PISTOLA DE CALOR

 

La pistola de calor és una eina molt utilitzada en el camp de l a planxa i pintura. S’assembla a un assecador de cabell, però amb la peculiaritat d’escalfar moltíssim més. En camps com l’automoció o la lampisteria s’utilitza per escalfar i emmotllar els plàstics, però en la soldadura d’estany ens pot ajudar molt alhora de soldar i dessoldar components amb múltiples potes. 

 

No és que es comporti igual que una estació de soldadura, però sí que si l’utilitzem amb seny ens anirà molt i molt bé. Amb ella podem dessoldar components soldats en superfície, dessoldar memòries o connectors soldats a la part inferior de la placa i fins i tot ens permetrà intentar fer algun Reballing de manera totalment experimental.

 

 

La única cosa a tenir en compte és que la pistola escalfa el que estem apuntant i el seu contorn, pel que hem d’anar amb molt de compte de no cremar les plaques electròniques, així com els components que estiguin prop del que realment ens interessi soldar.

 

Sempre actuarem amb la pistola de calor a certa distància de la placa, fent cercles ràpids i controlant molt bé la temperatura. No hem de voler còrrer, ja que el que realment volem aconseguir és escalfar la zona de tal manera que l’estany se’ns fongui i podem retirar el component amb facilitat. No obstant això, el que no volem és fer malbé els components adjacents ni la pròpia placa. Penseu que la placa electrònica es pot cremar o rebotir i això ens suposarà un greu problema. També hem d’anar molt en compte amb els condensadors, ja que són components electrònics que podes explotar amb la temperatura. Res és perillós de veritat, però si que fer malbé una placa electrònica amb la pistola de calor és relativament fàcil pel que és indispensable de practicar molt amb plaques velles abans d’utilitzar-la amb alguna consola funcional.

 

Dit això, la veritat és que un cop dominem una mica la soldadura amb pistola de calor, ens resultarà molt pràctica. Òbviament, la nostra finalitat és escalfar la zona el suficient perquè es fongui l’estany, però hem de tenir molta cura amb la resta de components i, SOBRETOT, amb les parts plàstiques (connectors, ports de cartutx...). Aquestes zones, més que res les hem de protegir. Per fer-ho, podem utilitzar paper d’alumini o cartró perquè l’escalfor no els toqui directament.

 

El gran problema de la pistola de calor és que l’hem d’utilitzar amb seny i paciència, cosa que a vegades costa molt, i més quan ja creiem dominar-la. Penseu que val més anar escalfant la placa poc a poc que exposar-la a gran temperatura de cop, ja que el seu comportament envers ella és imprevisible. També és veritat que abans de cremar-se una placa, sol fer sorolls de torsió, però val més no arribar a aquest punt, ja que la línea que separa un punt de l’altre és súper fina... 

 

COMPONENTS QUE TRAVESSÍN LA PLACA

 

 

En aquest cas, el que farem és aplicar una miqueta d’estany nou als seus punts de soldadura i, seguidament, escalfarem la zona amb la pistola de calor. RECORDEU: a certa distància, fent moviments constants en forma de cercle i controlant la temperatura. Mentre anem fent això amb una mà, amb l’altre, amb l’ajuda d’unes pinces o tornavís petits, anirem provant d’estirar el component, de tant en tant, per veure quan ja està llest per sortir. Penseu que quan estigui la zona prou calenta, el component en qüestió ens sortirà sense esforç, pel que no cal precipitar-nos. L’únic motiu d’anar provant de tant en tant és el de no escalfar la placa més del compte.

 

Un cop tinguem el component alliberat, traurem la resta d’estany dels punts de soldadura mitjançant la malla dessoldadora i ja ho tindrem lles per tornar a col·locar el nou component, el sòcol o el que necessitem. 

 

A continuació us adjunto un vídeo perquè ho entengueu millor. 

 

COMPONENTS EN SUPERFÍCIE

 

En el cas dels components en superfície, la utilització de la pistola de calor es fa quasi obligatòria, ja que moltes vegades ens és impossible treure’ls amb el soldador. No obstant això, penseu que la majoria de plaques que utilitzen aquest sistema de soldadura solen tenir electrònica més petita i delicada, pel que encara hem d’extremar més les precaucions (temperatura i distància).

 

El que farem en primer lloc és escampar pasta de flux per les potes del component que volem dessoldar. Això ho farem per dues qüestions: la primera és que quan el flux es fongui, per la temperatura, penetrarà entre totes les potes del xip i evitarà que un cop calent l’estany d’una pota s’ajunti amb l’altre.

 

El segon motiu per escampar flux és perquè un estany que no estigui en les seves millor condicions, millora el seu “grau de dessoldament” amb l’aplicació de la pasta.

 

Tot seguit procedirem a escalfar la zona (protegint els components del seu voltant, si cap) i, tal i com fèiem en el mètode anterior, anar provant, de tant en tant, amb l’ajuda d’un tornavís petit, si el component es mou o no. En aquest cas sí que és important que un cop es mogui el component el separem de la zona el més aviat millor, ja que sinó se’ns pot enganxar en altres punts de soldadura adjacents. Penseu que tota la zona estarà calenta, pel que l’estany de tota la zona estarà fos o en procés. Sol passar, en aquests casos, que sense voler se’ns mogui algun component proper. No passa res, no ens posem nerviosos, alhora de tornar a soldar el component principal també fem el mateix amb aquest altre i llestos.

 

Un cop dessoldat, el que podem fer, depenent de la separació de les pistes del component que hem dessoldat (em refereixo a la part de la placa), és netejar un xic la zona. Podem fer-ho amb un bastonet de cotó i una mica d’alcohol. Amb això netejarem la pasta flux cremada (de color més marró) i ho deixarem llest per soldar altre cop el component. Abans de centrar el component nou i tornar a escalfar, us recomano que passeu un xic més de pasta flux per tots els puntets de soldadura.

 

Ara ja només es tractarà de centrar, MOLT BÉ, el component en la seva posició original i tornar aplicar calor. No fa falta fer pressió sobre el component, ja que amb el seu propi pes, un cop es fongui l’estany, ja farà contacte amb la placa, però si voleu assegurar aquest contacte sempre podeu aplicar un xic de pressió al centre del component amb un tornavís o similar. En cas de fer-ho, MOLT DE COMPTE de no moure el component i descentrar-lo. 

 

També en aquest cas, un adjunto un petit vídeo explicatiu.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!