INJUSTA PARADOXA DEL DESTÍ

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

A continuació voldria explicar-vos una història bastant trista, un relat meravellós que s’ha vist entelat per una injusta paradoxa…


Imagineu que estimeu alguna cosa amb tot el vostre cor: ho admireu, ho viviu, intenteu comprendre què és el que més us fascina d’ell i, al final, després de milions de problemes, aconseguiu dominar-ho.


Ara, arribats al punt en què, probablement, us heu convertit en un dels millors en aquest camp, se us ocorre una idea fantàstica. Per enèsima vegada, feu les mil i una per a poder portar a bon port un projecte original, únic i inigualable, armats amb il·lusió, obstinació i bona fe i, després de superar els múltiples envestides de l’egoisme humà, va una empresa i us denuncia, a la mercè d’unes hipotètiques patents de fa més de trenta anys…


Una empresa que difereix en TOT a l’original creada el 1973 sota el nom de SHIN NIHON KIKAKU

 

 

La nostra estimada SNK, creadora de la gloriosa franquícia NEO GEO, és una companyia que, com la majoria de les multinacionals dedicades al sector del videojoc, ha passat pels seus més i els seus menys, caient finalment en mans d’algun grup inversor xinès de dubtosa moralitat...


Mentre el RETRO no importava una merda, ningú es preocupava que les ROMS dels seus principals jocs es trobessin gratuïtament per Internet, que es creessin emuladors 1:1 o de l’aparició de múltiples sistemes amb còpies il·legals de programari. No obstant això, NEO GEO sempre ha estat un punt i apart en el camp dels videojocs, un sistema de culte entre els col·leccionistes, capaç de moure quantitats ingents de diners.


Però, abans de continuar amb el document, per altra banda, hem de TENIR MOLT PRESENT que aquest mercat està, des de fa molts anys, en el terreny de l’ocasió (venda de segona mà). SNK no veu ni un euro de les consoles que es revenen, així com dels milers de jocs revaloritzats amb el pas dels anys. Una pena des d’un punt de vista empresarial, però una obvietat tractant-se d’un sistema abandonat, amb més de trenta anys d’història.

 

Al llarg dels anys n’hi ha hagut per a tots els gustos, amb la NEO GEO: col·leccionisme, especulació, estafa... però igual que passa amb el tema econòmic, res té a veure ja amb SNK. ARA BÉ, i això ha de ser puntualitzat, per alguna d’aquelles lleis que les multinacionals es treuen de la màniga quan els interessa, resulta que les patents dels jocs continuen a les seves mans.


Com he apuntat anteriorment, SNK ha passat per diferents alts i baixos, i en un d’aquests períodes descendents es va vendre a un grup d’inversió xinès. Acompanyada per l’augment d’interès pel RETRO a nivell mundial, SNK ha tornat a donar senyals de vida amb l’aparició de dos sistemes bastant mediocres: un és NEO GEO X, un invent amb llicència oficial que ha acabat com el rosari de l’aurora, i l’altre és una merda de recreativa commemorativa dels 40 anys de NEO GEO.

 

 

Tots dos invents (del tot prescindibles per als autèntics amants de NEO GEO) no són res comparats amb el que motiva aquest document, per la qual cosa fa més evident, encara, la precarietat i el poc tacte dels actuals propietaris de SNK.


Durant els més de vint anys en què el sistema ha estat totalment abandonat, han aparegut moltes pràctiques del tot legítimes si es publiciten sense afany d’enganyar. Amb el tancament dels salons ARCADE, es va revaloritzar el sistema MVS, es van crear conversions directes de MVS a AES amb el pretext de poder jugar a AES amb els jocs exclusius del sistema ARCADE (amb xips originals trets dels propis cartutxos MVS). Més tard, es van pervertir aquestes conversions amb xips nous, es van crear cartutxos multijocs (de dubtosa qualitat) per a tots dos sistemes, es va aconseguir crear un adaptador físic entre cartutxos, un cartutx-SD per a carregar ROMS directament... Fins i tot jocs programats des de zero. 

 

 

Mil i una bogeries que poden agradar més o menys però que, tractant-se d’un sistema obsolet, tenen la seva funcionalitat més enllà de tota col·lecció i que, essent sempre anunciades com a producte NO OFICIAL, no posen en perill l’elitisme del sistema.


Què ha fet SNK referent a tot això? Doncs RES, o poca cosa... Si de cas, observar, resignada, com el seu sistema generava grans quantitats de diners a la seva esquena.


Realment, i sent del tot sincers, és injust que passi una cosa així amb quelcom que tu has creat, però no oblidem el pas dels anys, l’abandó TOTAL del sistema per part dels seus creadors i, el més important, que la SNK original no s’assembla en res a l’actual...


Ara, arribats a aquest punt i sense conèixer encara el detonant d’aquest document, intentem fer la reflexió des del punt de vista de SNK:


He comprat una empresa en fallida (recordem que SNK no només és NEO GEO AES), i veig com el seu sistema “pal de paller” encara continua generant negoci tot i al pas dels anys. Tinc, bàsicament, dues opcions: soc valent i em poso a produir nou programari de qualitat per a AES (cosa que hauria estat rebut com una benedicció pels col·leccionistes) o practico la llei del mínim esforç i trec al mercat alguna joguina amb llicència i poc contingut real.


L’opció de SNK ha estat bastant clara, no creieu? Doncs, i ara ve el veritable motiu del reportatge, per què tocar els collons a algú que pretén donar una empenteta a un sistema mort?

 

 

Desconec si als alemanys que creen jocs d’AES des de zero els ha arribat alguna denúncia o si paguen cànons a la marca, però el que sí que sé de bona font és que han denunciat a un grup de programadors, anomenats W:RT Group, per haver creat recopilatoris de les sagues més emblemàtiques de NEO GEO. Fins i tot puc afegir, en la seva defensa, que han intentat negociar amb SNK algun tipus d’acord de llicència, sense haver obtingut cap mena de resposta coherent.


Trist, MOLT trist que un producte així no es pugui vendre...

 

 

El que incloïa la creació pròpia de motlles de caixa AES NTSC, creació pròpia de motlles de cartutxos AES, creació pròpia de caràtules i manuals, creació pròpia de plaques electròniques i, el més important, aconseguir apilar les ROMS perfectes dels jocs en un mateix cartutx… Si ja només la idea és al·lucinant.


Imagineu un joc completament nou, amb una construcció brutal i una qualitat inigualable, per a un sistema obsolet, que et permeti la possibilitat de posseir totes les sagues completes, degudament ordenades, de les franquícies més cèlebres de NEO GEO.

 

 

Això és el que ens volia oferir aquest equip d’aficionats a AES i que, desafortunadament, ja no ens poden vendre… Pot ser que molts de vosaltres no hi doneu la mateixa importància que jo, considerant-ho un altre producte clon al cap i a la fi, però la qualitat global de la creació és sublim i, com a complement al programari original, totalment vàlid. Una veritable pena que hi hagi qui no vegi legal una iniciativa així, però com tot en aquest món, sempre hi ha més d’una visió dels fets.


Per a acabar el reportatge, comentar que hi ha 4 compilacions (més 1 en procés) disponibles:

 

-METALL SLUG COLLECTION (que inclou els cinc episodis més l’X).

-SHOOT‘EM UP COLLECTION (inclou 15 jocs).

-SAMURAI SHODOWN COLLECTION (inclou els sis episodis)

-FATAL FURY COLLECTION (inclou els vuit episodis).

-THE KING OF FIGHTERS COLLECTION (inclou els deu episodis).


Cada joc es pot trobar per uns 280 Euros (segons he sentit a dir) i per poder-los comprar doncs... deixeu fluir la imaginació…


NOTA: des de Briconsola mai defensarem les il·legalitats, però també considerem que hi ha drets que mai haurien de ser robats, i un d’ells és el de crear un producte original d’un sistema abandonat.

 

Tot el nostre agraïment i soport a: W:RT Group

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!