RGB FOSC; IMATGE APAGADA O POBRE

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Moltes són les vegades que a Briconsola hem augurat que la millor imatge sortint per a la majoria de les consoles clàssiques és l’RGB, però en canvi no totes les consoles donen la mateixa intensitat de senyal...


L’RGB és un tipus de senyal complex molt superior a l’AV que es nodreix de la mescla directa dels tres colors mare: vermell (Red), verd (Green) i blau (Blue).


Mentre que la majoria de consoles venudes a Catalunya ens venien amb el lamentable cable d’antena, internament ja estaven preparades per oferir senyals més potents com podien ser l’AV o l’RGB.


Si consulteu la secció de Potenciar Consoles podreu trobar la manera de treure RGB a la majoria de les nostres estimades consoles clàssiques. L’RGB, com he comentat anteriorment, és un senyal complex de molta qualitat, però en algunes consoles apareix un problema molt molest.


Cal dir que aquest problema s’aguditza més o menys depenent de la TV que fem servir, ja que n’hi ha més de més sensibles que altres. L’arrel del problema és que aquestes consoles treuen un senyal RGB feble, i això es tradueix en una imatge apagada, fosca.


Les consoles més problemàtiques que m’he trobat són les de NEC i alguna de Nintendo, sobretot la N64.


Pel que la resta del document estarà enfocat a la gran N, però el mateix principi es podrà aplicar també a qualsevol consola que mostri una imatge RGB enfosquida.


També volia comentar-vos que la modificació la veureu realitzada en un cable euroconnector, ja que així és com vaig aprendre a fer-ho jo; no obstant això, crec que la millor opció és realitzar-la sobre la pròpia consola, i d’aquesta manera ens estalviarem la feinada en la construcció del cable.


ESQUEMA UNIVERSAL RGB

 

 

La idea bàsica de la modificació és inserir un transistor als senyals d’RGB per amplificar-los; amb això aconseguirem la potència suficient perquè es mostri dignament a la TV.


MATERIALS NECESSARIS?

 

- 3 transistors BF494.

- 3 condensadors 100 microfarads i 10 volts.

- 3 resistències d’1K5


ESQUEMA PRINCIPAL DE LA MODIFICACIÓ

 

 

Com podeu apreciar a l’esquema anterior, el que hem de fer és connectar el senyal del color provinent de la consola a la pota negativa del condensador.


A través d’ell, el senyal ens passarà a la pota de la dreta del transistor; aquí mateix, hi hem de soldar una pota de la resistència.


Tant l’altra pota de la resistència com l’esquerra del transistor, han d’anar alimentades de 5V. I finalment, per la pota central del transistor traurem el senyal de color amplificat.


A partir d’aquí veureu la construcció en un cable RGB de N64, però com he dit abans, i si s’entén bé la idea, tot això es pot fer a l’interior de la consola, agafant els senyals del xip de vídeo.


MATERIAL:

 

 

A continuació, veureu amb imatges com s’han de preparar els components perquè la cosa ens quedi el més compacta possible i ens càpiga bé dins de la carcassa de l’euroconnector.


Hi ha moltes maneres de fer-ho i totes són bones mentre els seus components no facin encreuament.

Pas 1: preparar els materials i soldar-los entre ells.

 

 

Pas 2: soldar els conjunts al mascle de l’euroconnector.

 

 

NOTA: les potes positives podem soldar-les entre elles; d’aquesta manera ens reforçarà l’invent, donant-li més consistència.


Pas 3: soldar els cables de senyal, aïllar i muntar.

 

 

Aquesta modificació, realitzada en un euroconnector degut a la falta d’espai, no està a l’abast de tothom però resulta imprescindible per gaudir d’un bon RGB a les consoles de NEC, pel que en el cas de fer la modificació RGB en aquestes consoles, és més que aconsellable fer-la a la placa de la consola.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23