BATOCERA PC

LA MILLOR OPCIÓ PER OPTIMITZAR UN PC ANTIC

 

La veritat és que he quedat ben parat amb aquesta opció d’emulació. Així com el COINOPS és un sistema genial per màquines un xic més potents, BATOCERA és perfecte per Pentium 4 Dual Core i similars. Evidentment, si volem fer funcionar jocs de sistemes molt moderns (WII-U, PS3, etc) necessitarem una màquina i una gràfica actuals, no obstant això, per fer córrer jocs de 8, 16 i 32 BITS, fins i tot jocs ARCADE, no ens farà falta massa res més que un Dual Core o un Core 2 DUO. 

 

Aquest sistema es basa en LINUX, motiu de que necessiti una màquia molt més petita que el COINOPS. Penseu que el Linux optimitza molt bé els recursos del sistema.

 

 

No ens ha d'estrenyar que funcionin bé sistemes com Nintendo 64, Dreamcat o fins i tot NAOMI amb un ordinador de les característiques que he comentat anteriorment. Es podria dir que la màquina perfecte és un I3 o superior, però la veritat és que amb un DUAL CORE, amb 4 GB de RAM, els sistemes nombrats anteriorment ja funcionen molt bé.

 

BATOCERA està pensat per carregar el sistema operatiu en un llapis de memòria o tarja SD i arrencar l’ordinador des d’allà. De fet, aquest és el sistema operatiu utilitzar amb les famoses RASPBERRY-PI, d’aquí que sigui ideal per a maquinari reduït. 

 

La meva opció preferida, i la que us explicaré a continuació, és la de posar BATOCERA dins un disc dur i fer que l’ordinador es transformi, a l’instant, en una màquina d’emulació increïble. Penseu que fent això perdreu la opció de PC (no podreu fer córrer el Windows), però aconseguireu una màquina que, només engegant-la, ja us permetrà jugar a una gran quantitat de jocs (engegar i jugar).

  

 

La manera que us proposo a continuació, és la manera més simple de poder utilitzar Batocera, no obstant això he de comentar-vos que Batocera és un sistema tant complex com capaç. La gent que hi entén personalitza fins al més mínim detall, però això tampoc està a l’abast de tothom, pel que nosaltres ho farem a la manera dels rucs...

 

El primer que hem de fer és descarregar-nos una imatge tant complerta com puguem i la gravar-la dins un disc dur perquè, un cop muntat dins el PC que volem transformar, ja se’ns configuri sol i funcioni perfectament.

 

Tot el que necessitem serà:

 

-Un ordinador principal amb connexió a Internet per descarregar la imatge i muntar-la al disc dur USB.

 

-Un disc dur de 160, 250 o 500 GB (els últims packs que he trobat ocupen 2Tb, però no es poden fer funcionar en màquines simples). 

 

-Un adaptador de disc dur SATA a USB.

 

 

-El programa que ens muntarà la imatge al disc dur secundari (Rufus).

rufus-3.17.exe
exe Archivo 1.3 MB

-Un ordinador secundari (el vell), també amb connexió a Internet.

 

Des de la web oficial de Batocera ens deixen descarregar dos tipus de imatge per PC: una per arquitectura més moderna i una per 32 Bits. No obstant això, les imatges que hi ha allà són simples, sense ROMS ni quasi emuladors. Per fer proves ens van molt bé, però jo us recomano que intenteu buscar imatges ja complertes amb jocs inclosos. Evidentment, els packs que trobeu no seran mai al vostre gust total, però al menys els emuladors ja funcionaran bé i després sempre podem afegir més o menys ROMS.

 

Jo he buscat molt i he trobat alguns packs molt interessants. Hi a un usuari molt actiu a Youtube (entre molts altres) que va penjant coses interessants.

 

Usuari: Games Ecuador

Enllaç de descàrrega d'una imatge 128 GB.

 

ANEM PER PAMS:

 

Descarregueu la imatge de Batocera al vostre ordinador principal, instal·leu el programa Rufus i connecteu el disc dur en el que voleu gravar la imatge mitjançant un adaptador USB. Un cop fet això ja podeu procedir de la següent manera: 

 

El primer que hem de fer és localitzar la imatge descarregada i, si fa falta, descomprimir-la. Llavors obrirem el programa Rufus i seleccionarem la imatge a la segona pestanya, mentre que en la primera ens haurà d’aparèixer el disc dur que volem formatejar i que tindrem connectat per USB. Si no ens apareix directament, haurem de marcar la casella següent:

 

 

Un cop tinguem el disc dur escollit a la primera pestanya i la imatge a la segona, ja li direm que comenci el procés. Ens apareixeran un parell d’advertiments i ja començarà a fer el bolcat de la imatge al disc dur USB. Això, depenent de la versió de la imatge (i el pes) que haguem escollit, pot trigar més o menys, però penseu que un cop fet això, ja podreu desconnectar el disc dur i connectar-lo a l’ordinador secundari, el que voleu transformar en ARCADE. 

 

Un cop connectat el disc dur al segon ordinador, ja el podeu endollar i veureu que us surt una pantalla, tipus MS2, amb un procés. En aquest moment el disc dur s’està configurant amb la nova màquina. Un cop fet això ja us sortirà el menú gràfic de Batocera amb els emuladors i jocs.

 

 

Si un cop desapareix aquesta pantalla de les particions, no us apareix cap imatge a la pantalla, o sigui: no arrenca Batocera, serà que el vostre ordinador no compleix els requisits mínims per funcionar (bàsicament pot ser manca de RAM o potència gràfica). Si per contra us funciona bé i surt el menú principal, ja veureu com us mireu el vostre PC vell d’una altre manera... 

 

A continuació us deixo un parell de vídeos (molt simples) de com configurar un comandament USB al nou centre de joc i de com passar ROMS des de l’ordinador principal al secundari mitjançant Internet (els dos ordinadors han d’estar endollats a Internet).

 

COINOPS PC

 

De ben segur que molts ja el coneixereu sobradament. Jo, tot i saber de la seva existència, mai no l’havia instal·lat en un ordinador i la veritat és que m’ha deixat francament impressionat. Òbviament, no deixa de ser emulació pura i dura, no obstant, s’entreveu un gran treball darrera el projecte.

 

Un programa, perquè ens entenguem, capaç d'emular infinitat de sistemes ARCADE, consoles i tipus de PC. Més que un sol programa, és una aplicació a on s’ajunten varis emuladors, els quals ens permeten fer funcionar infinitat de ROMS. Possiblement penseu que, un programa així, ha de ser súper complicat de configurar, però la veritat és que ve tot preparat perquè sigui instal·lar i jugar.

 

Jo només us puc parlar de la meva experiència i creieu-me quan us dic que és molt simple i àmpliament recomanable. He realitzar proves amb varis PC's i la veritat és que els CORE DUO i CORE 2DUO no tenen prou potència, però els I3I5 i superiors resulten ideals. 

 

Les úniques condicions que necessitem són que el nostre PC tingui un processador com els que hem comentat (a partir de I3), sistema operatiu Windows 7 o superior, 4 GB de RAM i un disc dur de 500GB. És possible que puguem fer funcionar COINOPS amb un ordinador més vell, no obstant, desconec la manera exacte, ja que amb les proves que ge realitzat, sempre ha anat lent. També és molt possible que la pròpia gràfica del PC no sigui suficientment potent com per moure el programa amb fluïdesa, però això també té fàcil solució, ja que qualsevol targeta gràfica amb sortida HDMI ja ens funcionarà. Aquestes gràfiques solen valer uns 60-70 euros, pel que tampoc deuen ser res de l’altre món...

 

 

Per descarregar el programa poder fer-ho des d'aquí.

 

Un cop descarregat, tan sols haurem de descomprimir-lo i ja el podrem executar. També és recomanable que us baixeu uns “extres” (que us enumero a continuació) i que els haureu de posar dins la carpeta anomenada “COINOPS”. No és gens complicat d’instal·lar, ja que les passes a seguir estan molt ben detallades a les pròpies descàrregues.

 

Al descomprimir sempre hi ha un arxiu de text explicant a on ha d’anar l’afegit i com s’ha de copiar, tipus: agafeu aquest contingut i copieu-lo dins la carpeta "X". 

 

PASOS A SEGUIR:

 

 

-Descomprimir l'arxiu COINOPS NEXT.

-Descomprimir l’arxiu COINOPS NEXT UPDATE.

 

Un cop descomprimida aquesta segona carpeta, seleccionarem tot el seu contingut i el durem a l’arrel del COIN OPS NEXT ja descomprimit (tallar/enganxar). Ens preguntarà si volem substituir els arxius repetits i li hem de dir que sí a tots.

 

-Descomprimir els arxius INSERT COIN PC 1 i 2 i fer el mateix que abans: Seleccionar tots els arxius, copiar-los i enganxar-los a la carpeta arrel del COINOPS NEXT. Altre vegada ens preguntarà si volem substituir les carpetes i canviar els arxius i, altre vegada, li direm que sí. Fet això, veureu que tot ja us funcionarà.

 

També us haig de comentar, ja com apunt final, que si encara no us arrenca el programa, haureu d’instal·lar tres coses més al vostra PC.

 

Dins la carpeta arrel del COINOPS NEXT, hi ha una subcarpeta que diu alguna cosa semblant a això: “instal·lar en cas que COINOPS no funcioni”. Allà dins hi ha el DirectX i el Visual C++ 2015 (dos components gràfics necessaris pel correcte funcionament del programa).

 

També, dins “INSERT COIN PC 1 hi ha una altre llibreria visual que podem instal·lar en cas que sigui necessari (bàsicament si encara no funciona la cosa). Pot semblar un embolic, però no ho és. Penseu que descomprimit el programa i instal·lant aquests tres components ja us funcionarà COINOPS NEXT al 100%.

 

NOTA: en aquest paquet, ja venen totes les ROMS dels jocs. 

 

NOTA 2: com que els tres arxius que hem de descarregar ja ocupen, ells sols, més de 250GB, és recomanable descarregar primer el COINOPS NEXT, descomprimir-lo i esborrar el fitxer comprimit. D’aquesta manera alliberarem espai, cosa molt important en disc durs justets (500GB).

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!