o un pinzell). Com veureu, el ventilador és tot de plàstic (o sigui molt «cutre») i ja no se’ns permet greixar el seu eix (no posseeix tap posterior); així que per a intentar fer callar una miqueta el soroll que produeix, tenim dues opcions: fixar-lo amb una goteta de silicona per la seva part inferior i superior, o canviar-lo.


Com veureu a la segona foto, a part d’anar surant, tan sols porta un mer adhesiu antivibració...

 

 

CANVIAR EL VENTILADOR


Un bon exercici de millora per al processador de vídeo del VR (sempre que el seu ventilador faci soroll) és canviar-ne el ventilador original per un de major diàmetre (com major sigui el diàmetre, menys soroll produeix). Tampoc fa falta ficar-ne un d’exagerat, perquè simplement necessitem que refredi el conjunt.


Jo vaig optar per un de 2’5 cm.

 

 

Farem un forat a mida i fixarem el nou ventilador mitjançant cargols de xapa petits (compte! han de ser curts per a no danyar l’interior).


La majoria d’aquests ventiladors (l’original del VR també funciona així) són de tres fils: positiu, negatiu i regulador de velocitat. Després de comprovar, amb una font de 5V, quin cable és el positiu i el negatiu del ventilador (obviant-ne el de velocitat, que no farem servir), ja podem connectar-los al connector mascle original.


Per no espatllar res ni soldar a la plaqueta, farem servir el mateix connector mascle del ventilador original: tallarem el cable d’aquest ventilador, deixant un centímetre de cable en el connector mascle, i procedirem a les connexions:

 

- Positiu ventilador nou – cable marró del connector original.


- Negatiu del nou ventilador – cable negre del connector original.


D’aquesta manera, al encendre la PS4, i per consegüent en commutar el processador, el ventilador ja ens funcionarà a 5V fixos, voltatge suficient per refrigerar perfectament el conjunt.


NOTA: el circuit d’aire ha d’anar de l’exterior a l’interior del processador, per la qual cosa muntarem el ventilador de manera que tiri aire fresc cap a dins del processador.

 

PROBLEMA  AMB LA GOMA DEL FRONTAL

 

Fa un parell de dies m’he trobat amb un problema bastant molest amb el casc VR: resulta que per culpa de la suor (crec jo), la goma del coixí frontal s’ha esquerdat i cau. No és un problema fatal per al funcionament del casc, però sí que, higiènicament parlant, és una cosa molesta.


Com ja he apuntat, la goma que recobreix l’esponja frontal s’esquerda, es desfà i va caient a poc a poc. Aquest factor resulta molest perquè, amb la suor, se’ns van enganxant trossets de goma al front. A més, com més en vagi caient, menys duresa tindrà l’esponja frontal. El material inferior a la goma, el que ens protegeix de l’esponja, és com una tela no transpirable que encara augmentarà l’efecte suor, i de cara a la higiene resulta complicat de netejar.


Desconec si venen l’accessori en qüestió; podria ser que sí, però no obstant això, us aconsello que tragueu aquest coixí frontal (tirant d’ell, amb molta cura, veurem com se’ns separa) i que en lleveu tota la goma. Aquest procés és una mica pesat de fer, i es basa en anar furgant amb els dits, amb molta cura de no espatllar la tela amb les ungles, per treure completament aquesta goma i deixar la tela neta.


ABANS:

 

 

DESPRÉS:

 

 

Seguidament, tornarem a ficar el coixí en la seva ubicació (FIXEU-VOS-HI BÉ, que en els laterals va entrat lateralment) i inventarem un mètode per cobrir-lo d’algun material que xucli la suor i que es pugui rentar fàcilment. Una bona opció és un mocador de roba o algun tros de tela tipus llençol.


A continuació, a tall d’idea i exemple, he realitzat un petit experiment perquè vegeu com podria quedar una espècie de funda a mesura. Perdoneu la qualitat del patró, perquè mai he estat molt docte en aquestes labors...

Si es vol fer alguna cosa similar al que veureu a l’exemple, heu de triar una tela que serveixi per empapar-se de la suor i que no es desfili en excés.


Cliqueu per a engrandir les imatges

 

MIDES APROXIMADES DEL PATRÓ

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!