L'ART DE SOLDAR

 

En aquest document intentarem donar-vos informació perquè pogueu iniciar-vos en la pràctica de soldar amb estany.

 

L’estany és un conductor molt bo que, al ser més barat que altres conductors més purs com la plata o l’or, s’ha estandaritzat en el camp de l’electrònica. Un material conductor, tou, que es fon amb relativa facilitat i que serveix, alhora, per fixar els components a les plaques electròniques.

 

La veritat és que soldar amb estany no és gens complex, però si que necessitem de certa pràctica per poder fer punts de soldadura com Déu mana. El més aconsellable és fer proves amb cables o alguna placa avariada abans de llençar-nos a intentar fer alguna obra d’art a les nostres apreciades consoles. Penseu que dominar la soldadura d'estany ens pot servir per mil utilitats, ja que el simple fet de poder empalmar dos cables amb estany ja ens solucionarà molts reptes casolans.

 

Per soldar, bàsicament necessitem dos estris: Soldador i estany.

 

De soldadors n’hi ha de molts tipus. En podem trobar de més o menys grans de mida i de més o menys potència. A més la seva punta és un element bàsic per aconseguir una correcta soldadura. 

 

Pel que fa el soldador, amb un JCV (o similar) de 35-40 Watts (en format llapis) anirem sobrats per fer la majoria de coses que podrem fer en el camp de les consoles. Esmento JCV perquè és una marca que funciona molt bé i el preu és relativament accessible. Val més que ens gastem una mica més amb el soldador i que així ens estalviem futurs problemes de funcionament.

 

 

Com he comentat, les puntes també són un element bàsic que haurem d’anar canviant amb el pas del temps. Normalment es diferencien en la forma de la punta: planera o rodona. Nosaltres utilitzarem la punta rodona i de diàmetres petits. Pot ser bona idea tenir un parell o tres de puntes per intercanviar depenent de la zona a soldar. Per exemple, per punts de soldadura grans, ena anirà millor una punta de diàmetre més gran, mentre que per components amb una de més fineta ja passarem. Penseu també, que per zones amb molt estany, un soldador de 40 watts pot justejar una mica. No obstant això, per plaques petites (com en la majoria dels casos que ens trobarem nosaltres) ens va la mar de bé. Penseu que a més watts, més temperatura i massa temperatura tampoc és bona. Per tot això, i tal com us he dit, us recomano un soldador d’uns 35 - 40 Watts.

 

 

El segon element bàsic per soldar (i no menys important) és l’estany. L’estany es ven en rotlles i és MOLT important escollir bé el tipus. El diàmetre ha de ser petit, 1 mil·límetre aproximadament, i ha de portar flux en el seu interior. El flux és una pasta que fa que l’estany es fongui millor i que ens facilitarà MOLT la feina.

 

 

En un principi, el flux venia en un pot petit (com de melmelada) i l’havíem d’untar per la zona a soldar perquè l’estany s’agafés bé. Ara, amb un bon estany, amb flux incorporat, ja passem per soldar fàcil i destrament. No obstant això, com veureu més endavant, tenir un pot de flux a casa també pot venir-nos molt bé.

  

 

Continuarem explicant-vos quins tipus de soldadura ens podem trobar en les plaques i quin és el millor mètode per actuar-hi.

Bàsicament podem trobar-nos 2+1 mètodes de soldadura. Aquest +1* és un mètode més complex que possiblement no podrem reparar amb un simple soldador... 

 

Els mètodes més utilitzats son: soldadura perforant i soldadura per contacte. No sé si exactament aquests son els noms tècnics que reben (segur que no), però entendreu la idea perfectament. Soldadura perforant és la que les potes del component travessen la placa electrònica. Podem trobar-nos que aquests components vaguin soldats per la part de sobre, la de sota o ambdues, però es caracteritzen perquè les seves potes passen a través d’uns forats ja preparats a la placa i s’uneixen a ella mitjançant l’estany.

 

 

Per contra, la soldadura per contacte (utilitzada en l’electrònica més moderna) és aquella utilitzada en plaques que no disposen de forats per les potes dels seus components. Aquests van enganxats a la seva ubicació per mitjà de l’estany.

 

 

Us en recordeu del +1? Aquest mètode més complex de soldadura és el que utilitzen bàsicament els processadors i vindria a ser com la de contacte, però mitjançant boletes d’estany. Es coneix amb el nom de Reballing  i, tot i que podrem jugar-hi amb una pistola de calor, per efectuar una bona reparació necessitarem un aparell més complex anomenat estació de soldadura. De totes maneres, no ens amoïnarem massa per això ja que s’ha demostrat que una consola (PS3, X-BOX) amb problemes de Reballing no és factible de reparar per les seves escasses garanties de durabilitat. 

 

 

Tornant a tocar de peus a terra, seguirem amb la soldadura en la que podem actuar amb soldador o, com veurem més endavant, amb pistola de calor.

 

Quin problema té la soldadura? Per què falla amb el temps?

 

La soldadura pot presentar, bàsicament, dos problemes amb el pas del temps. Pot donar-se el cas que l’estany no sigui de massa bona qualitat i amb el temps degeneri, perdent així la seva capacitat conductiva o que, degut a la manipulació o temperatura de funcionament, el seu contacte falli per manca de contacte físic (esquerdes). En els dos casos actuarem amb el soldador i de la mateixa manera. Amb el soldador ben calent, acostarem la punta al punt de soldadura i li farem tocar estany del nou. Fent això ja veurem que l’estany s’agafa al punt i que torna a quedar brillant.

 

En el cas que l’estany estigui molt malmès, podem optar per treure’l* i simplement netejar-lo (rascant la part més bruta) i aplicar-hi estany nou.

 

* Per treure estany d’una placa hi ha varis mètodes, no obstant, el més fiable i pràctic és utilitzar la malla desoldadora. Aquesta malla té un compost químic que farà que si la posem en contacte amb el punt de soldadura i hi apropem el soldador calent, l’estany del punt de soldadura s’agafarà a la malla deixant el punt net. La malla desoldadora pot ser molt pràctica en varis casos pel que és més que recomanable de tenir-ne sempre a l’abast.

 

 

Un cop explicat tot això i obviant la pistola de calor, que és un món apart, us deixo amb un vídeo en el que podeu veure com heu d’actuar amb el soldador i per quin tipus de casos podeu utilitzar-lo. És cert que a mida que aneu guanyant amb experiència el podreu utilitzar per moltes coses noves, però al principi, bàsicament el fareu servir per dessoldar components simples o reparar punts de soldadura esquerdats. 

 

PUNTS DE SOLDADURA ESQUERDATS

 

VÍDEO EXPLICATIU

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!