Hola companys, en aquesta secció us presentem la simplicitat feta consell.
Segurament, molts de vosaltres haureu tingut dubtes de com fer enganxines per adornar algun objecte relacionat amb el vostre estimat hobby.
Vinil enquadrat, vinil retallat, adhesiu de paper normal... a la majoria de copisteries fan tot tipus d’adhesius, però la veritat és que són cars. La majoria de vegades ens demanen una tirada mínima i, en el cas del vinil, la només la plantilla ja és cara.
Per crear les nostres pròpies enganxines casolanes només necessitem materials molts fàcils d’aconseguir:
1- Un ordinador amb connexió a Internet i impressora.
2- Un paper DIN-A4 adhesiu.
3- Aironfix (paper d’enquadernar llibres).
4- Tisores.
El primer que hem de fer és crear logos i dissenys que volem convertir en adhesiu.
Per trobar els patrons no tenim més que fer servir el GOOGLE a través de l’opció buscador d’imatges.
Desarem les fotos i logos que ens interessin en una carpeta per editar-los i imprimir-los més endavant.
NOTA: els formats PNG són ideals per a la seva edició posterior, ja que molts d’ells estan en bona qualitat i manquen de fons.
Seguidament, si ja ens va bé la imatge tal qual, obrirem el WORD (per citar algun programa d’edició de text) i adjuntarem les imatges.
D’aquesta manera, amb l’opció vista preliminar ens farem una idea de la mida real de la imatge perquè ens quadri quan l’imprimim.
Si volem més precisió en les mides o les hem d’editar, ho podem fer amb un Photoshop o programa similar.
Quan ho tinguem editat amb algun programa, ja podem imprimir-lo en un paper DIN-A4 adhesiu.
Perquè ens quedi amb una bona qualitat, seleccionarem la màxima qualitat d’impressió de la nostra impressora (al menú d’ajustaments d’impressió).
Un cop imprès i eixut, estirem l’aironfix sobre una taula, amb la cara de la pega cap amunt, lògicament, i hi enganxarem el foli intentant que ens quedin les mínimes bombolles possibles.
Quan estigui enganxat el fregarem amb relativa força per fer-ne desaparèixer totes les bombolletes restants i assegurar-nos que quedi ben enganxat.
I ja està, ara només ens quedarà retallar el dibuix a mida i enganxar-lo.
L’avantatge de l’aironfix és que les enganxines queden més brillants i protegides que si només fossin de paper.
PLASTIFICADORA
L’ALTERNATIVA A L’AIRONFIX
Existeix una opció alternativa a l’aironfix i més resistent Es tracta de fer servir una plastificadora. Aquestes màquines les podem trobar a botigues de material de col·legi o oficina i no són massa cares (uns 40-50 euros). Potser ho trobeu una mica car per fer quatre enganxines, però quan la tingueu a casa segur que n’hi veieu més d’una possibilitat.
S’endolla al corrent i es deixa escalfar. Quan estigui a temperatura, posem un DIN-A4 entre dues làmines de plàstic (expressament per a aquesta màquina) i i ho col·loquem a la seva safata d’entrada. La màquina, com si d’una planxa es tractés, mitjançant la calor, enganxa el plàstic amb el paper amb un acabat gairebé professional. Penseu que si hem fet servir un paper adhesiu (en el cas de crear enganxines), en retallar el dibuix i treure’n la capa de plàstic posterior, ens quedarà una enganxina molt correcta i resistent.
RESTAURAR ETIQUETES ORIGINALS
Una altra aplicació del mètode que us he descrit abans pot ser la de salvar etiquetes originals. A continuació veureu un exemple de com restauraré una etiqueta original d’un SEGA 32X.
Aquesta etiqueta, de la mateixa manera que moltes altres presents a les consoles, és en format metàl·lic; no és que sigui metàl·lica completament, però sí que té una base metàl·lica molt fina. I a la meva 32X lluïa malament, ja que les seves cantonades estaven desenganxades.
El que vaig fer va ser arrencar-la amb molt de compte, netejant la base de la consola amb alcohol i enganxant aquesta enganxina en un DIN-A4 adhesiu. Per enganxar l’etiqueta al foli, ho podem fer amb qualsevol tipus de pega neutra de manualitats.
Un cop enganxat, encara que ens segueixin quedant les puntes una mica desenganxades, ficarem el DIN-A4 en una funda plàstica i el passarem per la plastificadora.
Un cop ens surti la fulla plastificada, la passarem una segona vegada per la màquina i, després d’esperar una mica que es refredi, la retallarem, en traurem la part inferior de plàstic i paper, i l’enganxarem novament. Recordeu que això s’ha de fer amb un DIN-A4 adhesiu, així la qualitat de l’enganxat final serà la perfecta.