DESMUNTAR CARTUTXOS

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Els cartutxos són uns elements importantíssims...

 

Ni més ni menys que el gloriós software que hem de preservar i mimar com si de la pròpia consola es tractes; però molts d’ells, depenent d’on els haguem aconseguit, poden estar d’allò més bruts i ronyosos. 

 

Ara ja no, però si mirem vint-i-cinc anys enrere, qui no va treure un joc de Super Nintendo amb les mans olioses de patates fregides o brutes de Nocilla?

 

 

La importància d’un joc radica, lògicament, en la vàlua personal que li donem al mateix, però l’aspecte estètic també és important.

 

A la fi, un joc no és més que una plaqueta electrònica coberta de plàstic, pel que ha de gaudir del mateix tractament que una consola. Penseu que si el connector del joc està brut o fet malbé no funcionarà, i a més, correm el risc d’embrutar o espatllar el de la consola.

 

No tots tenim la mateixa habilitat manual, però a poc que puguem, haurem de vetllar perquè els jocs estiguin nets i en condicions. Sense obsessionar-nos amb aquesta neteja, haurem de mantenir unes mínimes normes de conservació. 

 

Per començar, hem de saber que les companyies, al llarg de la història, ens han volgut dificultar el desmuntatge dels cartutxos, en gran mesura per lliurar-se de la pirateria, així que trobarem cargols torx, contratorx, estrella de tres puntes, amagats sota les etiquetes...

 

 

Ben bé totes aquestes puntes de tornavís es troben a la venda per Internet, però de vegades pot ser que no en disposem d’alguna quan la necessitem.

 

Abans d’entrar en cada tipus de cartutx us presentarem un mètode «made in Briconsola» que funciona per treure qualsevol tipus de cargol. A priori us pot espantar una mica, però tranquils, si aneu amb cura funciona al 100% amb qualsevol tipus de cartutx.

 

Però abans d’avançar en aquest aspecte, volem deixar clar que entenem per bona higiene del cartutx una neteja externa, interna (de pols i de brutícia) i la del connector principal.

 

- Per la neteja externa podem fer servir aigua tèbia i una mica d’alcohol, sempre controlant i vigilant que l’etiqueta principal no pateixi.

 

- Per la neteja interna, amb una bona bufada i un pinzell eixut ja en tindrem prou. 

 

- I finalment, fregarem el connector, suaument, amb una llima fina d’ungles o una goma d’esborrar (per la part que «esborra bolígraf», ehem), eliminant-ne després les impureses amb un bastonet de cotó i alcohol (isopropílic, a poder ser, ja que no deixa humitat).

 

MÈTODE UNIVERSAL PER OBRIR CARTUTXOS

 

La idea principal és oblidar-nos de treure’ls descargolant.

 

El cargol no és més que un tros de metall en una carcassa de plàstic, pel que si l’escalfem, i a la vegada en separem les carcasses, aquestes se’ns separaran amb gran suavitat. A més a més, amb aquest mètode no trencarem res, ja que quan el plàstic es refredi i s’endureixi de nou, podrem tornar a roscar el mateix cargol o un altre en format universal.

 

Aquest mètode funciona perfectament tant per treure cargols com per tornar-los a ficar.

 

EXPLICACIÓ PAS A PAS

 

Primer de tot, haurem de fer una petita entalla a la punta del nostre soldador.

 

Com que només la farem servir per això, us recomano que compreu una punta gruixuda (a mida dels cargols de cartutxos com ara SNES o Megadrive). 

 

Aplanarem la punta i hi farem un petit forat. Aquest forat ha de ser molt subtil i servirà perquè el soldador ens quedi ben centrat en cargols com els de la Super Nintendo (que porten una rebava al cap).

 

 

Amb això ja tindrem el soldador llest per actuar.

 

HEM DE DEIXAR BEN CLAR que és un procés senzill però delicat. Penseu que un soldador calent pot marcar el plàstic amb exagerada facilitat, pel que durant el procés haurem de centrar TOTA la nostra atenció en el que fem.

 

En cargols sense rebava (la majoria), si premem molt el soldador, aquest tendirà a relliscar i això vol dir que marcarem el plàstic sí o sí. NO CAL FER molta força sobre el cargol, només tocar-lo. 

 

Quan tinguem el soldador calent, agafarem el cartutx tal i com es veu a la foto següent:

 

 

Amb la segona mà agafem el soldador i fem que contacti la seva punta amb el cargol. Al mateix temps, amb l’altre mà, apliquem certa força per intentar separar les carcasses.

 

 

Lògicament, la primera vegada que fem alguna cosa no acostuma a ser molt efectiva, pel que és MÉS QUE RECONAMABLE practicar amb algun cartutx repetit o de poca importància.

 

Per tornar a posar el cargol encara és més senzill, ja que podem fer-ho amb el cartutx sobre la taula. 

 

Simplement apuntarem el cargol i hi contactarem el soldador amb una mínima pressió a sobre. Al cap de poc, notarem com el cargol se’ns enfonsa de nou.

 

GAME BOY

No és que sigui gaire complicat obrir un cartutx de Game Boy, però sí que té un petit truc que, de no conèixer-lo, ens farà trencar alguna grapa.

 

El jocs de Game Boy van collats amb un únic cargol en format Nintendo. 

 

Un cop hem tret aquest cargol, no se separen les carcasses com a la majoria dels cartutxos, sinó que porten una guia que fa desplaçar una mica les dues carcasses abans de quedar alliberades.

 

 

A la següent fotografia s’aprecien les ranures de les guies:

 

FAMICOM

Aquests cartutxos no porten cargols, sinó que van tancats amb quatre grapes de plàstic que uneixen les dues carcasses.

 

 

Per separar el cartutx sense deixar marques a les carcasses, ho farem amb les mans. 

 

I començarem separant les carcasses per la part inferior, tal com veurem a la imatge següent. Si fem força amb les dues mans, al mateix que torcem una mica les carcasses, se’ns trencarà la primera grapa sense fer massa esforç.

 

 

Un cop ens cedeixi aquesta primera grapa, torcent amb cura les carcasses podrem separar-les sense trencar-ne cap més.

 

NOTA: reconec que no és un mètode gaire ortodox, però no se m’acut cap altra manera d’obrir-los sense marcar les carcasses, a no ser que féssim servir eines de plàstic. A més, un cop hi agafem feeling, torçant les carcasses serem capaços de obrir-lo sense trencar cap grapa. 

 

Per la grapa trencada no patiu, doncs en muntar-lo de nou podeu aplicar-hi una goteta de Loctite o similar.

 

A continuació us deixem un vídeo molt interessant de com obrir cartutxos de FAMICOM amb un serjant de plàstic.

MEGADRIVE J-CARD

El cartutx J-Card va ser un estàndard per a Megadrive, que creà l’empresa Codemasters amb el multitap (per fins a 4 jugadors) incorporat. 

 

Si hi fem una ullada, dona la sensació que va fixat només amb unes grapes de plàstic, ja que no presenta cap tipus de forat o ranura per a cargols.

 

 

Però sorpresa! A la part davantera del cartutx i amagats sota el marge inferior de les etiquetes, hi trobem els dos cargols.

 

 

Aixecarem les etiquetes amb respecte, ja que a posteriori les haurem d’enganxar de nou amb una mica de Loctite. Aquests cargols són en format Torx (estrella de cinc puntes).

 

Quan els hàgim tret només haurem d’anar separant les carcasses fins que se’ns alliberin les dues grapes superiors. 

 

Aquestes grapes van encaixades unes dins de les altres, pel que separant les carcasses ja se’ns alliberaran. Intentem no fer estrebades fortes (no fa falta).

 

PHILIPS VIDEOPAC

Els cartutxos de Videopac són una mica complexos ja que, en un principi, no tenim cargols a la vista, i a més a més, a la part inferior porten una molla per mantenir el port lliure de brutícia.

 

 

Però encara que no ho sembli, aquest cartutx porta un parell de cargols sota l’etiqueta frontal.

 

El problema és que amb el pas dels anys, aquestes etiquetes solen estar endurides i, si les arrenquem una mica, o bé es veurà molt lleig, o no les podrem tornar a enganxar. 

 

La solució que us proposa Briconsola es basa en localitzar els cargols amb els dits i obrir-los amb un tornavís d’estrella petitó, fent d’aquesta manera un petit forat que es dissimula molt bé.

 

 

Un cop els hem tret i el cartutx es comenci a obrir, si seguim separant les carcasses ens sortirà sense cap mena de problema la grapa superior (doncs una part es fica sota l’altra). 

 

NOTA: no hem que treure els cargols, simplement descargolar-los fins que se separin les carcasses.

 

 

Un cop separada la carcassa superior haurem de fixar-nos bé en com anava la molla, per poder-la muntar de la mateixa manera. 

 

Veurem que no és gens complicat, simplement va sota la placa mare del joc i pressiona el plàstic gris.

 

ATARI JAGUAR

Els cartutxos de l’Atari tenen una forma molt peculiar a la qual no s’aprecia cap mena de cargol, tan sols unes petites grapes laterals.

 

 

No obstant això, a més d’aquestes grapes, aquests cartutxos porten dos cargols amagats sota l’etiqueta davantera.

 

Això, parlant en plata, és un conyàs, perquè si arrenquem una mica l’etiqueta mai ens tornarà a quedar igual.

 

De la mateixa manera que passa amb els cartutxos de Videopac, us recomano fer un forat amb un tornavís petit i afluixar els cargols només el necessari com per què se’ns obri el cartutx. 

 

Si us hi fixeu bé, a la part inferior de l’etiqueta hi ha dos quadrats petits marcats en vermell a la foto següent: allà hi trobarem els cargols.

 

 

LLEGIR MÉS

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!