INSERTAR UNA RASP EN UN MONITOR LCD

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Abans d’entrar en matèria, us adjunto el vídeo de funcionament de l’invent perquè veieu que pot ser molt pràctic inserir una Raspberry Pi dins d’un monitor de PC o TV LCD. Penseu que la Rasp pot treure vídeo per HDMI i aquest senyal és molt correcte per un monitor de PC, mitjançant l’adaptador VGA. Òbviament, el senyal per HDMI és totalment vàlid en una TV moderna, però per tots aquells monitors que no disposin d’HDMI, el VGA és la millor manera de connectar-la.

 

 

La idea va començar amb l’adquisició d’una TV/Monitor de desballestament que no sintonitzava bé la TV (suposo que per això la van llençar). La veritat és que el seu format 4:3 i la seva estètica em van semblar ideals, motiu pel qual es va convertir ipso facto en una futura aspirant a tuning.

 

 

Com que en ser també una TV disposava d’entrada auxiliar AV (en format RCA), vaig pensar que seria ideal inserir-hi una Rasp per aquest canal de vídeo. Però el problema va venir després, amb una qualitat d’imatge nefasta...


Aquest és el principal motiu pel qual he cregut oportú documentar el MOD, ja que són molts els monitors (o TVs) que tenen entrada VGA, i això ha estat el que he fet: connectar la Rasp per VGA aprofitant la seva sortida HDMI.


Existeixen uns aparells transformadors de senyal entre HDMI i VGA que resulten molt funcionals i correctes.

 

 

Aquests convertidors són ideals per a una Rasp, ja que a part de mostrar molt bona imatge, posseeixen un jac d’auriculars que ens permetrà portar vídeo i àudio al monitor/TV mitjançant un cable mascle/mascle.


L’únic inconvenient que tenim per fer un MOD amb aquest connector és que la seva connexió VGA és un connector de 15 pins femella, i per norma general els que van al monitor també són femelles. Per aquesta raó, o bé necessitem un cable (amb la molèstia d’haver-lo d’amagar dins del propi MOD) o bé ens haurem de fem un mini adaptador casolà amb dos connectors VGA mascles.

 

 

Sembla una tonteria, però creieu-me que a l’hora de construir un MOD és molt més fàcil tenir aquest xurri-connector enlloc d’un cable VGA... La seva construcció no és molt complicada, però sí que cal entendre com s’ha de fer: hem d’aconseguir un connector pin a pin amb dos mascles i, lògicament, com més resistent quedi en conjunt, millor que millor.


La forma ideal de fer-ho és girant un dels connectors i soldar-los entre ells pels connectors de la fila central. D’aquesta manera ja tindrem la filera central pin a pin, i amb l’estany aconseguirem robustesa.


Una vegada soldats els terminals de la fila central, només haurem de cablejar les dues fileres restants. COMPTE però amb aquesta connexió, perquè aquí és on haureu de posar TOTA la vostra atenció, doncs les posicions van totalment girades. Començarem soldant cinc cables a un dels dos connectors i els portarem a la filera oposada de l’altre connector (RECORDEU: les posicions han d’anar invertides).

 

 

Seguidament farem el mateix amb la filera restant i ja podrem tapar amb una mica de cinta aïllant (més que res perquè no es vegin els cables). Pot ser que ja existeixin connectors mascle-mascle en botigues d’electrònica, però si no en trobeu us animo a crear-vos-en un. Us torno a recalcar que heu d’entendre bé la idea abans d’anar per feina, perquè realment la seva construcció és una mica curiosa, més que res la connexió perquè acabi sent un pin a pin. Ara bé, amb una mica de traça no és gens complicat.

 

 

I ja està, una vegada presentats els dos elements més carismàtics d’aquest MOD, tot el que hem de fer ara és buscar una bona ubicació per a la Rasp (preferiblement dins de la carcassa del monitor), ubicar dos connectors USB per connectar els comandaments, i alimentar la placa amb 5 Volts, que podrem treure de la pròpia font d’alimentació del monitor/TV, doncs segur que hi trobarem un canal de 5V DC que ens estalviarà de fer servir cap transformador auxiliar. Tingueu present que a l’hora de construir un MOD el més important és que ens quedi un conjunt el més compacte possible.


Per inserir la Rasp dins d’un monitor o TV LCD, és possible que tinguem que dessoldar alguns ports de la mateixa i soldar els cables directament a la placa. Per exemple, els connectors USB, el connector de sortida AV (depenent del model de la Rasp) i la presa d’auriculars. Per dessoldar aquests ports, el millor és fer-ho mitjançant la tècnica de la pistola de calor.


A continuació us adjunto alguna foto del muntatge per si us pot servir de referència per al vostre projecte, encara que cada monitor/TV tindrà, de ben segur, les seves peculiaritats.

NOTA: també cal comentar que si teniu algun problema amb la sortida de vídeo en l’HDMI (bàsicament que no tregui vídeo), haureu de forçar la sortida HDMI des de l’arxiu config de l’SD. Consulteu la primera pàgina d’aquest document si ho necessiteu.

 

 

Per estalviar feina, podeu fer servir dos cables USB ja fets enlloc de bases per soldar, i enganxar-los mitjançant NURAL, silicona o cola forta.

 

 

Per a l’alimentació de la Rasp podem agafar qualsevol punt de 5V DC de la placa del monitor/TV.

 

 

Amb la construcció d’un connector mascle/mascle de VGA aconseguirem reduir molt l’impacte del MOD i connectar fàcilment el convertidor HDMI-VGA.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!