RESTAURAR COMANDAMENTS

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

En el següent document us donaré algunes pautes lògiques per tenir cura dels nostres comandaments. Més que res, per exposar-vos la solució a un problema bastant molest: l’oxidació per culpa de les piles podrides.

 

No és només una qüestió que afecti els comandaments de les consoles, però és un problema realment GROS en el nostre cas quan unes piles es podreixen i fan malbé els seus contactes. Ara bé, tots tranquils: hi ha solució!

 

Començarem explicant tot això donant una ullada des de la base, explicant la teoria d’una bona posada a punt dels nostres comandaments.

 

Un comandament és la interfície entre usuari i màquina i, en conseqüència, sol ser la part que més pateix. A l’exemple veureu fotografies d’un comandament de WII, però totes les pautes que aquí s’expliquen són aplicables a qualsevol tipus de comandament:

 

1- Desmuntarem totalment i netejarem amb aigua calenta i sabó les carcasses plàstiques, així com botons i ventoses (en cas de tenir-ne). Una bona eina per netejar ranures o parts complicades és un raspall de dents.

 

2- Netejarem la pols amb l’ajuda d’un pinzell o d’un compressor d’aire a tota la placa electrònica, per una banda, i als seus complements, en el cas dels comandaments moderns: motors de vibració, bateries, altaveus... 

 

3- Netejarem també amb un bastonet de cotó (d’aquells de les orelles) i una mica d’alcohol isopropílic tots els contactes on es recolzen les ventoses de goma dels botons, així com les pròpies ventoses.

 

 

Una altra part a netejar, en comandaments com els de la WII, és el plàstic superior pel que passa el senyal RF.

 

 

4- Ressoldar tots els punts d’estany que puguin patir desgast, com els punts de suport de les piles o el connexionat dels cables. Per a això, només heu d’apropar el soldador calent a aquests punts i afergir-hi un xic d’estany nou.

 

 

I ara sí, tocarem un dels majors mal de caps que pot patir un comandament: la molla de les piles oxidada per culpa de la podridura de les pròpies piles.

 

 

El millor que podem fer per reparar aquesta avaria és evitar-lo, per tant, SEMPRE que passem molt de temps sense jugar a la consola retirarem les piles dels comandaments. Tot i que mai sabem en quin moment es podreixen unes piles, quan més temps estiguin podrides al comandament, pitjor.

 

Però aquí estem nosaltres per ajudar-vos a reparar l’avaria quan el mal ja estigui fet.

 

El primer serà desmuntar el comandament i netejar-ne la seva placa electrònica amb KH-7, un raspall de dents i una bona esbandida amb aigua. Quan estigui tan net com ens sigui possible, el deixarem eixugar al sol o li aplicarem calor fins que s’assequi completament.

 

Seguidament, actuarem sobre les parts més danyades, que normalment seran les molles contacte de les piles. 

 

NOTA: si trobéssiu la plaqueta electrònica danyada, hauríeu de restaurar les pistes i components amb l’ajuda del soldador d’estany.

 

 

Ho heu de deixar tot ben brillant, i per a això podrem fer servir paper de vidre, una llima o fins i tot un raspall de pues metàl·liques. TOT amb molt de compte, però intentant a la vegada que tant la base com la pròpia molla tornin a brillar. Si fes falta, dessoldarem la base del comandament per netejar-lo sense risc de danyar-ne la placa electrònica.

 

Penseu que en qualsevol comandament de consola que funcioni amb un parell de piles en sèrie, hi ha quatre contactes: dos de soldats al comandament, i dos (generalment units) a la pròpia carcassa. En tots ells hem d’actuar de la mateixa manera: netejar, rascar i restaurar.

 

Un cop estiguin brillants, ens assegurarem que la molla faci un bon contacte amb la base metàl·lica. En el millor dels casos, amb un soldador calent i una mica d’estany podrem soldar ambdues parts, assegurant així un perfecte contacte; ara bé, en el cas de la WII, i degut al material de la molla, l’estany no s’hi enganxa.

 

En aquest cas, una solució molt bona encara que poc ortodoxa, serà la reparació a l’estil gitano*: soldarem un petit cable a la base metàl·lica i després l’embolicarem a la part de la molla que connecta la pila. 

 

Premeu per engrandir la imatge:

 

 

* De tots els mecànics és sabut que aquest col·lectiu repara els fusibles dels cotxes mitjançant aquest vell truc, pel que ni molt menys és un comentari en to pejoratiu.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!