PANASONIC Q

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

REALMENT BONICA!


Recentment he tingut l’oportunitat de trastejar una Panasonic SL-GC10 (més coneguda com a Panasonic Q) i la veritat és que m’ha corprès.


És un artefacte multimèdia creat per Panasonic l’any 2002 i que, entre altres coses, incorpora una Nintendo Game Cube al seu interior, motiu pel qual vulgarment se l’anomena Panacube.

 

 

Resulta que quan Nintendo va crear la Game Cube, va voler desmarcar-se una miqueta dels formats estàndard per mirar d’evitar així la pirateria, optant pels mini DVDs.


El principal proveïdor de Mini DVDs de Nintendo va ser l'empresa japonesa Matsushita Electronics, propietat de Panasonic.


Nintendo, després d’algunes negociacions i acords d’exclusivitat, va cedir la llicència de la seva Game Cube a un projecte de centre multimèdia en el qual Panasonic estava treballant. La idea de Panasonic era crear una espècie de 3DO moderna ajuntant els tres camps bàsics: vídeo, àudio i jocs.


I així ho van fer, creant una meravella tècnica i estètica anomenada PANASONIC Q.

 

 

La Panasonic Q es va distribuir oficialment només al Japó, i se’n van vendre poques unitats, cosa que la converteix en una joia molt preuada i difícil de posseir.


La VIRTUT més rellevant d’aquest híbrid és sense cap mena de dubte la seva estètica.


Té un frontal que enamora només de veure’l: una làmina de mirall recobert de plàstic transparent i amb les inscripcions reflectint-s’hi al fons. Si a això hi sumem el resplendor blau de neó als ports de comandament de la consola, el resultat és simplement sublim...

EFECTE MIRALL

 

 

PD: una anècdota val més que mil paraules:


La meva dona, la Montse, passa bastant del món de les consoles, pel que la podem considerar neutral.


Al meu banc de treball, situat al garatge i d’obligada visió en arribar a casa, hi he tingut tota classe de consoles, mods, tunings i d’altres. Ella, per regla general, no en fa gaire cas...


Moltes vegades, en acabar orgullós algun tuning i deixar-lo funcionant al banc, li comento: “has vist quin tuning més xulo m’ha quedat..?” i ella gairebé sempre respon “ups, doncs no m’hi he fixat...”


Un dia que vaig treure la Q de la caixa i la vaig deixar damunt del banc abans d’anar a la feina, en arribar a la tarda el primer que em va dir, per a la meva sorpresa, va ser: “què és aquesta preciositat que tens a sobre el banc..?”


Una petita anècdota que resumeix com n’és de maca aquesta consola...


Reprenem el fil.


A més del frontal, aquesta consola incorpora una pantalla LCD que dona informació addicional sobre el suport inserit i el número de pista. Falla una miqueta la seva il·luminació blau clar, però és un altre detall de luxe i més que pràctic per a la reproducció de música.


Passant a detallar l’aspecte multimèdia en si, comentar-vos que la Q és un perfecte reproductor de DVD amb totes les opcions d’àudio i vídeo típiques de les millors marques, i un reproductor d’àudio (sense MP3), en una consola made in Nintendo.

 

Fins aquí tot correcte i envejable, ara bé, el problema ve amb les regions...


Resulta que la Panasonic Q d’origen només llegeix DVDs de la regió 2 i NTSC, jocs Game Cube NTSC i CDs de música en WAV.

 

 

Pel que sembla, existien unes potenciacions de la mà de la fallida empresa Lik-Sang que t’alliberaven les regions del DVD, fent-los multizona i compatibles amb l'MP3. Però el tancament d’aquesta empresa gràcies a una demanda interposada per Sony va fer que aquesta opció desaparegués del mapa.


A la part consola no hi ha gaire problema, ja que en tractar-se d’una Game Cube normal, tenim el programari FREE LOADER* per convertir-la en multiregió.
 

 

*Compte! No totes les versions de disc d’arranc són compatibles amb la Q. De fet, crec que només una versió és compatible (explícitament anunciada).

 

NOTA: També necessitem una memory card específica per a cada regió de jocs.

 

 

Aquests detalls de compatibilitat, al meu entendre, són menors i no li resten el més mínim encant al conjunt, ja que valoro molt més la part de consola, però és evident que l’adquisició de la Q com a centre multimèdia (al nostre país) queda una mica en dubte.


De totes maneres, tenim que Panasonic va crear una joia estètica i que, a més, pot funcionar com a Game Cube.


PD2: us recordo que, a tots aquells que tingueu aquesta consola, podreu trobar, a la secció de potenciar consoles, un tutorial de com canviar els LEDS del seu LCD.
 

 

MANUAL ORIGINAL:

 

panaq.pdf
Documento Adobe Acrobat 6.1 MB

FRONATL DE LA CONSOLA I ELS SEUS BOTONS

DARRERA DE LA MÀQUINA I CONNEXIONS

GALERIA DE FOTOS

VÍDEO DE FUNCIONAMENT

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!