Com és obvi, la restauració d’un Stick Arcade dependrà de l’estat en el que l’aconseguim. Com que hi ha molts tipus i models es fa impossible fer un únic tutorial de restauració, així que partirem de la base en què tot Stick Arcade, independentment del nombre de botons que tingui, porten una palanca de direcció i botons d’acció.
En ser micropolsadors en format més o menys estàndard, sempre trobarem recanvis amb certa facilitat. A la part de la palanca, acostumen a portar micropolsadors clàssics.
Aquests micropolsadors els podem trobar tant a botigues físiques d’electrònica com per Internet.
Respecte els botons d’acció, comentar que també els podem trobar amb gran facilitat, però aquí sí que trobem més variació; els autèntics Sticks Arcade porten els mateixos micros comentats anteriorment, units al propi botó plàstic...
...tot i que actualment, molts estics ja han substituït aquests botons per uns de més moderns i compactes.
El diàmetre sol ser sempre bastant igual, tot i que pot variar una mica, no obstant això, si volem canviar-los haurem de comprar-ne de la mateixa mida que els de l’estic. Si els nous fossin més grans sempre podríem mirar d’engrandir el forat, però crec sincerament que seria complicar-se la vida per res, ja que al final segur que els trobarem d’iguals als que teníem.
Tots els botons d’acció, sigui l’estic d’una consola o una altra, porten dos terminals, doncs el seu funcionament és no contactar quan estan en repòs i contactar en ser polsats. Per aquest motiu, de canviar un botó només haurem de treure o tallar els cables i soldar-los al nou botó.
Hi ha algun tipus de comandament, com per exemple el HORI que he fet servir d’exemple, que porten els botons d’acció soldats a una plaqueta electrònica. En aquests casos, la idea de canviar un botó es fa una mica més feixuga, pel que la primera opció sempre serà netejar i lubricar el botó original.
En aquests casos haurem de treure l’estany dels punts de soldadura dels botons per poder retirar la plaqueta, i després soldar cables a la placa electrònica per poder treure botons més estàndards (amb terminal), molt més còmodes de canviar en un futur.
En canvi, com he avançat abans, l’opció de canviar els components sempre ha de ser l’ultima, i més en el cas del HORI, que van soldats.
I ara, voldria seguir exposant-vos un truc molt bo per tornar a donar als nostres vells estics un tacte gloriós. És de sentit comú, tot i que com que ens anem acostumant al seu tacte de manera progressiva, doncs no hi pensem, però després de fer-ho qualsevol estic torna a tenir un tacte com el d’abans.
LUBRICAR
Doncs sí amics, una cosa tan simple com això és la solució ben bé perfecta per als nostres Sticks Arcade.
I primer de tot, com sempre, netejarem amb aigua tèbia i una esponja (sense deixar que l’aigua regalimi) tota la superfície de comandament. A continuació ho assecarem bé i, amb un drap, aplicarem una mica de Pronto per abrillantar-lo i donar-li un toc perfecte. En cas de tenir alguna zona enganxifosa, podem fer servir una mica d’alcohol, però amb compte, com sempre, amb les arts.
Un cop net d’impureses, passarem a la lubricació:
A la zona de la palanca, aixecarem l’arandela embellidora i aplicarem una mica de greix en esprai.
A la zona dels botons, el que podem fer és forçar-los una mica cap als laterals per poder-ne veure l’interior, i aplicar-los una mica de lubricant líquid (6 en 1, per entendre’ns). En aquesta zona va millor que el greix perquè es reparteix de manera més uniforme i no queda enganxós.
I ja estarà. Un cop fet això i netejat de nou, notarem aquell tacte màgic que sempre ens fascina, tractant-se d’una cosa tan Arcade.