ACCESSORIS

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

En aquest apartat podeu trobar accessoris i útils diversos que creiem us podran fer molt de servei.

 

 

Alguns d’ells són uns invents exclusius de Briconsola, pel que ens sentim orgullosos de poder-los compartir amb tots vosaltres.

 

 

ALLARGADORS DE COMANDAMENT

 

Els allargadors són un accessori més que necessari, avui dia, amb televisors grans. Per Internet se’n poden aconseguir amb facilitat, però no tots són igual d’accessibles.

 

Per a consoles com la N64, la Turbografx o la X-Box entre d’altres, no són un accessori habitual, i a més ningú no ens assegura que amb el pas del temps en puguem continuar trobant.

 

Però de fet, més que d’un accessori en sí, el que us volem explicar aquí és una manera de reciclar: amb un comandament i una consola espatllats ens podem fer un prolongador la mar de funcional i econòmic, ja que tindrem el connector mascle i el cable de comandament, i la femella del sòcol de la consola.

 

Procedirem de la següent manera: tallarem a mida el connector femella de la consola, i hi soldarem els cables del fil del comandament. Haurem de soldar-los de tal manera que quedin «pin a pin».

 

Per assegurar la posició de cada cable, només haurem d’insertar el mascle a la femella i comprovar, mitjançant el tèster, quin color de cable equival a cada punt de soldadura de la femella.

 

 

 

NOTA: per a consoles amb connectors DB-9 i DB-15, en informàtica existeixen cables que ens poden servir perfectament d’allargador, sempre i quan siguin «pin a pin». 

 

NEO GEO A DB-15

 

 

Començant la història pel principi, us explicaré que la NEO GEO AES (i les MVS que tinguin ports de comandament) equipen un connector anomenat DB-15.

 

El connector de la consola és mascle i té la peculiaritat de ser molt profund; els connectors DB-15 que podem trobar a botigues d’electrònica són més curts i els seus pins no arriben a fer contacte.

 

 

Per poder solucionar aquest empipador problema, des de Briconsola us presentem un mètode propi que, amb una mica de pràctica, resulta molt fàcil i còmode de realitzar.

 

 

Per crear aquest adaptador de NEO GEO a DB-15, l’únic que necessitarem és un connector DB-15 mascle, un de femella, i estany. 

 

La idea bàsica és llimar el connector femella perquè ens passi per la ranura de l’original de la consola, i després soldar-hi un de mascle estàndard per poder connectar el nostre stick casolà.

 

 

Començarem llimant la part metàl·lica del connector; llimant-ne només un cantó ja podrem obrir-lo sense cap problema.

 

 

A continuació posarem una mica de Loctite entre els dos plàstics, i el subjectarem amb una pinça de banc o similar.

 

 

Seguidament podrem centrar ja el connector femella a sobre seu, i soldar cadascun dels seus pins.

 

 

Quan els tinguem soldats, com que la pròpia soldadura ja ens reforçarà l’invent, podrem procedir a llimar el connector fins que ens quedi a mida del de la consola. 

 

Simple i efectiu!

 

 

ADAPTAR COMANDAMENT PC-ENGINE A UNA TURBOGRAFX

 

Encara que sembli mentida, costa menys trobar un comandament de PC-Engine que un de Turbografx, imagino que degut al nombre d’unitats venudes.

 

Per a tots els que tingueu una Turbografx sense comandament, us aconsello comprar-ne un de PC-Engine i realitzar-hi la següent modificació. 

 

Els comandaments de PC-Engine i els de Turbografx són exactament iguals, i l’únic que els diferencia és el connector. Com que la PC-Engine és tan petita, van substituïr el clàssic DIN-8 per un Mini DIN-8.

 

 

El que farem serà tallar el connector del comandament de PC-Engine i soldar-hi un connector DIN-8 estàndard. L’únic inconvenient que us trobareu és que els fils del comandament no són de coure pur, sinó que són d’aquella mescla de coure i paper que us he comentat alguna vegada.

 

Aneu amb molt de compte doncs, ja que si aguanteu massa temps el soldador ho cremareu tot; feu soldadures precises i ràpides.

 

NOTA: un cop soldats, assegureu els cables al connector amb Loctite, silicona o plàstic fos, ja que sinó amb el moviment se’ns pot tallar fàcilment.

 

A continuació us mostraré un parell de fotografies: una amb l’esquema que heu de seguir per connectar els cables al DIN-8, i una altra amb la posició dels cables al connector de comandament perquè pugueu veure el número de via que ocupa, per si en algun model de comandament no us coincideixen els colors.

 

L’esquema (ja em perdonareu la presentació) està vist des de la cara a soldar. Al costat del color de cable hi ha el número de via que li correspon al connector del comandament.

 

 

CORRELACIÓ DE SENYALS

 

A continuació us presentem dos esquemes als quals podeu veure la correlació de posicions perquè el comandament funcioni a l’altra consola.

 

Ho hem fet en colors, respectant els dels fils del comandament i, per tant, amb només tallar el connector i soldar els cables a l’altre connector a la posició adequada ja us funcionarà. Si no ho veieu clar, podeu regir-vos per la correlació entre consoles. 

 

Correlació entre connectors mascle:

 

 

Correlació entre connectors femella:

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!