Anomenarem “Old Style” als comandaments clàssics de NEO GEO. Aquests comandaments són els originals de la consola AES (els quadrats). Són comandaments mecànics amb micro interruptors i funcionen per negatiu (un cable de senyal negativa comú a tots els botons).
Les principals avaries que solen tenir aquests comandaments venen donades per l’acumulació de brutícia o per culpa de contactes ennegrits.
MANCA DE SENYAL DE DIRECCIÓ
Les ordres de direcció venen donades per l' stick esquerra del comandament, mitjançant quatre micro interruptors planers. Per arribar a aquests polsadors, hem de desmuntar la carcassa posterior del comandament. Quatre dels seus cargols van tapats amb uns peus de goma que, molt possiblement, se’ns trencaran al intentar treure’ls. No passa res, si els traiem bé, els reutilitzarem i sinó, en posarem de nous*.
*NOTA: podem utilitzar peus de goma adhesius universals.
Un cop obert, veurem a la part dreta, a la zona de l’stick, una placa metàl·lica que subjecte els polsadors. El primer que farem serà apuntar-nos l’ordre dels cables ja sigui en un paper o en la pròpia planxa metál·lica.
Una vegada apuntat la posició dels cables, ja podem desmuntar la bola superior de l’stick. Per fer-ho, aguantarem la base de la palanca amb un tornavís planer i descargolarem la bola amb la mà (fent-la girar cap a l’esquerra).
Seguidament, ja podrem treure els vuit cargols que fixen el conjunt.
Ara ja podrem separar la carcassa metàl·lica i manipular els polsadors independentment.
NOTA: pot ser una bona idea fer una foto per veure la posició dels polsadors, o bé, anar-los reparant d’un en un.
Aquests polsadors, coneguts com a polsadors de palanca, són molt utilitzats com a final de carrera en multitud d'aparells electromecànics, pel que encara se’n troben de nous. No obstant, per reparar aquests mateixos, tan sols hem de separar la seva tapa superior i netejar (amb una llima molt fineta) els seus dos contactes.
Per separar la carcassa, farem una miqueta de palanca amb un tornavís planer petit i veurem com se'ns separa fàcilment.
Per tenir més espai (per rascar els contactes), podem treure el contacte fix (l'inferior). Un cop tot net, ho tornarem a muntar, assegurant-nos que la palanqueta superior (la que fa actuar el polsador) ens quedi ben muntada.
Un cop tot muntat de nou, ja ens podem dedicar a les ordres d’acció: A, B, C i D. També podem optar per netejar els polsadors de “Select” i “Start”, però per norma general, aquests polsadors estaran bé, ja que no tenen tant desgast com els altres.
NOTA: el procediment en aquests polsadors és igual i, si algun dels d’acció ens fallés o no ens quedés del tot fi, sempre podem canviar-lo per aquests dos, molt menys utilitzats (select i Start).
MANCA DE SENYAL D'ACCIÓ
Abans de continuar, dir-vos que aquests polsadors sí que són específics de NEO GEO, pel que hem de mirar de cuidar-los tant com puguem, ja que trobar recanvis serà molt complicat (sinó impossible).
Aquests polsadors son en format “molla i contacte”. Una molla, una bola i dos contactes. Les principals avaries que presenten aquests polsadors són dues: contactes ennegrits o que per mal tractament, la part posterior dels mateixos (segellada amb puntades de plàstic fos) s’hagi trencat o tingui joc.
Per desmuntar aquests polsadors hem de seguir els següents passos:
Primer de tot traurem la soldadura de les seves potes. Per fer-ho, podem ajudar-nos de malla dessoldadora (realment va molt bé). Un cop nets de soldadura els seus dos contactes, podrem separar la plaqueta electrònica i procedir en l’actuació dels propis polsadors. Com veureu, hi ha tres cables que van units a les potes de vàris d’aquests polsadors. No patiu, els podem dessoldar sense por, ja que tots tres són negatius. Si no heu fet foto, per saber la seva ubicació, a l'hora de muntar, podeu posar-los a on sigui, mentre vagin a la pista negativa dels mateixos.
Si no tenim malla dessoldadora, podem fer contacte amb el soldador calent entre els dos punts i, al mateix temps, separar la plaqueta amb la mà. D’aquesta manera també aconseguirem separar la placa dels polsadors.
Un cop separada la plaqueta electrònica, si no veiem que la tapa posterior del polsador està trencada i per tant mig oberta, podem procedir a trencar els quatre segells de plàstic amb l’ajuda d’una fulla de cúter o un tornavís planer molt petit.
A continuació, un cop obert el polsador, ja veurem la seva composició: la tapa posterior amb els contactes, la bola i una molla. La molla i la bola estaran perfectes, el problema el tindrem amb els contactes de la tapa que estaran ennegrits. Per solucionar el problema, tan sols haurem de llimar, amb molt de compte, els contactes amb una llima petita i fineta (o paper de vidre fi).
Com a curiositat d’aquest polsador, us diré que mai he vist una bola ennegrida, pel que em fa pensar que com que l’or és un dels conductors més bons que hi ha i abans les coses es feien amb seny, és possible que aquesta bola tingui algun petit bany d’or...
Un cop tinguem els contactes ben nets i brillants, ja podem procedir al muntatge del conjunt. Podem aplicar una miqueta de Loctite a les parets del polsador, però hem d’anar amb MOLT DE COMPTE de posar-n’hi poc perquè no es filtri cap dins del polsador i ens l’encallí. Quasi, que el millor mètode és no enganxar amb cap producte. Muntar amb compte tot, tornar a soldar els punts a la placa, tornar a soldar els tres cables de negatiu a la pista negativa i posar un gruix d’esponja adhesiva darrera la placa electrònica perquè, un cop tancat el comandament, ens faci pressió vers la carcassa posterior del comandament i ens mantingui els polsadors fixes.
A la següent fotografia, podeu veure la posició dels cables i el que entenem per pista negativa.
La segona versió del comandament de NEO GEO. Efectiva, però menyse...
Aquesta revisió del comandament, està formada per un stick de micro polsadors (igual que l’Old Style) per la direcció i un conjunt de contactes per ventosa per les ordres d’acció. El fet que els contactes ja no siguin de bola, sinó de ventosa el fa un xic més simple i maldestre que el seu progenitor. No obstant, el tacte és bo i la funcionalitat també.
El primer que farem per desmuntar-lo, serà donar-li la volta i treure tots els cargols que fixen les seves carcasses.
Referent a la zona del direccional, procedirem de la mateixa manera que hem explicat abans: desmuntem tot fins arribar als micro polsadors de palanca i netegem els seus contactes amb una llima fineta o paper de vidre suau.
Allà a on trobarem la diferència serà a la zona dels botons d’acció, ja que són en “format ventosa” com els comandaments de consola més moderns. Això vol dir que veurem uns contactes negres (de carbó) a la placa electrònica i una ventosa de goma que fa de contacte central. No va malament, però això li treu el característic “click-click” dels botons ARCADE.
Per netejar aquesta zona, en farem prou amb uns bastonets de cotó i alcohol. Netejarem ben bé els contactes de la placa i el central de la ventosa i llestos.
Els pads de NEO GEO CD, tot i ser en format minimalista comparats amb els dos anteriors, tenen un tacte direccional molt bo. Això ho aconsegueixen amb un sistema un xic curiós.
Aquest sistema el formen quatre micro polsadors de làmina que, posats de manera lateral, i amb l’ajut d’una espècia d’stick central força sofisticat, aconsegueixen una resposta molt correcte que quasi l’acostaria als comandaments analògics actuals.
El problema d’aquests micro polsadors de làmina és que, amb els temps, s’ennegreix la part que contacte i fallen. Per reparar aquesta avaria, podem procedir de dues maneres diferents: canviar els polsadors per un de nou (de diferent tipus) o reparar els originals.
NOTA: posem mes èmfasi en els polsadors de direcció perquè, com veureu més endavant, els d’acció ja són en el format de ventosa comentat anteriorment.
Tornant a la reparació del direccional, hem de tenir present que si canviem els polsadors per d’altres diferents perdrem un xic el tacte gloriós que tenen aquests. No obstant, si està molt malmès, és la única opció, ja que no sé a on trobar-ne de nous.
Per poder obrir el comandament, haurem de fer dues coses: treure, amb molt de compte (fent palanca amb dos tornavisos planers petits), la caputxa del direccional i, donant la volta al comandament, treure els cargols que fixen les seves carcasses.
Un cop tinguem el comandament obert, ja podrem provar, mitjançant un tèster amb continuïtat, quins són els polsadors que ens fallen. Òbviament seran de les ordres que ens fallen jugant, però com que solen anar girats de posició en el comandament, no estarà de més que els comprovem abans d’actuar. Per saber quins fallen, tant sols hem de fer tocar les dues potes del tèster amb les del micro i fer-lo actuar.
Com veureu en la següent fotografia, els micro polsadors van recoberts per una carcassa de plàstic que surt alliberant dues grapetes laterals.
Un cop haguem tret la carcassa de plàstic, podrem dessoldar el micro polsador que falla i intentar substituir-lo per algun de similar. Com ho he dit, mai n’he trobat d’iguals, pel que els més semblants que trobat són així:
Un cop canviat, haurem de trobar alguna solució perquè la molla ens aplaqui bé. Una bona opció és doblegar la part final de la molla tal i com veureu a les següents imatges.
Una vegada ens funcioni bé el nou micro polsador, ja podrem tornar a posar la carcassa plàstica i netejar els contactes dels comandaments d’acció. Com hem comentat són en format “ventosa de goma” pel que només necessitarem un xic d’alcohol i bastonets de cotó per deixar-ho com una patena.
Si bé és cert que el mètode comentat anteriorment ja funciona bé, la veritat és que mai aconseguirem el tacte del polsador original, pel que també pot ser una bona opció, intentar restaurar l’original.
Per poder fer-ho, necessitarem un cúter i un xic de paciència. Començarem per dessoldar el polsador per poder manipular-lo millor. Un cop dessoldat, utilitzant la fulla de cúter, trencarem el plàstic que aguanta la part exterior del polsador.
Per poder fer-ho, necessitarem un cúter i un xic de paciència. Començarem per dessoldar el polsador per poder manipular-lo millor. Un cop dessoldat, utilitzant la fulla de cúter, trencarem el plàstic que aguanta la part exterior del polsador.
Aquesta part és la que manté agafada la part plàstica del polsador (allà a on contacta la molla). El que farem és anar trencant aquesta part, deixant un parell de trossets sense trencar. Aquests trossos que no trenquem ens serviran per poder fixar altre cop, un cop tot net, la part blanca al polsador.
Un cop treta la coberta blanca, ja podrem veure la làmina i els contactes finals. De ben segur que veureu alguna part ennegrida.
El que hem de fer, amb paper de vidre molt fi, és netejar tant la part interior de la làmina metàl·lica com els contactes de la base del polsador. Ens han de quedar brillants de nou. Un cop nets també podem passar-hi un xic d’alcohol.
Un cop net, doblegarem una mica la làmina (si fa falta) per tal que ens quedi com a la següent fotografia.
D’aquesta manera, amb aquesta curvatura, tornarà a tenir força de molla.
Un cop ho tinguem tot net, ja podem tornar a muntar tot.