SEPARAR SINCRONISME EN RGB

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

A continuació us mostraré els resultats d’una recerca realitzada a la mercè d’un monitor que admet senyal RGB amb una peculiaritat: el seu sincronisme entra per separat amb uns connectors en format oscil·loscopi (BNC). Aquest senyal és semblant al que també fan servir molts projectors, pel que aquesta informació és útil per a tots els que jugueu a consoles retro mitjançant projector.


La veritat és que aquest tipus d’RGB és un senyal complex i una mica estrany, perquè ni jo mateix he aconseguit veure’n els resultats, doncs el meu monitor no accepta el senyal del sistema que li vaig connectar, una Neo Geo MVS

 

 

Com anava dient, aquest senyal és similar al VGA, ja que en certa manera es nodreix dels mateixos senyals: R, G, B, Sincronisme Horitzontal i Sincronisme Vertical. El MOD en qüestió consisteix a separar el senyal compost d’un AV (vídeo compost) en HS i VS perquè el nostre aparell ens el reconegui.


Com veureu, he optat per fer una capseta adaptadora d’SCART a RGB (BNC) i a VGA. Òbviament, el senyal que entrem a l’SCART ha de ser en RGB pur. Matiso això, perquè molts euroconnectors venen en format SCART (amb aquest connector), però per dins són mers AV (no hi ha tots els cables). Per aquest motiu, SEMPRE ens hem d’assegurar que el cable que estiguem utilitzant per a la consola en qüestió sigui RGB.


Capseta “interface”:

 

 

Per a la creació d’aquesta interfície necessitarem:

 

- 1 caixa multiusos per projectes electrònics.

- 1 xip LM1881N.

- 1 resistència de 680K.

- 2 condensadors de 0,1 Microfarads.

- 1 connector SCART femella (el que va a les TVs).

- 1 connector femella VGA (el de la placa de PC).

- 5 connectors en format BNC per anar soldats.

- 2 connectors RCA per anar fixats en superfície.

- Cable de 6 fils en total (jo recomano els d’RCA, ja sigui de 3 o de 2, doncs aquests van units lateralment i van de meravella per al projecte).

 

 

Una de les parts més costoses del MOD és la construcció de la caixa en si. Elèctricament la connexió és bastant simple, pel que amb l’esquema que us adjuntaré al final del document ja fareu. De tota manera, per a tots aquells que no tingueu tant per la mà la modificació, us adjuntaré a continuació una galeria de fotos on pugueu veure la construcció detallada de la interfície (prement les imatges les podreu ampliar).


La idea bàsica és fer els forats que calguin per poder-hi fixar els tres connectors necessaris (SCART, AV per a l'àudio i VGA). A més, també haurem de fer el forat destinat als cables sortints (els RGB de sortida). També, opcionalment, podem afegir-hi un LED que llueixi en alimentar-se dels 5V del SCART...

 

ESQUEMA

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23