NETEJA DE PLAQUES ELECTRÒNIQUES

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

A continuació passem a explicar-vos una manera molt simple i intuïtiva que, tot i que a priori pot semblar una bestiesa, resulta infalible per restaurar plaques electròniques.

 

Moltes de les plaques de les nostres consoles (i sobretot les de recreativa) poden arribar-nos en un estat estètic bastant precari, amb pols, substàncies enganxoses, òxid, àcid...

 

Cada tipus de brutícia té un tipus de neteja determinada, però el que us detallaré a continuació és el millor dels que jo conec. 

 

També hem de tenir molt present que una placa que mostri òxid o àcid, després d’una bona neteja, mereix algun tipus de tractament, ja sigui de re-estanyar o protecció.

 

 

NOTA: si us plau, llegiu-vos bé tot el document abans de jutjar!

 

PRIMER PUNT: L’EINA BÀSICA

 

Com a eina principal usarem un raspall d’ungles. 

 

Aquests raspalls són multifunció i es poden trobar amb facilitat en qualsevol supermercat o drogueria; si no el trobéssim, buscarem un pinzell de pues de plàstic.

 

 

El seu pèl (plàstic) té la textura i mida ideal per fregar bé, arrencar la brutícia i, al mateix temps, no carregar-se cap component. 

 

SEGON PUNT: EL PRODUCTE ESTRELLA

 

 

No cal presentar-lo, doncs molts sereu els que ja el feu servir per a tal comesa.

 

Al principi, vaig ser un xic desconfiat al seu ús, degut a l’agressivitat teòrica del producte, però al final i després de contrastar-lo amb altres productes similars aquest és, sense cap mena de dubte, el millor. 

 

Ruixarem la placa per ambdós cantons i fregarem a consciència amb el raspall descrit anteriorment. No hem de tenir por de cobrir els components: foc a discreció!

 

 

Una cop ben fregada, deixarem actuar el producte durant uns dos o tres minuts i procedirem al punt següent. 

 

TERCER PUNT: LA BESTIESA

 

 

Encara que pugui semblar una bogeria i una contradicció, el millor que podem fer després del KH-7 és ruixar la placa amb aigua abundant.

 

És sabut que l’aigua i l’electricitat mai han anat agafades de la mà, però us GARANTEIXO que s’ha de fer així, ja que amb l’aigua no fem més que treure tot el producte residual. Penseu que el KH-7 és un desgreixador abrasiu que neteja molt, però que també resseca.

 

Els xips i resta de components d’una placa són components estancs que, si bé en alguns casos poden contenir electricitat residual, resisteixen l’aigua perfectament. El que debò serà important, serà un bon assecament posterior.

 

Al mateix moment de rentar la placa us recomano que fregueu una estoneta amb algun tipus de sabó natural o delicat, dels mateixos que fem servir per dutxar-nos.

 

TAMPOC ENS HEM D’ADORMIR amb l’aixeta oberta, amb mig minut de bany ja n’hi ha prou.

 

NOTA: òbviament, abans de la manipulació i del bany, qualsevol placa electrònica ha d’haver estat una bona estona desendollada de la xarxa, i fins i tot fora bo haver premut el botó power (desendollada, òbviament) per buidar la consola d’electricitat residual.

 

No ho he comentat abans perquè ho donava per descomptat.

 

QUART PUNT: L’ASSECAMENT PERFECTE

 

Si bé és cert que l’aplicació de KH-7 i el seu posterior esbandit són bàsics en la neteja, més bàsic és aquest punt per a l’òptim funcionament posterior de la placa.

 

Aquí és on la idea de que l’electricitat i humitat no són amigues cobra força.

 

Abans de donar la restauració per conclosa haurem d’assegurar-nos de que la placa està completament eixuta.

 

Per eixugar-la bé us proposo dos mètodes: 

 

1- EL SOL: si hem realitzat la restauració de dia i llueix el sol, el millor és exposar la placa uns vint minuts, girant-la com a mínim una vegada.

 

 

Després d’aquest temps, la placa estarà llesta per funcionar de nou.

 

2- L’AIRE: com no sempre tindrem el sol a la nostra disposició, una altra opció és bufar la placa amb algun compressor o similar per treure el gruix d’aigua i procedir a eixugar-la posteriorment amb l’assecador de cabell, a temperatura mitjana.

 

SENSE PRESSES, l’assecament és la part més important de la neteja, pel que no escatimarem paciència fins que estigui realment eixuta. 

 

Quan acabem el procés, podem aplicar a la placa algun tipus d’esprai neteja-circuits o protector electrònic per una millor conservació.

 

VÍDEO RESUM

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23